Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bajatović: Tri brata iz istog evroatlantskog jata

05.01.2020. 16:44 16:44
Piše:
Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

BEOGRAD: Narodni poslanik Dušan Bajatović kritikovao je danas opozicione lidere Čedomira Jovanovića i Zorana Lutovca, kao i Rodoljuba Šabića, koge je nazvao "predobrim i prepoštenim čitaocem Ustava i zakona", zbog njihovih reakcija na najnovije izjave ministra Ivice Dačića.

Šef srpske diplomatije, naime, danas je gostujući na javnom servisu pozvao crnogorski režim da razgovara sa svojim građanima o spornom Zakonu o verskim slobodama, a Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne o ovom pitanju, uz opasku da je "veliko pitanje da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo".



"Tri brata iz istog evroatlanskog jata, uvek slepi za odbanu nacionalnih interesa, otvorila po cetiri oka i komentarisu samo ono sto su zeleli da cuju i to izvučeno iz konteksta", naveo je Bajatović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.



On kaže i da je Dačićeva izjava za RTS, a koju je dao u svojstvu šefa diplomatije, tačna, te primećuje da je, izgleda, greh videti da se u Crnoj Gori sprema otimačina imovine SPC, a prava onih koji se izjašnjavaju kao Srbi u Crnoj Gori ne postoje, ali postoji tihi progon i poništavanje identiteta.



"Čeda Jovanovic priznaje Kosovo i gleda na Republiku Srpsku, po sopstvenim recima, kao genocidnu tvorevinu, ali ne vidi bunt pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, ni litije ni molebane mirnih protesta i vapaja za pravdom i postovanjem ljudskih i zakonskih prava građana kod naseg NATO sused", naveo je Bajatović.



Konstatuje i da Lutovac nije dao nijednu izjavu povodom događaja u Crnoj Gori.



"Njemu je važna demokratija i dolazak na vlast, pa ako može ponovo da nas usreći sa petooktobarskim pravilima igre, u kojima oni koji žele da brane nacionalni interes moraju biti suočeni sa šestim oktobrom, u ime novog svetskog poretka i pravilnog poslušničkog mentaliteta koji jedino vodi u željenu nam Evropu, koja neće ni njih a kamoli sve nas", kaže Bajatović.



Šabić, kaže, nije spreman da zucne ništa o tome da su, u slučaju donošenja opštepoznatog zakona o verskim pitanjima, u Crnoj Gori suspendovani i prekršeni i crnogorski Ustav i zakoni i evropske norme i pravila i ljudska prava i demokratija i zgazena i ukaljana istorija.



"Oni su spremni da pricaju samo u Srbiji i o Srbiji, što gore to po njih bolje. Koliko razumem, statistika koju je izneo Ivica Dačić, ali i drugi drzavni funkcioneri, nije prebrojavanje krvnih zrnaca po naciji i veri, vec poziv na razum, na dijalog", naveo je Bajatović, ze istakao da Srbija priznaje i poštuje Crnu Goru, iako je Crna Gora priznala Kosovo.



On je ukazao i na to da nijedna nacionalna manjina ili etnicka zajednica u Srbiji nije ugrozena ni na koji nacin, te dodao da su završeni ratovi, koji nisu kreirani na Balkanu, a da sada treba čuvati mir i stabilnost, okrenuti se razvoju.



"Postavlja se pitanje zasto aktuelna politicka elita u Crnoj Gori vidi Srbe, Srbiju i SPC kao remetilacki faktor ? Oni su doneli nasilno takav zakon, oni su povukli okidač, a sada napadaju Srbiju. Ako je to zbog još jedne izborne pobede i još jedne usluge moćnim krugovima, onda je to slepa ulica za vladajucu političku elitu u Crnoj Gori, ali i loš put za vaskolike Crnogorce", naveo je Bajatović.



Zato Dačićev poziv da svi ucestvujemo u pokusaju da urazumimo razularenu politicku elitu u Crnoj Gori, pa i građani Srbije crnogorskog porekla, vidi kao poziv na dijalog u kome moramo da se suocimo sa realnostima.

Autor:
Pošaljite komentar
Lutovac: Dačić dodatno zagađuje političku atmosferu u Srbiji

Lutovac: Dačić dodatno zagađuje političku atmosferu u Srbiji

05.01.2020. 16:12 16:13
Dačić: Ispravna odluka Vučića i podrška pravima Srba

Dačić: Ispravna odluka Vučića i podrška pravima Srba

05.01.2020. 09:39 11:54