Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić: Samoproglašenoj državi Kosovo nema mesta u Unesku

12.11.2021. 11:33 13:23
Piše:
Foto: Tanjug (video)

PARIZ: Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.

Brnabić je, na 41. zasedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjevekovne kulturne baštine na KiM - Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.

"Srpska baština na Kosovu i Metohiji je od nemerljive važnosti, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo cenjene evropske i svetske baštine", rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska - dijalogu i konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemelljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska.

"Iz tog razloga, mi se kontinuirano zalaženo za depolitizaciju Uneska", naglasila je Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas, drugog dana boravka u Parizu, sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule.

Brnabić i Azile sastale su se na marginama 41. zasedanja Generalne konferencije Uneska.

Ana Brnabić istakla je da je ključna tema i politika naše zemlje depolitizacija Uneska što, kako kaže, znači da takozvana samoproglašena država Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji.

Brnabić je, posle panela na plenarnoj debati 41. zasedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je Unesko organizacija koja se bavi pitanjima koja nemaju veze sa politikom, već sa obrazovanjem, kulturom, naukom i drugim sličnim pitanjima.

"Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u Unesku. Unesko nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije", kazala je premijerka.

Ističe da tzv. Kosovo nema šta da traži u Unesku i da članstvo Kosova nije tema i ne sme biti tema.

"Kada kažem depolitizacija, svi znaju šta to znači. I generalna direktorka Uneska Odri Azuel je rekla da neće politizaciju za vreme svog mandata", dodala je Brnabić.

Na pitanje da li smatra da su premijer Albanije Edi Rama i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iskoristili svoje prisustvo na Mirovnom forumu u Parizu da dodatno lobiraju za eventualno članstvo Kosova u Unesku, Brnabić je kazala da verovatno jesu i da pre svega misli na Kurtija.

"Smatram da Rama nije to uradio, mislim da oni to rade javno zbog unutrašnje politike i popularnosti, što nije korektno. U svakom slucaju, ako mene pitate, mislim da od tog posla nema ništa", rekla je ona.

Brnabić dodaje da će možda biti teže kada se SAD vrate u članstvo u Unesku i ističe da je na Srbiji da radi na tome proaktivno i da insistira na depolitizaciji.

"Ako bi se tako nešto desilo, to bi otvorilo Pandorinu kutiju i značilo bi da se Unesko bavi nekim drugim pitanjima i ljudi koji su danas u Unesku znaju to", kazala je Brnabić i dodala da postoje druga pitanja kojima treba da se bave, a ne Kosovom.

Očekujem pozitivne vesti i podršku za klastere

Ana Brnabić izjavila je u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru.

Brnabić je kazala da je sa predsednikom Francuske Emenuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, ali pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno da li možemo da računamo na podršku Francuske za otvaranje klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru.

"Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem tu pozitivne vesti i podršku Francuske, da li za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku", rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da joj je Makron rekao da prenese pozdrave predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i čitavoj Srbiji da se sa radošću seća posete Beogradu.

"Imala sam danas dobre razgovore sa predsednikom Kipra, ali i Slovenije sa kojim sam takođe razgovarala o evropskim integracijama, odnosno o njihovoj podršci koja je jasna i nedvosmislena za otvaranje klastera i dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu EU, regionalnim odnosima, regionalnoj saradnji", rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da je u Parizu razgovara i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Boreljom.

"Bilo je zanimljivih i dobrih razgovora, čini mi se da smo uradili dobre stvari za našu zemlju i očekujem da se tako nastav i danas", rekla je Brnabić.

Beograd domaćin konferencije o nauci 2022. godine

Ana Brnabić najavila je da će Srbija u septembru 2022. godine biti domaćin skupa o nauci i održivom razvoju Uneska, koji će zajedno organizovati sa tom organizacijom.

Brnabić je nakon panela na plenarnoj debati 41. zasedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu, u obraćanju novinarima, istakla da se radi o najvećem skupu Uneska i to na jednu od najvažnijih tema za održivi razvoj i dalji ekonomski rast i napredak, ali u skladu sa ciljevima održivog razvoja Agende 20 - 30 UN.

"Pred nama je veliki posao, ali Srbiji je ukazana ogromna čast time što je organizator sa Uneskom, ali i time što će biti domaćin najvećeg naučnog skupa", kazala je premijerka.

Ona je istakla da Srbija teži da se pozicionira kao lider u razvoju veštačke inteligencije kroz njenu primenu i jedan od ključnih stubova u etici.

