„Ukusi Vojvodine” namamili posetioce
NOVI SAD: U izmenjenim okolnostima zbog epidemiološke situacije, ali ne i bez pozitivne energije, Festival gastronomije „Ukusi Vojvodine” održan je proteklog vikenda u bašti restorana „Gastro pub Berta”.
Iako je publika navikla da u domaćim proizvodima uživa u Limanskom parku, Novosađani i posetioci našeg grada nisu zaobišli ni Ribarsko ostrvo, gde se, poštujući sve propisane mere, okupilo 40 izlagača iz cele Vojvodine koji su prodavali mirisne i ukusne proizvode domaće radinosti. Menadžerka festivala Jadranka Beljin Balaban istakla je da su, i pored cele situacije, uspeli da organizuju manifestaciju bez odlaganja, doduše, u znatno manjem obimu nego ranije, ali uz jednako raznolike proizvode.
Plašili smo se kako će publika reagovati, tražili su nas u Limanskom parku, međutim, i ovde je lepa posećenost, taman u meri koja je pristojna, da može da se održi normalna distanca među ljudima i da se svi osećaju bezbedno, a s druge strane, ambijent jeste vojvođanski, pa smo zadržali taj duh manifestacije, kazala je Jadranka Beljin Balaban, i dodala da su uspeli da zadovolje potrebe i publike i izlagača.
Naša sagovornica napominje da ta manifestacija nema samo kulturni i turistički značaj već je pre svega privrednog karaktera, te omogućava proizvođačima da prezentuju sve ono na čemu rade tokom cele godine.
Bilo nam je važno da održimo manifestaciju i da, pre svega, omogućimo proizvođačima prodaju jer za njih je godina bila takođe teška, malo se prodavalo domaćih proizvoda, ljudi su se slabije kretali, restorani su bili zatvoreni i, samim tim, slabije su uzimali od domaćih proizvođača, a i pijace su dugo bile zatvorene – istakla je menayerka manifestacije, i dodala da je to prilika i da sugrađane upoznaju s lokalnim proizvođačima.
U susret jeseni posetioci su na festivalu mogli da pazare prepoznatljive vojvođanske proizvode, poput ajvara, zimnice, prirodnih sokova, meda, kulena, pršute, čvaraka, raznovrsnih ulja i začina, ali i druge delikatese i razna pića, poput domaće rakije i kraft piva. Ove godine su mogli da pazare i proizvode od leblebije, ali i čičoka i bamija. Ljubitelji slatkiša tradicionalno su na štandovima kupovali najpoznatije vojvođanske kolače i testa. Među izlagačima su bili i predstavnici „Krancle” iz Čuruga, s čijeg su se štanda „smeškali” bakini kolači, vanilice, gurabije, a najviše se, kažu, prodavala tradicionalna vojvođanska poslastica – štrudla.
Doneli smo svašta, vole ljudi slatkiše, ali najviše štrudlu, pa mogu da biraju da li će s makom, orasima ili višnjama, objašnjava Duška Zabrdac.
Bili su, dodala je, i ranije na ovoj manifestaciji u Limanskom parku i uvek nose lepa iskustva.
Bude lepih druženja, novih poznanstava i kontakata. Sada se oseti da je drugačije, ali i dalje nam je lepo, održavamo tradiciju i trudimo se da budemo nasmejani i veseli, poručila je Duška Zabrdac.
V. Bijelić