Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić i Šarec na konferenciji „Digitalizacija u poljoprivredi” u Novom Sadu: Učimo jedni od drugih

17.12.2019. 22:10 22:15
Piše:
Izvor: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bb

Konferenciju „Digitalizacija u poljoprivredi” otvorili su predsednici dveju vlada, Srbije i Slovenije, Ana Brnabić i Marjan Šarec u hotelu „Šeraton” u Novom Sadu, a govorili su i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, kao i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije Damjan Stanonik.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ističe da je poljoprivreda kompleksan sektor, koji je, kao i mnogi u Srbiji, bio mnogo decenija zapušten.

– U Srbiju kao poljoprirednu zemlju, posebno Vojvodinu, nije ni približno investirano koliko je trebalo, a investicije nisu bile strateške, te je poljoprivreda bila zastarela i neotporna na klimatske promene, koje su danas jedan od najvećih izazova za tu oblast – istakla je Ana Brnabić. – Vlada Srbije je, otkako je Branislav Nedimović ministar poljoprivrede, krenula strateški da menja stvari, što danas daje rezultate. Ne mislim samo na modernizaciju poljoprivrede već na pravljenje jače i održivije poljoprivrede, i to na pet načina, od kojih je prvi uvođenje sistema za navodnjavanje. Kroz „Abu Dabi fondove” do sada je napravljeno 14 sistema za navodnjavanje, od toga 11 u Vojvodini i ostali u centralnoj Srbiji i nastaljamo dalje. Druga stvar je elektrifikacija polja, što je, nažalost, u Srbiji inovativnost.

Ona ističe da su pri kraju četiri pilot-projekta eletrifikacije u Leskovcu, Žitorađi, Varvarinu i Merošini.

– Treća stvar važna je automatska protivgradna zaštita, sa čime smo, nažalost, opet krenuli od nule. Do kraja mandata imaćemo tri sistema automatske protivgradne zaštite, a želimo i da ostvarimo saradnju pre svega s BiH, jer je važno da se regionalno povezujemo – kazaka je premijerka Brnabić. – Jedan sistem je završen s domaćom industrijom, „Trajalom”, i daje odlične rezultate.

One je istakla da je četvrti sistem modernizacija, te je usvojena nova uredba koja predviđa posebne subvencije za opremu i mehanizaciju, dok je peta važna stvar – digitalizacija, o čemu su se juče tokom konferencije mogli čuti mnogi primeri dobre prakse Slovenije.

– Digitalizacija ide u dva smera kada su u pitanju informacioni sistemi i administrativni postupci – tvrdi Ana Brnabić. – S druge strane, radi se digitalizacija samih sistema, za šta je dobar primer Institut „BioSens”.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec kazao je da je juče održan peti susret dveju vlada koji je potvrdio da su odnosi između Srbije i Slovenije dobri.


Nedimović: Digitalizacija smanjuje troškove

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović kazao je da digitalizacija dovodi do smanjenja troškova, samim tim ostaje više profita i to je put kojim treba da se ide.

– Projekat koji smo instalirali je novi softver za sezonske radnike u poljoprivredi, koji može funkcionisati na bilo kojem pametnom telefonu – naveo je Nedimović. – U taj projekat niko nije verovao do premijerke naše vlade, a on je danas impelementiran i iz sive zone je 28.000 ljudi prebačeno u „beli svet”.

Po njegovim rečima, poslodavci ocenjuju taj projekat kao dobar, lica koja su angažovana imaju penzijsko i zdravstveno osiguranje, porezi su plaćeni, te su sve tri strane, računajući i državu, zadovoljne.

– Naš model smo predložili i ljudima iz slovenačke vlade – kazao je Nedimović. – Isto tako, kada je reč o njihovim rešenjima i projektima, želimo da učimo i ne bežimo od toga.


– Pozitivan razvoj želimo da nastavimo i u budućnosti – naveo je Šarec. – Juče potpisani memorandum između ministarstava poljoprivreda otvara nove mogućnosti da potvrdimo tradicionalno prijateljstvo, solidarnost i uzajamnu podršku koja je obeležila naše odnose i na području poljoprivrede.

Šarec je kazao da su plug, motiku i volove, nekada glavne alate u toj oblasti, zamenili sateliti, internet i računari.

– Uvođenje informacionih tehnologija u gazdinstva je prirodna pojava. Nekada su seljaku pomagale životinje upregnute u plug da zaore njivu, a danas mu pomaže traktor opremljen GPS-om koji mu nudi mnogobrojne informacije, između ostalog i o hemijskim sredstvima koja su potrebna za prskanje, i to su sve nove tehnologije – naveo je Šarec.

Po njegovim rečima, uprkos tehnološkom napretku, poljoprivreda se susreće i s drugim izazovima, a važan je kvalitet.

– Istovremeno, gazdinstva moraju ispunjavati druge uslove i brinuti se za održivi razvoj. Sve veću ulogu imaju i mladi jer su njihov način poslovanja, znanje i kompetencije, te sposobnost, sasvim drugačiji od starijih generacija – kazao je Šarec. – Slovenija i dalje želi da proizvodi dobru i kvalitetnu hranu, te se posao mora predati mladim poljoprivrednicima, koji preuzimaju porodična gazdinstva. S ponosom svake godine biramo najinovativnijeg mladog poljoprivrednika.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije Damjan Stanonik rekao je da naša ministarstva sarađuju na visokom nivou u brojnim oblastima.

On kaže da je to veoma komplikovan zadatak, za koji su sigurni da će Srbija uspešno obaviti.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević rekao je da je činjenica da je sednica dveju vlada održana u Novom Sadu, dokaz za komplementarnost naših privreda.

– Od početka ove godine ostvarena je ukupna razmena Slovenije i Srbije od oko milijardu evra i predstavlja povećanje od 1,4 odsto u odnosu na prošlu godinu – istakao je Vučurević. – Ukupna spoljnotrgovinska razmena Slovenije i Vojvodine za prvih deset meseci godine iznosi 307 miliona evra, što je povećanje od osam odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je vojvođanski izvoz za Sloveniju porastao devet odsto, i iznosi oko 200 miliona evra.

M. Stakić

Autor:
Pošaljite komentar
Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije održana u Novom Sadu

Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije održana u Novom Sadu

17.12.2019. 21:43 22:00
Brnabić: Odnosi Srbije i Slovenije na najvišem nivou

Brnabić: Odnosi Srbije i Slovenije na najvišem nivou

17.12.2019. 14:15 14:58
Šarec: Srbiji mesto u EU, tome nema alternative

Šarec: Srbiji mesto u EU, tome nema alternative

17.12.2019. 14:19 15:02