Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić: Pitanje KiM biće na agendi u Parizu

11.11.2021. 15:39 16:47
Piše:
Foto: Tanjug (video)

PARIZ: Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se pitanje Kosova i Metohije naći na njenoj agenda tokom dvodnevne posete Parizu.

Brnabić je rekla da će tokom posete Parizu razgovarati sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom o trećoj zajedičnoj sednici dve vlade i da će zahvaliti na podršci koju Kipar pruža evropskom putu Srbije i na principijalnom stavi po pitanju Kosova i Metohije.

“U pripremi za sutrašnji dan je i zasedanje Generalne konferencije Uneska i obeležavanje 75-godišnjice Uneska. Osvrnuću se i baviti pitanjem KiM i nase kulturne i istorijske zaostavštine, crkava i manastira na KiM koji su pod zastitom Uneska”, navela je premijerka.

Kao posebno važan istakla je sastanak sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule.

Brnabić, koja će danas učestvovati na Pariskom forumu za mir, naglasila je da je ovaj forum ove godine organizovan na temu globalnog upravljanja u jeku pandemije i pripremama za globalno upravljanje nakon pandemije.

“Učestvujem na panelu koji se bavi tom temom, tako da ću govoriti kako smo se mi suočili sa pandemijom i šta je ono sto smo mi uradili da izađemo sa što manje posledica”, navela je Brnabić.

Osvrnula se i na obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, napominjući da se oseća ponosno što pripada srpskom narodu koji je u tom ratu, kako je istakla, pokazao svu humanost, hrabrost, odvažnost, junaštvo,

“Danas je za Srbiju i srpski narod poseban dan”, poručila je Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u dvodnevnu posetu Parizu, gde će učestvovati na Pariskom forumu o miru i na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska.

Brnabić će danas, prvog dana posete, na Pariskom forumu o miru govoriti na panelu čija je tema poboljšanje globalnog upravljanja u vreme virusa korona i nakon toga, a imaće i niz bilateralnih susreta.

Premijerka će se sutra, drugog dana posete, obratiti na Generalnoj konferenciji Uneska i svečanosti povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja ove organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu.

Forum za mir je 2018. godine pokrenuo predsednik Francuske Emanuel Makron u cilju promovisanja multilateralizma i ovo je četvrta godina za redom da se ondržava

Pariski mirovni forum, koji je danas počeo, trajaće do 13. novembra.

Srbija je jasno za depolitizaciju Uneska

Srbija se zalaže za depolitizaciju Uneska, izjavila je u Parizu premijerka Ana Brnabić, komentarišući polemiku koja se povela tokom debate Generalne konferencije Unesaka o učlanjenju Prištine u ovu organizaciju.

Brnabić je za srpske medije u prestonici Francuske, gde boravi u dvodnevnoj poseti, rekla da to nije “ništa što nas čudi” i istakla da je učlanjenje u Unesko nešto čemu Priština teži.

“Mi smo za jasnu depolitizaciju Uneska. Imamo punu podršku i razumevanje za to da privremene institucije u Prištini ne mogu biti član Uneska i, bez obzira na lobiranje jedne ili druge strane, verujem da cemo uspeti da zadržimo status i odbranimo se od tih napada”, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da bi prihvatanje Prištine u ovu organizaciju bilo katastrofalno.

“Mislim da bi to bio ogroman presedan i povuklo mnoga druga pitanja globalnih razmera koja ne trebaju Unesku”, navela je Brnabić.

Premijerka je naglasila da će sutra, tokom obraćanja na Generalnoj konferenciji Uneska, ponoviti da je Srbija jasno za depolitizaciju ove ogranizacije.

“Zna se kojim pitanjem se Unesko bavi pre svega i na sutrašnjoj agendi su pitanja kao što su nauka, etika u oblasti vestacki inteligenciji...Za ostale koji zele da politizuju ove stvari imamo jasan odgovor”, poručila je Brnabić.

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je juče da nije mandate Uneska da donosi političke odluke koje se tiču državnosti.

Ona je na taj način reagovala tokom debate 41. Generalne konferencije ove organizacije na govor ministarke spoljnih poslova Albanije Olte Džačke koja se u svom izlaganju založila za prijem tzv Kosova.

Brnabić u Parizu: Svet suočen sa pet kriza istovremeno



PARIZ: Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na forumu u Parizu da svet mora da bude svestan da globalno upravljanje ima pet glavnih izazova o kojima mora da priča u multilateralnom obliku.



Brnabić je na panelu "Mislite o nedostacima: Poboljšanje globalnog upravljanja u vremenima kovid-19 i dalje" u okviru Pariskog mirovnog foruma, kao glavne izazove vlada navela bezbednost građana u epidemiološkom smislu, energetsku krizu, migracionu krizu.



Istakla je i da ne mogu da se zanemare promene koje je po individualne slobode donela pandemija, ali i tehnološki izazove



"Moramo da budemo fer i iskreni, svet je u haosu. Najmanje pet glavnih izazova se dešava istovremeno i svaka vlada se bori za sebe kako bi građani ostali bezbedni, kao i ekonomije stabile i nema vremena za multilateralizam. Jedini način da uspemo je da strateški razmišljamo o potrebama građana", rekla je Brnabić.



Kada se radi o zelenoj ekonomiji i klimatskim promenama, ona je istakla da bi trebalo više slušati glas građana šta da radimo, o čistom vazduhu, vodi, upravljanju.



"Veliko pitanje je šta svetske organizacije rade i kako da se nose sa problemima. Siromašne zemlje zahtevaju tranziciju, neke vodeće zemlje su i najveći zagađivači. Samo tranzicija je nešto dodatno u svesnosti o zelenoj tranziciji. To mora ozbiljnije da se posmatra", rekla je premijerka.



Ipak, Brnabić ističe da je digitalizacija i korišćenje novih tehnologija dosta pomoglo tokom pandemije koronavirusa i naglasila da zahvaljujući digitalizaciji osnovnih i srednjih škola prethodnih godina, Srbija nijedan školski dan nije izgubila.



Kako je pojasnila, Srbija je od 2017. godine dosta toga učinila na reformisanju vlade u elektronskom smislu, pre svega digitalizacijom javnih službi koja je čak, smatra ona, bila i uspešnija u Srbiji nego u nekim drugim zemljama.



"Od 2017. godine povezali smo internetom sve učionice, što nam je pomoglo da ne izgubimo ni dan školovanja tokom pandemije. Spremni smo da se prebacimo na onlajn nastavu u potpunosti ako bude potrebe. Već smo dosta uradili na predstavljanju elektronskih usluga, ako želite da prijavite decu u škole ili obdaništa ne morate lično da dolazite, to možete elektronski", rekla je Brnabić na panelu na kome su učestvovali i premijerka Tunisa Najla Buden i predsedavajući Generalne skupštine UN Abdula Šahid.



Predsednica Vlade Srbije je istakla i da, ako koristimo tehnologiju na pravi način, deci će biti ne samo bolje, već će biti i zainteresovanija za različite poslove.



 

Autor:
Pošaljite komentar
Francuskinja Odri Azule ponovo izabrana za direktorku Unesko

Francuskinja Odri Azule ponovo izabrana za direktorku Unesko

10.11.2021. 08:14 08:17
Vlast u Prištini pisala Unesku: Spremni za članstvo

Vlast u Prištini pisala Unesku: Spremni za članstvo

21.05.2021. 23:20 23:23