Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić o prodaji Komercijalne banke

27.02.2020. 17:28 19:54
Piše:
Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

BEOGRAD: Da je Komercijalna banka bila na prodaji 2014. godine ne bismo za 100 odsto udela dobili ni 100 miliona evra, dok je sadašnja vlast uspela da banku podigne na noge i proda za 387 miliona evra za 83 odsto udela, što je iznad procenjene vrednosti cele banke, izjavila je danas u skupštini premijerka Ana Branbić.

Odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića iz NS - PSS koji je zapitao da li postoji mogućnost da se prodaja Komercijalne banke zaustavi pošto se nijedna ozbiljna zemlja ne odriče na taj način svog finansijskog suveretniteta, Branbić je rekla da je prethodna vlast još 2009. godine obećala prodaju te banke.



Brnabić ističe da je ministar finansija Siniša Mali profesionalno vodio ceo proces oko prodaje Komercijalne banke, da je proces bio potpuno transparentan i u skladu sa svim međunarodnim pravilima.



Premijerka je dodala da je proces pratio detaljno MMF i sve ostale međunarodne finansijske institucije, koje smo "nažalost morali da isplatimo u iznosu koji smo i platilii, zahvaljujući tzv. put opciji koju smo nasledili".



"Ako mene pitate, još tada je bila obećana prodaja Komercijalne banke, zbog čega su ušle u nju međunarodne finansijske institucije. Ta odluka je bila doneta od strane ljudi koji nas danas kritikuju zašto smo to uradili. Napravili su aranžman sa tim institucijama, koji je bio izuzetno nepovoljan za Republiku Srbiju. Zato što su ušle u kontrolu i mednadžment banke bez da su preuzele bilo kakv rizik za poslovanje te banke, kao i sa garantovanom isplatom. Sve je to bilo dogovoreno 2009. godine", navale je ona.



Vukadinović je pitao premijerku zašto se prodaje Komercijalna banka pošto dobro posluje i ostvaruje profit.



Kaže da je sadašnja vlast mnogo uradila da Komercijalna banka dobro posluje, dok je za vreme prethodne vlasti bio predviđen "zlatni padobran" za tadašnjeg direktora Komercijalne banke Ivicu Smolića koji je dobio otpremninu od 700.000 evra, kada je bio otpušten jer nije dovolno dobro radio svoj posao.



"To su bili politički dogovor i tako se Komercijalna banka vodila i jedna od velikih razloga zašto sam lično danas za prodaju Komercijalne banke, jer sve što smo videli do vlade koju je vodio Aleksnadar Vučić odnosno do 2014. godine, jeste da su sve banke u državnom vlasništvu bile vođene tako da se preko njih finansiraju pojedinci, izvlače pare i finansiraju stranke i da se te banke uništavaju. I to je bio slučaj sa Komercijalnom bankom", navela je Brnabić.



Kaže da je ova vlada izabrala finansijskog savetnika za prodaju banke i da je procena vrednost za 100 odsto kapitala banke se kretala od 406 do 451 milona evra, a za 83,23 odsto udela od 338 do 375 milona evra."Dakle, ponuđena cena koju smo postigli je iznad gornjeg ranga procenjene vrednosti banke. Izabrana ponuda je iznad tržišne kapitalizacije banke na dan 30. jun 2019. godine", kazala je Branbić.



Premijerka je istakla da država Srbija čuva svoje interese i da i dalje ima dve svoje banke: Poštansku štedionicu i Srpsku banku i dodala da je prethodna vlast odvela u stečaj i uništila pet državnih banaka."Iz budžeta odnosno iz fonda smo dali da bi isplatili štednju u tim bankama, 778, 5 milona evra, zato što su te banke loše vođene", ukazala je Brnabić.



Naglasila je, takođe, da je prethodna vlast prodala NIS sa svim rezervama i nalazištima odnosno celokupnu naftnu industriju Srbije za sličnu cenu, od 400 milona evra, kao i da je to tada bilo predstavljeno kao fantastična posao."Ne mislim da je država najbolji vlasnik, ali u prehtodnih šest godina je bila mnogo bolji vlasnik nego pre toga", dodala je Brnabić.



Naglasila je da je dobra cena postignuta zato što je država konsolidovala tu banku i dovela dobar menadžment i učinila na ta banka dobro posluje."Žale se oni koji se nadaju da će ponovo doći na vlast i koji žele da im Komercijalna banka služi za svoje lične interese, finansinje političkih aktivnosti i izvlačenje para".



Vukadinović je prokomentarisao da je NIS loše poslovao za razliku od Komercijalne banke i da je zato prodat, kao i da je kupac zaista podigao NIS na noge i napravio uspešnu kompaniju.Brnabić je rekla da je tačno da je NIS loše poslovao, kao i sva velika preduzeća, poput Železare u Smederevu, RTB Bor, PKB i druga.



Takođe, istakla je da NIS prodavana za vreme ove vlasti da bi se dobilo mnogo više novca, nego što je to bio slučaj.

Imaćemo 2020. najveće plate na Zapadnom Balkanu

Premijerka Brnabić izjavila je da su u regionu Zapadnog Balkana samop u Crnoj Gori plate veće nego u srbiji i to za nekoliko evra.

Odgovarajući na pitanje poslanika JS Đorđa Kosanića da li će Srbija ove godine biti lider na Zapadnom Balkanu po prosečnoj plati, koja je u decembru veća od 500 evra, ona je rekla da će biti tako, ali da to nije ambicija Vlade Srbije.

Sada nam beži samo Crna Gora i to u ovom trenutku samo nekoliko evra u prosečnoj plati, iako su bili mnogo iznad nas pre tri godine. Tokom 2020. postaćemo zemlja sa najvećom prosečnom platom na Zapadnom Balkanu, ali to nije naša ambicija, jer gledamo na region i šire, da prestignemo Bugarsku, Rumuniju, pa onda i sve ostale, da trčimo mnogo brže nego što oni trče.

Ovo je trenutak kada će se naša ekonomija ubrzavati, ne samo zato što stižu rezultati teških reformi koje smo sproveli, već i zbog svega što smo radili od 2016. i 2017. godine, zaključila je Brnabić.

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Srbije: Vlada odgovara na pitanja poslanika

Skupština Srbije: Vlada odgovara na pitanja poslanika

27.02.2020. 17:10 17:12
Skupština Srbije: Usvojen Zakon o Starom sajmištu

Skupština Srbije: Usvojen Zakon o Starom sajmištu

24.02.2020. 10:30 10:31
Skupština Srbije: Aamandmani na memorijalni centar

Skupština Srbije: Aamandmani na memorijalni centar

21.02.2020. 10:55 10:56