Varjače ukrstilo 35 ekipa na Čvarak festu u Kaću
Čvarak fest, 12. po redu, održan je juče u Kaću, a varjače je ukrstilo 35 ekipa koje su se nadmetale u topljenju ovog delikatesa od svinjskog mesa.
Manifestaciju koja ima međunarodni karakter, organizuje lokalno Udruženje građana “Katu”. Za pobednički vojvođanski čips, kako mnogi vole da zovu čvarak, kažu poznavaoci potrebno je znanje, ali i veština. Mora biti ujednačen, ali je bitna i jačina vatre na kojoj se topi, kao i kada dodati mleko, kako bi mu boja bila poput dukata.
- Čvarak mora biti jednako isečen, od masnog tkiva, žut kao dukat, lepog mirisa i naravno lepog ukusa. I tekstura mora biti dobra, a to se vidi kada se preseče - pojašnjava Miroslav Piljić ispred organizatora manifestacije.
Piljić kaže da se ove godine prijavilo 35 ekipa, i da su i pored epidemioloških mera i čitave situacije u vezi sa tim, uspeli da organizuju ovogodišnji “Čvarak fest” koji godinama unazad okuplja veliki broj ljubitelja čvaraka, ali i dobrog druženja. Ipak i pored svega nabrojanog, kako saznajemo od takmičarske ekipe iz Kovilja, bitno je i čime se svinje od kojih se tope čvarci hrane. Njihove su vele odgojene pokraj salaša.
- Pre dve godine smo osvojili drugo mesto. Naši čvarci su od svinja koje se hrane kukuruzom, ječmom i žitaricama. Veoma je bitno gde su svinje odgojne i pod kakvim uslovima, a samim tim je i drugačiji kvalitet mesa - kaže Radoslav Živanov.
Njegov kolega u takmičarskoj grupi veli da, kako bi čvarak bio dobro pripremljen, bitno je i kada se mleko sipa. Oni ga sipaju na polovini topljenja, kako bi se “uhvatilo” za svaki čvarak i dalo mu dukat-žutu boju.
Većina ekipa imale su i “svirce” što im je dosta olakšalo i ulepšalo koncetraciju za pripremanje ovog vojvođanskog delikatesa.
Pored takmičarskog, ova manifestacija ima i izložbeno prodajni karakter, pa su bili dostupni duvan čvarci po ceni od 1.000 dinara za kilogram, a isto toliko dimljene slanine košta 950 dinara.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, povodom manifestacije “Čvarak fest” na svom Instagram profilu juče izrazio veliko zadovoljsto što se nalazi baš u Kaću.
- Naš bačvanski čvarak je za mene bio i ostao kralj dobrog ukusa i delikates bez premca. Mnogo ovih ukusnih braon “bombona” će se danas ispeći i pojesti na “Čvarak festu” u Kaću, a ja sam oduševljen što sam tu, te što uz dobre ljude i još bolje domaćine čuvamo tradiciju zbog koje je naš čvarak nadaleko čuven! Želim prijatan nedeljni ručak svima, dok je ovde, u Kaću, gastronomsko uživanje u punom jeku – istakao je Vučević.
Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić koji je otvorio ovogodišnji “Čvarak fest” pozdravljajući prisutne je izrazio zadovoljstvo što se održava manifestacija koja već 12 godina promoviše jedan od najpoznatijih gastronomskih proizvoda ovog podneblja. - Znaju Kaćani, a posebno svi naši dragi gosti koji već godinama zbog “Čvarak festa” dolaze u Kać, da ovo nije samo gastronomski praznik, već da je i način da pokažemo kako negujemo i čuvamo svoje tradicionalne proizvode i pravo majstorstvo naših domaćina. Ja sam lično ponosan na sve njih. Ovom prilikom želim da se zahvalim organizatorima na velikom entuzijazmu i posvećenosti da ova manifestacija svake godine bude sve bolja, nadam se da će ljubitelji dobre i ukusne hrane uživati u ovog vikenda u Kaću, a da će takmičari pružiti svoj maksimum, pošteno odmeriti snage i da će najbolji pobediti - izjavio je Milan Đurić i zahvalio se predstavnicima Mesne zajednice na dobroj saradnji zahvaljujući kojoj su u ovom naselju uspešno realizovane mnoge investicije, napominjući da će Grad nastaviti da osluškuje potrebe stanovnika Kaća i doprinosi njihovom kvalitetnijem životu.
S. Aničić Ilić