Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić: Reforme put kao boljoj klimi i vladavini prava

01.02.2019. 12:19 12:54
Piše:
Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

BEOGRAD: Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da će Vlada Srbije nastaviti da se bori protiv sive ekonomije, za fer tržište, bolji život građana, transformaciju ekonomije i društva.

“Zajedno moramo biti i hrabriji i efikasniji u sprovođenju promena, zbog toga ova vlada postoji. Reforme nisu same sebi cilj, ne sprovodimo ih zbog Duing biznis liste, ne sprovodimo ih zbog evropskih integracija, već zbog svojih građana i privrede kako bismo im život učinili lakšim i kvalitetnijim”, rekla je Brnabić na predstavljanju 11. Sive knjige NALED-a.

To je za mene put ka boljoj poslovnoj klimi i vladavini prava, to je merilo uspeha u reformama, dodala je Brnabić.

Ona je ukazala da je od 2014.godine partnerstvo Vlade Srbije sa NALED-om drugačije i da se to vidi i danas po broju prisutnih ministara na predstavljanju preporuka koje se nalaze u Sivoj knjizi.

“Mi znamo vise nego bilo koja vlada u prošlosti da nemamo svu pamet ovog sveta i da ne postoji vlada koja može sama da formuliše i sprovede sve promene. Za nas su reforme i promene patnerski posao i moj cilj je da se sto vise pojedinaca uključi”, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je NALED odigrao ključnu ulogu u reformama koje se tiču sistema elektronske prijave sezonskih radnika, prijave imovine i oslobađanju poreza i doprinosa mladih preduzetnika.

Brnabić kaže da je u 2017.godini ukupno prijavljeno 3.585 radnika na sezonskim poslovima, a za samo 15 dana u ovoj godini elektronski je prijavljeno 498 radnika.

Ona je, govoreći o e-šalteru, kazala da je za šest meseci podneto više od 130.000 prijava za upis u katastar, a vreme procedure je smanjeno sa 25 na pet dana. 

Mera oslobađanja poreza i doprinosa za mlade preduzetnika, koja potoji od 1. oktobra prošle godine, za tri meseca je dala rezultate. Zahvaljujući toj meri, kaže, oko 500 mladih je pokrenulo biznis.

Predstavnici NALED-a uručili su premijerki Sivu knjigu. 

Đokić: Prihvaćena do sada 101 preporuka

Ministarstva i druge institucije su u potpunosti i delimično prihvatili u prethodnoj dekadi 101 od ukupno 210 preporuka privrede i stručne javnosti za pojednostavljenje birokratskih procedura, izjavio je danas predsednik Izvršnog odobra NALED-a i generalni direktor As seco SEE Dejan Đokić.

Đokić je izrazio zadovoljstvo brojem prihvaćenih preporuka i naveo da je tokom 2018. sprovedeno 12 preporuka, što je za trećinu više od dosadašnjeg godišnjeg proseka.

"Ali, za nas je taj prosek i dalje izuzetno nizak imajući u vidu ukupan broj procedura u Srbiji i činjenicu da je deo njih moguće unaprediti samo korekcijom ili promenom načina primene zakona i bez velikih finansijskih troškova", rekao je Đokić.

Prošlu godinu je, kaže, obeležila intenzivna saradnja vlade i NALED-a koja je rezultirala sa dve sistemske reforme i velikim iskorakom u digitalizaciji.

Naveo je da je zajedno sa Ministarstvom građevinarstva i Republičkim geodetskim zavodom u julu lansiran e Šalter, sistem za upis u katastar koji je omogućio da već sada broj elektronski podnetih zahteva dostigne 40 odsto svih postupaka pred katastrom, a vreme rešavanja bude skraćeno pet puta, sa 25 na pet dana.

Đokić je ocenio da je NALED veliki doprinos smanjenju sive ekonomije dao zajedno sa ministarstvima rada i poljoprivrede kroz izradu portala za elektornsku prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi.

"Nova procedura omogućila je da već u prvom mesecu primene imamo oko 1.000 prijava nedeljno i priliku da u legalne tokove uvedemo više od 30.000 sezonaca, dok je u prethodnom periodu bilo 3.500 prijavljenih radnika godišnje.

Đokić kaže da je u 2018. zadato i nekoliko značajnih udaraca birokratiji i to stavljanjem van snage odredbi 117 zakona i podzakonskih akta čime je privreda oslobođena upotrebe pečara.

"Takođe, zajedno smo pripremili regulativu za promociju e - poslovanja i uprokos drugim nedostacima Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom pojednostalvjena je procedura ostvarivanja prava na naknadu tokom porodiljskog odsustva", naveo je on.

Predstavljanju 11. izdanja Sive knjige 2019, najznačajnije NALED-ove reformske publikacije, sa 100 preporuka privrede za pojednostavljenje administrativnih procedura i unapredenje uslova za poslovanje, prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ministar državne uprave Branko Ružić, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

Ružić: Ojačaćemo inspekciju, posao za mlade inspektore

U borbi protiv sive ekonomije važno je ojačati ljudske i materijalne kapacitete inspekcije i njenu efikasnost, izjavio je danas ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i najavio da će uskoro biti usvojen trogodišni plan zapošljavanja mladih inspektora i predstavljen novi model opremanja inspekcije.

Na godišnjoj konefrenciji NALED-a, na kojoj je predstavljeno 11. izdanje "Sive knjige 2019", Ružić je rekao da ova godina treba da donese vraćanje službeničkog zvanja "inspektor" u službenički sistem Srbije, a radiće se na tome da inspektori uživaju i punu pravnu zaštitu države u sudskim procesima. 



Jedan od ciljeva u 2019. godini, kaže ministar, biće novi model vrednovanja rada inspektora.



"Želimo da merilo uspeha rada jedne inspekcije ne bude broj ostvarenih nadzora ili količina oduzete robe, već mera ostvarenja javnog interesa u sektoru u kom radi", poručio je Ružić. 



Ministar kaže da će ovu godinu obeležiti početak rada softvera e-Inspektor, a prve četiri - inspekcija rada, sanitarna, tržišna i upravna inspekcija počcele su već da rade u ovoj platformi, a do kraja godine očekuje se i da preostalih 38 inspekcija počcnu rad koristeći ovaj softver.



Taj softver je, naglasio je Ružić, ne donosi samo velike direktne uštede kroz digitalizaciju već se u njemu prvi put kreira i kartoteka kompletne privrede Srbije koja će omogućiti da se prepozna onaj njen deo koji je svesno u sivoj zoni i prema kojem će se usmeriti svi represivni resursi kako inspekcija, tako i državnih organa. 



Takođe, kaže ministar, softver će omogućiti i ujednačavanje inspekcijske prakse pa se, dodaje, više neće dešavat da dva inspektora zbog istog prekršaja pišu bitno različita rešenja ili kazne. 



"To će uticati na bolju sudsku praksu i ukupno bolji efekat inspekcije", rekao je Ružić. 



 

Autor:
Pošaljite komentar
Mihajlović: NALED jedan od naših najvažnijih partnera

Mihajlović: NALED jedan od naših najvažnijih partnera

11.09.2017. 20:16 20:22
NALED: Najbolji rezultat Srbije u poslednjih devet godina

NALED: Najbolji rezultat Srbije u poslednjih devet godina

28.10.2015. 11:26 13:33