Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Potrebno da u narednih godinu ili dve dođe do dogovora

04.02.2019. 13:24 14:38
Piše:
Foto: Tanjug/T.Valič, arhiva

BEOGRAD: Teško da će se dogovor o KiM brzo postići ako do njega ne dođe u narednih godinu ili dve, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i istakao da ne treba gubiti vreme, već ubrzati dijalog Beograda i Prištine.

"Potrebno je da u narednih godinu ili dve dođe do dogovora. Ako ne dođe, teško će doći u brzo vreme", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.



On je rekao da na prošlonedeljnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Bukureštu nije bilo ozbiljnijih rasprava o nastavku dijaloga Beograd i Prištine ili ukidanja kosovskih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH.



Ministar kaže da je pozvao EU da ozbiljnije "pritisne" Prištinu, jer bez tog pritiska neće doći do ukidanja odluke o taksama, pa ni nastavka dijaloga.Dačić je potvrdio i da je kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli u Bukureštu posle sastanka rekao da se, "ako se desi neki atentat, zna da smo to mi Albanci".



Ministar, međutim, kaže da se građani na Kosovu svakoga dana suočavaju s takvim pretnjama."To govori da im ne ide onako kako su hteli, a to je politika svršenog čina. Sada je situacija drugačija, na njih se vrši pritisak. Oni se nalaze u živom pesku, blatu i traže način da izađu iz te situacije", rekao je Dačić.



On je naveo da je Beogradu interes da se dijalog završi trajnim rešenjem, a ne da se bori protiv Kosova, i istakao da se Srbija trudi da bude jasan i predvidiv partner.Ocenio je i da Priština pokušava da takse postavi kao realnost i da njihovo ukidanje postane centralno pitanje, a da svi zaborave na Zajednicu srpskih opština (ZSO) i druga otvorena pitanja.



Kosovski predsednik Hašim "Tači kaže, mi smo za kompromis, ali severna (Kosovska) Mitrovica, Gazivode neće biti deo sporazuma... Pa o čemu onda pričamo, šta će da bude deo sporazuma", upitao je Dačić.Ministar navodi da je trajno rešenje u interesu mira, te da je i za srpski narod važno da do njega što pre dođe, jer se i međunarodne prilike, koje su sada naklonjenije Srbiji, mogu promeniti.



Dodao je da se šefica diplomatije EU Federika Mogerini sada zalaže za kompromis, a da je aktuelna američka administracija takođe otvorena za kompromisno rešenje, što Beogradu ide u prilog. 

Dačić o opoziciji: Tako pričaju i srpski neprijatelji



BEOGRAD: Lider SPS i šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je delovanje dela opozicije štetno jer je u ovom trenutku potrebna politička stabilnost za rešavanje važnih državnih pitanja, pre svega Kosova i Metohije.Dačić je na konferenciji za novinare rekao da je nezadovoljan načinom na koji se deo opozicije ophodi prema državnim pitanjima, uključujući i KiM.



Umesto da pokažu da postoji zajednička politika i konsenzus oko državnih interesa, deo opozicije organizuje demostrancije u Kosovskoj Mitrovici, kaže Dačić i dodaje da lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Vuk Jeremić najavljuju da će njihova glavna aktivnost biti spoljnopolitička.



"To znači da će u Briselu da pričaju da je u Srbiji diktatura, da nema ljudskih prava, da je faktor nestabilnosti i izazivanja konflikta u regionu. To je isto kao što pričaju naši neprijatelji. Pa je li to drzavna politika", upitao je Dačić i dodao da veruje da je to u ovom trenutku štetno.



Dačić je rekao i da vešala koja su viđena tokom protesta u subotu u Beogradu, kao i pretnje porodici predsednika Aleksandra Vučića nisu stvari za koje je dovoljna samo osuda, već da je potrebna i kazna."Mora da se pravi razlika u tome kad ste protiv Dačića ili Vučića i kad ste protiv Srbije i državnih i nacionalnih interesa", rekao je Dačić.



On je rekao i da je bojkot parlamenta, protesti, ''tužakanje'' zemlje u inostranstvu nešto što je već viđeno."Istorija se ponavlja kao tragedija ili farsa. Molim se bogu da bude farsa, što i jeste", kazao je Dačić i dodao da mu je svojevremeno jedan od lidera petooktobarskih promena rekao da se oni tada nisu ni borili za demokratiju, već za vlast.



Dačić je rekao da u trenutku kada Srbija treba da se bori za svoje nacionalne interese, zbog štetnog delovanja opozicije mora da se bavi "unutrašnjom poliitčkom krizom koja i ne postoji i izazivanjem političke nestabilnosti".



Na pitanje kada je vlada poslednji put u parlamentu predstavila svoj plan i delovanje u vezi sa KiM, Dačić je rekao da se u skupštinu izlazi sa predlogom, a da takav predlog za KiM još ne postoji."O briselskom dijalogu je bilo reči u parlamentu, nakon toga nije bilo novih rešenja da bi se izjašnjavao parlament", rekao je Dačić.



Dodao je i da će, kad bude postojao nagoveštaj da će se doći do dogovora sa Albancima, o tome izjasniti i građani.

Autor:
Pošaljite komentar