Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: U 2019. za dijasporu i Srbe u regionu oko 850.000 evra

13.01.2020. 15:59 16:14
Piše:
Izvor: Tanjug (Sava Radovanović)

BEOGRAD: Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je Vlada Srbije u okviru Programa saradnje sa dijasporom i Srbima u regionu tokom 2019. godine izdvojila više od 100 miliona dinara kojima je u cilju očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta sufinansirano 414 projekata.

Pored očuvanja identiteta, deo sredstava uložen je i u projekte zaštite prava dijaspore i Srba u regionu, rekao je Dačić na prijemu koji je povodom novogodišjnih praznika organizovao za predstvnike diplomatskog kora i međunarodnih misija.

Podržali smo više od 200 omladinsko-sportskih i kulturno-umetničkih događaja i priredbi u inostranstvu i matičnoj državi. Značajan segment od preko 70 projekata pripadaju oblasti podrške organizaciji škola, kampova i edukativnih radionica namenjenih dečjem i omladinskom uzrastu, rekao je Dačić.

Kako je šef diplomatije rekao, u cilju unapređenja uslova za učenje srpskog jezika u inostranstvu, nabavljeni su udžbenici, lektira i didaktičkih sredstava za niže razrede osnovnoškolskog uzrasta.

U ovoj godini našoj deci u inostranstvu poslaćemo oko 8.000 knjiga, rekao je prvi čovek ministarstva spoljnih posova pri kome je i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na skupu da su uz očuvanje teritorijanog integriteta i suverentiteta ključni spoljno-politički prioriteti Srbije evropske integracije i prijem u punopravno članstvo Evropske unije, a tim povodom izjavio da do maja, kada se u Zagrebu održava Samit EU - Zapadni Balkan, očekuje jasnu metodologiju pristupnog procesa.


S pasošem Srbije u 71 zemlju bez vize, širićemo krug

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da građani sa srpskim pasošem, koji je na 39. mestu po Henley Passport Index -u za 2020. godinu, danas mogu da putuju u 71 zemlju i dodao da će Ministarstvo raditi na tome da se proširi krug zemalja za koje one nisu potrebne.

Državljani Srbije bez vize mogu putovati u 71 zemlju, a oni sa diplomatskim i službenim pasošima u 94, rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu organizovanom za diplomatski kor i predstavnike međunarodih misija.

Dodao je da je u okviru vizne politike nastavljen rad na usklađivanju našeg viznog sistema sa standardima i preporukama EU i inicirane su aktivnosti u cilju liberalizacije viznog režima kroz zaključivanje više bilateralnih sporazuma.

Zemlja s najprivlačnijim pasošem po projekciji Henley Passport Index-a je Japan, a slede Singapur, Južna Koreja i Nemačka.


Takođe, govorio je i o KiM i da danas u UN manje zemalja priznaje nezavisnost Kosova nego što je onih koji je priznaju. Rekao je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i da se nada da će se tokom ove godine to i desiti, nakon što budu ukinute takse.

Deo govora posvetio je i partnerskim odnosima s NATO što je, kako je dodao, veoma važan element državne politike Beograda i nastojanja da region bude trajno stabilan.

Kako je naveo, Beograd od NATO očekuje da sagledava i podržava prioritete Srbije što se naročito odnosi na KiM.

Ponovio je da se Srbija snažno protivi transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova, jer se time krši Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i ugrožava stabilnost u regionalu.

Ministar je govorio i o ostvarenim rezultatima, otvaranju konzularno diplomatskih predstavništava, ukidanju rominga u delu regiona, poseti predsednika Francuske Srbiji, unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD, saradnji s Latinskom Amerikom i Karibima, produbljivanju strateškog partnerstva sa Kinom ...

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić: Nastavljamo da utvrđujemo ko je priznao Kosovo, a ko ne

Dačić: Nastavljamo da utvrđujemo ko je priznao Kosovo, a ko ne

09.01.2020. 15:34 15:36
Dačić: Pet zemalja u nedefinisanom statusu po pitanju KiM

Dačić: Pet zemalja u nedefinisanom statusu po pitanju KiM

08.01.2020. 23:41 23:42