Brnabić je naglasila da će Srbija do kraja 2022. Imati skladište celokupne naučne produkcije iz Srbije sa slobodnim pristupom.

Ukazala je i da se Srbija posebno usredsredila na investicije u ruralne sredine s ciljem da skoro 100 odsto njene teritorije bude pokriveno brzim internet do 2025. godine.

Premijerka je naglasila da je ponosna i da joj je čast što može da predvodi zemlju, koja je, kako je rekla, postala regionalni lider u veštačkoj inteligenciji, poštujući smernice i principe etike u ovoj oblasti.

Ona je istakla da su uloga i delovanje Uneska, kao organizacije koja postoji 75 godina, sada potrebniji nego ikada ranije.

Naglasila je da je Srbija i dalje predana tome da kontinuirano ulaže napore da postigne vidljive i održive rezultete u primeni Agende za održivi razvoj 2030 i istakla da je Srbija uspostavila Nacionalnu akademiju za javnu administraciju, gde javni službenici mogu da uče nove veštine.

Podsetila je i da je Srbija počela sa uvođenjem IT obuke i kurseva digitalnog pisanja, kao i da je otvorila desetak Nacionalnih centara za obuku kako bi smanjila razlike koje postoje na tržištu rada.

Brnabić je istakla da potpuno podržava usvajanje Preporuke o otvorenoj nauci i istakla da je Srbija uspostavila portale o otvorenim podacima I otvorenoj nauci, kako i da uvodi concept e-nauke.

Istakla je i da je posebno zadovoljna zbog činjenice da će biti usvojena globalna preporuka o etici u veštačkoj inteligenciji i ukazala da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije za period od 2020. Do 2025. godine kako bi omogućila korišćenje veštacke inteligencije za promociju ekonomskog rasta i zaposlednosti i omogućila bolji život za sve građane.

Premijerka je rekla da je odgovornost svih država članica da očuvaju načela konsenzusa i konstruktivnog i otvorenog dijaloga po svim pitanjima, koji su pod mandatom Uneska.

"Deleći i prepoznajući svetsku viziju i vođstvo Uneska, Srbija stoji kao pouzdan partner, snažno posvećen mandatu i vrednostima Uneska", zaključila je Brnabić.

U spotu samo citati Đilasa, niko ga time ne ugrožava

Povodom natpisa u beogradskom listu Danas da Pink priziva sudbinu Olivera Ivanovića za Đilasa, premijerka Ana Brnabić kaže da joj je neverovatno da se povlače paralele i da to govore oni koji imaju sate i sate programa o predsedniku i njegovoj porodici u kojima govore da su oni "bolesnici, lopovi, kriminalci, ludaci".

"Zaista govore sve o sebi", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Parizu.

Kaže da je bila iznenađena napisima o tome da ona i Pink deljenjem spota prizivaju katastrofalne scenarije ili da bilo kako ugrožavaju Đilasa.

"Ne znam kako neko može da kaže da je ugrožavanje ili dehumanizacija kada uzmete samo citate jedne osobe i praktično ih predstavite na jednom mestu. Taj film je mogao da bude 15 minuta i izazvan je prvenstveno time što je Dragan Đilas rekao da će se kada bude došao na vlast obračunavati sa bahatim ljudima, sa onima koji prete, sa onima koji su se obogatili na račun države, a čovek upravo priča o sebi", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je Đilas taj koji preti, vređa i bahat je.

"Ako imate nekog ko se obogatio na račun svoje funkcije, to je Dragan Đilas. I to je film koji stvarno ništa drugo osim toga ne govori. Ja ću se potruditi da pokažem još neke primere koji govore isto to i oko kuće Velikog brata i oko nekih drugih stvari u njegovom desetogodišnjem mandatu", rekla je Brnabić.

Istakla je da joj je žao što se to uopšte povezuje sa Oliverom Ivanovićem.

"Ako bilo ko ima bilo koja saznanja ko je odgovoran za smrt Olivera Ivanovića, takva saznanja mora da podeli sa nadležnim organima. Da je blio koji Srbin ili Srbija imao bilo kakve veze sa brutalnim ubistvom Olivera Ivanovića sigurna sam da bi Priština to u svojoj istrazi otkrila. Jedva bi čekali da pokažu kako je neki Srbin ubio, inspirisao ili organizovao ubistvo", rekla je premijerka.

Autor:
Pošaljite komentar
Brnabić u Parizu na zasedanju Generalne konferencije Unesko

Brnabić u Parizu na zasedanju Generalne konferencije Unesko

12.11.2021. 07:58 09:42