Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bjornstad: Dupliraćemo sredstva za podršku Srbiji na EU putu

09.10.2017. 17:11 17:14
Piše:
Izvor: Ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad foto: Tanjug/video

BEOGRAD: Srbija je na dobrom putu u procesu evrintegracija i želimo što više da ubrzamo taj proces, izjavio je ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad i najavio da će njegova zemlja iduće godine udvostručiti sredstva kojima pomaže priključivanje Srbije Evropskoj uniji.

Norveška, ističe ambasador Bjornstad, ima jako dobre i bliske odnose sa Srbijom.Između dve zemlje postoji sadržajan program bilateralne saradnje, te niz projekata čiji je cilj poboljšanje uslova života građana Srbije:



"U proteklih nekoliko godina Norveška je bila fokusirana na programe razvoja infrastrukture u Srbiji. Sada smo sredstva preusmerili na pomoć institucijama u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji", rekao je Bjornstad za Tanjug.Prema njegovoj oceni, događaji u Kataloniji, referendum u Škotskoj ili Bregzit, neće uticati na proširenje Evropske unije. 



"Na proces evrointegracija, u kojem se sada Srbija nalazi, neće uticati ono što se dešava u Kataloniji. Ako posmatramo poređenja između Katalonije i Kosova, važno je napomenuti da Srbija još uvek nije članica Evropske unije, a Španija jeste. Sigurno je da Evropska Unija neće biti ista kao sada u momentu kada Srbija bude postala njen deo. To je posledica drugačijeg vremena u kojem ćemo živeti, ali takođe i direktna posledica Bregzita" kazao je Bjornstad. 



Na najnovije procene da će Srbija 2025. godine postati članica Evropske unije, Bjornstad sa osmehom podseća da je Norveška rekorder po aplikacijama za ulazak u Evropsku uniju, "bez krajnjeg rezulatata". 



"Ono što se često potcenjuje, naročito u Srbiji, je pitanje tehničkih preduslova koji moraju da se ispune pre prijema u EU. Ti tehnički preduslovi odnose mnogo vremena. Za Norvešku, recimo najveći izazov u procesu pregovora predstavljaju kvote za ribarstvo. Bilo je jako mnogo izazova u pregovorima o javnim nabavkama i subvencijama države. Kada se reše velike teme, siguran sam da će detalji i Srbiji odnositi mnogo vremena u evrointergracijama", kazao je Bjornstad.



Prema njegovim rečima, nordijski oblik saradnje i regionalno povezivanje u mnogome olakšavaju evrointegracije. "Poslednji put je Norveška aplicirala zajedno sa Finskom, Islandom i Švedskom. To je olakšalo proces evrointegracija, ali je i dalje veoma teško", kaže ambasador.Prema njegovim rečima, Daglin Hoybraten, generalni sekretar Nordijskog saveta, doći će u petak 13. oktobra u Beograd.



"Sa sojim domaćinima razgovaraće o iskustvu Norveške o poziciji u kojoj naša zemlja nije članica Evropske unije, ali jeste deo zajedničkog ekonomskog i carinskog prostora zajednice. On će analizirati različite političke koncepte nordijskih zemalja u kojima je neka država članica NATO, a nije EU, i obrnuto" kazao je Bjornstad. 



Ambasador sa zadovoljstvom najavljuje Nedelju norveškog filma, koju će, u Jugoslovenskoj kinoteci, sutra uveče otvoriti jedan od najznačajnijih savremenih evropskih pisaca Erland Lu.



"Na otvaranju Nedelje norveškog filma biće prikazano ostvarenje ''Prohujalo sa ženom'', a svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci pored Erlanda Lua prisustvovaće i Jan Erik Holstom, norveški kritičar i nekadašnji direktor Norveškog filmskog instituta", rekao je ambasador Bjornstad.

On je podsetio da je nedelja norveškog filma deo manifestacije Oktobar - mesec norveške kulture koji organizuje norveška ambasada. 



Do kraja oktobra i početkom novembra, prema ambasadorovim rečima, pripremljene su izložbe, koncerti i projekcije filmova. 



"Norveški filmovi za decu biće prikazani u okviru festivala Kids fest, čiji će se programi odvijati širom Srbije. Velika zvezda, norveški multiinstrumentalista nastupiće u beogradskom Biter Art Cafeu 19. oktobra u okviru Mizikolodži festivala. Očekuje nas izložba nordijskog stakla u organizaciji nekoliko nordijskih ambasada u Beogradu. Ta izložba će biti otvorena 17. oktobra u Valjevu. Takođe imamo izložbu savremene norveške fotografije u Novom Sadu, kao i nastup Mariusa Neseta na Beogradskom džez festivalu", kazao je Bjornstad. 

Autor:
Pošaljite komentar