Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Za dalje unapređenje odnosa i saradnje Srbije i Republike Srpske

23.12.2020. 12:19 12:59
Piše:
Foto: Tanjug (video)

BEOGRAD: Skupština Srbije i Skupština Republike Srpske nastaviće zajednički da ulažu maksimalne napore za dalje unapređenje odnosa i saradnje između dva parlamenta, kao i između Srbije i RS, izjavio je danas predsednik skupštine Ivica Dačić, nakon razgovora sa kolegom iz RS Nedeljkom Čubrilovićem.

Dačić je ponovio principijelne statove Srbije, da je izuzetno zaineteresovana za stabilne i dobre odnose sa BiH, imajući u vidu da ogroman broj propadnika srpskog naroda živi u RS, i u Federaciji BiH.

Srbija poštuje BiH onako kako je ustrojena po Dejtonskom sporazumu, i svaka promena Dejtona mora da bude rezultat saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta, istakao je Dačić i dodao da je vitalni interes Srbije da pomogne da se sacuva i razvija RS.

"Ne želimo i čuvamo se oštrih izjava i reakcija na neke neprincipijelne izjave i optužbe na račun srpskog naroda, pa i na račun RS i rukovodstva Sbrije i predsednika, upravo zato da ne bismo dodatno izazivali nestabilnost", rekao je Dačić.

On je naveo da je vitalni interes Srba i svih naroda u regionu da se razvijaju dobri odnosi i regionalna stabilnost.

"Zato smo zainteresvani da doprinesemo, kao poslanici i predsednici parlamenata, da saradnja bude na što efikasnijem nivou", dodao je Dačić.

On je rekao i da će se nastaviti sa realizacijom svega što je dogovoreno, da će se nastaviti bilateralne posete, te da bi, naredni sastanak, u narednim mesecima, na početku nove godine, trbalo da bude održan u RS.

Želim Dodiku da se što pre oporavi

Ivica Dačić poželeo je danas što brži oporavak predsedavajućem Predsedništva Miloradu Dodiku, koji je zaražen korona virusom.

"Postoji naša spremnost, kao što je rekao i predsednik Vučić, ako bude potrebe, da se Dodikovo lečenje nastavi u Srbiji, a nadamo se da za tim neće biti potrebe i da će se brzo oporaviti", rekao je Dačić novinarima, nakon sastanka sa predsednikom parlamenta RS Nedeljkom Čubrilovićem.

Predsednik Vučić ranije danas je rekao da se Dodik dobro drži, da njegovo stanje nije idealno, onako kako bismo voleli, ali nije ni užasno.

Dodik je juče hospitalizovan, nakon što je utvrđeno da je pozivitan na korona virus.

Čubrilović: Saradnja Srbije i Srpske na zavidnom nivou

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je saradnja Srbije i RS na zavidnom nivou uz konstataciju da je Srbija faktor stabilnosti u regionu i da svoju politiku vodi držeći do stavova svog naroda, poštujući svoju naciju i podržavajući srpski narod u RS i BiH.

Čubrilović je posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem zahvalio na prijemu u Skupštini Srbije, ali i na svemu što Srbija, kako je rekao, pokazuje prema RS.

''Važna je saradnja između svih institucija i želimo da na ovom nivou koristimo ono što nam je dao za pravo i Dejtonski mirovni sporazum, a to su specijalne i paralelne veze koje imamo sa Srbijom'', rekao je Čubrilović novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da Srbija pruža veliku i značajnu pomoć RS na razne načine, podržavajući razvoj škola, domova zdravlja, otvaranje novih radnih mesta i osposobljavanje srpskog stanovništva za samostalni život.

Naglasio je i da RS podržava političke stavove Srbije u svim segmentima ''koji su značajni za njene građane'' i dodao da su rukovodstva obe države, na čelu sa Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, uradila mnogo u proteklih nekoliko godina u jačanju saradnje.

''To može da bude primer kako da dalje da nastavimo'', podvukao je Čubrilović.

On je rekao da je Dačića upoznao sa zdravstvenim stanjem predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i da su obojica izrazili želju i nadu da se Dodik što pre oporavi od kovida-19.

Čubrilović je pozvao Dačića u zvaničnu posetu RS u prvom kvartalu sedeće godine i naveo da će ta poseta biti upriličena u zavisnosti od situacije sa aktuelnom pandemijom.

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić: Pritisci ne iznenađuju - Srbija brine o svojim interesima

Dačić: Pritisci ne iznenađuju - Srbija brine o svojim interesima

12.12.2020. 11:32 16:11