Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Agencija za borbu protiv korupcije objavila katalog poklona

01.06.2016. 22:04 13:33
Piše:

Najveći broj poklona prošle godine primilo je i prijavilo Agenciji za borbu protiv korupcije

Ministarstvo odbrane – 140, sledi predsednik Republike sa 71, VOA s 32 i Vlada Srbije s 31 poklonom. U  objavljenom Katalogu poklona na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije navodi se da su lane funkcioneri u Srbiji prijavili 556 primljenih poklona, a njihova vrednost kreće se od 100 dinara do 120.414 dinara, dok za 145 poklona novčana vrednost još nije utvrđena, pošto je procena u toku.

Poklone je primilo 50 funkcionera, među kojima su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministri u Vladi, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković… Kako je navedeno, predsednik Srbije nijedan poklon nije zadržao u ličnoj svojini, a jedini je funkcioner koji je dobio poklon od stranog fizičkog lica, i to od dece iz vrtića u Vukovaru.

Poklone nije zadržao ni premijer Aleksandar Vučić, kao što to nije učinila ni predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je dobila je 25 poklona, ni guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković, koja primila dva poklona.

Najveći broj poklona su primili funkcioneri na republičkom nivou, ukupno 470, na lokalnom nivou poklone su uglavnom prijavljivali gradonačelnici, dok je na pokrajinskom nivou svega osam prijavljenih poklona. Ministarstvo odbrane je organ s najviše primljenih poklona, ali i najviše zadržanih u ličnoj svojini – 61.

Među ministrima, najviše poklona prošle godine dobio je bivši ministar odbrane Bratislav Gašić – 130, potom ministar spoljnih poslova Ivica Dačić – 29, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić – 22, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović – 20, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović – 16, dok je novi ministar odbrane Zoran Đorđević dobio pet poklona.

Ministri Aleksandar Antić, Snežana Bogosavljević Bošković i Vanja Udovičić dobili su prošle godine po jedan poklon.

Ministri su, takođe, manje poklona zadržali u ličnoj svojini, 78, dok su 142 poklona preneli u javnu svojinu.

Predsednik Pokrajinske vlade u tehničkom mandatu Bojan Pajtić primio je šest poklona i nije ih zadržao u ličnoj svojini, a predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor dobio je prošle godine dva poklona.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je 11 poklona, a Kragujevca Radomir Nikolić deset.

Agencija za borbu protiv korupcije primila je lane deset poklona, a Ustavni sud Srbije devet.

Funkcioneri mogu zadržati poklone čija vrednost ne prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji, bez poreza i doprinosa, ali su dužni da ih prijave Agenciji.

Novčana vrednost najvećeg broja poklona je u kategoriji od 1.000 do 2.200 dinara, ukupno 257, od kojih su funkcioneri 140 zadržali u ličnoj svojini, dok je 117 poklona prešlo u javnu svojinu.

Kada je reč o vrsti poklona, funkcioneri su primili više protokolarnih poklona – 340, nego prigodnih, kojih je bilo 216.

Među poklonima najviše je bilo pića pa su funkcioneri dobili 86 boca, zatim 57 knjiga, 47 slika, 39 komada ukrasnog posuđa, 24 medaljona, zlatnika, srebrnjaka ili dukata, 19 umetnina, 15 satova.

Najveći broj poklona u 2015. godini darivala su pravna i fizička lica iz Srbije, ukupno 191. Slede pravna i fizička lica iz Rusije, koja su poklonila 30 poklona, Italije – 19, Kine – 17, Mađarske – 15, Rumunije – 13. Po jedan poklon stigao je iz Angole, Bangladeša, Finske, Francuske, Gruzije, Irske, Izraela, Malte, Meksika, Nigerije, Portugala, Tajlanda, Tajvana, Tunisa i Švajcarske.

Prošle godine sedam međunarodnih organizacija je darivalo funkcionerima 12 poklona, i to Svetska karate orgaanizacija, RAI, Interparlamentarna unija, GIZ, EU, „Al Džazira Balkans” i Afrička unija.

Najveći broj poklona, 97, funkcioneri su primili u decembru, dok su najmanji broj njih primili u januaru – 28.

S. Stanković

 

Putin, Angela, papa, patrijarh

Pokloni su prošle godine stigli s adrese više desetina ambasada u Beogradu, kao i od predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca. Dva poklona je uručio predsednik Rusije Vladimir Putin, a Dmitrij Medvedev jedan, kao i nemačka kancelarka Angela Mekel, predsednik Kine Si Đinping i tamošnje vlade Li Kećjang. Na spisku su i čelnici Turske Tajip Erdogan i Ahmet Davatoglu, Albanije Edi Rama, Slovenije Miro Cerar, Kazahstana Karim Masimov, AzerbejDžana Ilham Alijev, Palestine Mahmut Abas. Po jedan poklon stigao je od pape Franje i patrijahra Irineja. Poklonodavci su i MSP Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, Albanije Dmitar Bušati, Bugarske Danijel Mitov, Italije Paolo Đentiloni, Rusije Sergej Lavrov, delegacija Vlade Mađarske, parlamenta Češke, gradova Kurska, Žaleca, Jerihona, Sijana, a Kineska razvojna banka dodelila je dva poklona.

 

Šlemzastave, češalj...

Spisak poklona naših državnih funkcionera zaista je raznovrstan pa se na njemu može naći i 36 sadnica ruža, pet ikona, dva krstića, albumi s markama i fotografijama, zastava, beDŽ, jedan orden, četiri bodeža, sablja, dva dresa, dva kaiša, dva kompleta dugmadi za manžetne, dva ćilima. Tu je i 21 fotografija, igračka, matrjoška, 12 maketa, 20 suvernira, deset vaza. Na spisku poklona su i jedan mobilni telefon, tri nalivpera, dva parfema, tri novčanika, jedna replika novca, osam kravata, četiri lopte, četiri torbe, dva zvona. Čak su popisani i osveživač za prostorije, nadstolnjak, jastučnica, otvarač za flaše, češalj, šlem… Poklonjen je i jedan muzički instrument, ali nije navedeno koji.

Autor:
Pošaljite komentar