Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Nacionalni interesi na prvom mestu

28.05.2020. 11:59 12:01
Piše:
Izvor: Tanjug (Nenad Nešić)

BEOGRAD: Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se u Ministarstvu spoljnih poslova budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, a u okviru priprema za njihove predstojeće misije u diplomatskim predstavništvima Srbije.

Ministar je naveo da su ovakvi događaji uvek dobra prilika da se istakne značaj veoma uspešne saradnje naša dva ministarstva, koja se ostvaruje u duhu zajedništva i solidarnosti na brojnim zadacima zaštite državnih interesa i efikasnog sprovođenja spoljnopolitičkih ciljeva zemlje, navodi se u saopštenju.

Posao koji ćete obavljati neće biti ni malo jednostavan, posebno jer su bilateralni odnosi sa zemljama u koje ćete biti upućeni od velike važnosti za Srbiju. Uveren sam da ćete uz dobru saradnju sa našim kolegama u diplomatskim misijama u Moskvi, Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Sofiji unaprediti sveukupnu saradnju sa zemljama prijema i doprineti da interesi naše zemlje budu u većoj meri uvaženi u prestonicama u kojima ćete službovati, rekao je Dačić budućim izaslanicima.

Ministar je istakao da Srbija gradi međudržavne odnose i partnerstva na principima dijaloga, uzajamnog uvažavanja i poštovanja međunarodnih obaveza.

Kao zemlja koja je, uprkos istorijskim iskušenjima, uvek bila privržena slobodi i pravdi, Srbija nastoji da u međunarodnim odnosima bude odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner, naveo je Dačić i dodao da su prioriteti spoljne politike, a koji su istovremeno neodvojivi od zaštite nacionalne bezbednosti naše zemlje, veoma jasno definisani.

Pre svih, naveo je odbranu teritorijalnog integriteta, za šta je posebno važno pitanje Kosova i Metohije.

Takođe, opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji je naš važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom. Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok, rekao je Dačić.

Naveo je da je prioritet je i uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, što je i strateški spoljnopolitički pravac Srbije.

Dačić je dodao da Srbija veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog preduslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini.

Poslednjih nekoliko godina razvoj bilateralnih odnosa sa najmoćnijim akterima u svetu, ali i produbljivanje saradnje sa našim tradicionalnim prijateljima, beleže konstantan uzlazni trend, što je još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, dodao je šef srpske diplomatije.

Navodeći da nas u narednom periodu očekuje nastavak intenzivnih aktivnosti u oblasti civilne i vojne diplomatije, ministar je poručio da su izazovi brojni, a zadaci zahtevni, što će, kaže, tražiti naše kontinuirano maksimalno zalaganje i posvećenost. Upravo se u prethodnim mesecima srpska diplomatija susrela sa jednim nesvakidašnjim izazovom - pandemijom Kovid-19, koja je na ispit stavila kapacitete čitave naše diplomatske službe, poručio je Dačić.

Budućim izaslanicima odbrane ministar je poželeo puno uspeha u budućem radu i podsetio ih da uvek imaju na umu da su naši nacionalni i državni interesi na prvom mestu i da uvek i u svakoj prilici budu čvrsti u stavu i odlučni u njihovoj odbrani.

Koristite vaše znanje, iskustvo i umešnost, jer na taj način najbolje vršite svoju misiju i predstavljate svoju zemlju. Uvek ćete imati podršku kolega iz Ministarstva spoljnih poslova, a mi u potpunosti računamo na vas i podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zaključio je ministar Dačić.

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić: Srbiju ne zanima hegemonija nad Crnom Gorom

Dačić: Srbiju ne zanima hegemonija nad Crnom Gorom

27.05.2020. 10:00 10:04
Dačić: Potez Crne Gore  besmislen, sve gledaju kroz problem sa SPC

Dačić: Potez Crne Gore  besmislen, sve gledaju kroz problem sa SPC

25.05.2020. 23:12 23:13