Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Odnosi matice i rasejanja od najvećeg interesa

26.12.2019. 13:25 13:28
Piše:
Izvor: Dačić na otvarajnju Medijske konferencije dijaspore i Srba u regionu  Foto: Tanjug/video

BEOGRAD:  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da je, ne samo moralna, već i ustavna obaveza, ali i svakodnevni zadatak države da unapređuje odnos matice sa našim državljanima i sunarodnicima u inostranstvu.

Dačić je istakao da se temelji tih nastojanja ogledaju u vladinoj Deklaraciji iz 2006. godine, kojom su odnosi između matice i rasejanja proglašeni odnosima od najvećeg državnog i nacionalnog interesa.



Otvarajući Medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu, Dačić je podsetio da su usvojeni Zakon o dijaspori i Srbima u regionu, kao i Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.



"Upravo u toj Strategiji oblast informisanja je tretirana kao značajan instrument u naporima za očuvanje srpskog jezika i identiteta", podvukao je Dačić.On je ukazao da je informisanje dvosmeran proces, a da je jedan smer onaj na relaciji matica - rasejanje, koji se odnosi na informisanje dijaspore i srpskog naroda u regionu o politici Srbije.



Protok informacija u tom smeru se ne zaustavlja među našim ljudima u inostranstvu, već, posredstvom naše dijaspore, glas Srbije često ođekuje i u stranoj javnosti, naveo je Dačić."To se do sada pokazalo izuzetno važnim, naročito onda kada se radilo o temama od značaja za zaštitu naših nacionalnih interesa, poput zaštite prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i našeg istorijskog i kulturnog nasleđa", rekao je šef srpske diplomatije.



Drugi smer je onaj kojim se informacije prenose iz inostranstva ka matici, kaže Dačić dodajući da današnji skup može da pruži doprinos povezivanju i budućoj razmeni informacija, kako bi se što više saznalo o aktivnostima dijaspore i Srba u regionu, pre svega na planu očuvanja kulturnog i jezičkog identiteta u rasejanju.



Prema njegovim rečima, mehanizmi saradnje i podrške dijaspori i pripadnicima srpskog naroda u regionu, usmereni su prevashodno ka očuvanju kulturnog i jezičkog identiteta.Tu je, pre svega, naveo sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu i medija Srba iz regiona, kao i projektno sufinansiranje. uz veliku ulogu mreže dopunskih škola, koju organizuje Ministarstvo prosvete.



Pomenuo je i program stipendiranja visokoškolaca, pripadnika srpskog naroda iz regiona pod nazivom "Srbija za Srbe iz regiona", koji beleži konstantan porast zainteresovanih polaznika.U tom smislu, naveo je da su napori da se visokoškolci zadrže ili trajno povežu sa Srbijom, rezultirali novim i praktičnim pristupom naučnoj dijaspori.



Dačić je istakao da je Vlada Srbije posebnu pažnju posvetila upravo naučnoj dijaspori, kroz usvajanje novog Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom Fonda za nauku Srbije.



"Kroz predani rad na izgradnji regionalne stabilnosti i unapređivanju ekonomskih uslova, trudimo se da podstaknemo ideju povratka, time makar ublažavajući proces odliva visokoobrazovane radne snage iz matice, posebno one koja je nosilac savremenih tehnoloških trendova i koja može da ima krucijalnu ulogu za dalji razvoj Srbije", rekao je Dačić.



Srbiji su, poručio je, potrebni odvažni i hrabri ljudi, jer smo, kako kaže, isuviše mali da bismo se lako odricali kvalitetnih ljudskih resursa koji su nezamenjivi i nenadoknadivi.Dačić je rekao da se u kontekst napora da se region učini privlačnijim mestom za život, logično uklapa i inicijativa za osnivanje tzv. "malog Šengena".



U njemu bi se, kaže, kroz uspostavljanje slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala, radilo na povezivanju i stvaranju održivih rešenja za izazove iz prošlosti koji nas opterećuju, ali i za izazove koje će budućnost tek staviti pred nas.Dačić je izrazio iskrenu nadu da će upravo događaji kojima se neguje ideja zajedništva i učvršćivanja profesionalnih kontakata između matice i rasejanja, doprineti jačanju zajedništva unutar srpskog korpusa i svih naših građana, ma gde oni živeli.

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić: Povlačenje priznanja Kosova je državni projekat

Dačić: Povlačenje priznanja Kosova je državni projekat

25.12.2019. 11:06 11:11
Dačić čestitao Božić Hočevaru i vernicima

Dačić čestitao Božić Hočevaru i vernicima

25.12.2019. 09:22 09:25
Šef Dačićevog kabineta: Sramotne laži Marinike Tepić

Šef Dačićevog kabineta: Sramotne laži Marinike Tepić

24.12.2019. 16:34 16:36