TONS preporučuje sjajne mogućnosti za boravak u prirodi
Dok se epidemiološka situacija u Novom Sadu, ali i celom svetu, pogoršava – broj turista se takođe smanjuje zbog brojnih ograničenja i otkazanih manifestacija.
Analitičarka za promociju turističke ponude Turističke organizacije Novog Sada (TONS) Tihana Putin za „Dnevnik” ističe kako je, iz tog razloga, njihova kampanja „52 vikenda u Novom Sadu” ovog meseca usmerena na boravak na otvorenom, u prirodi, uz svo poštovanje epidemioloških mera. Ona navodi kako je oktobar opravdao očekivanja i doveo više turista nego u septembru, što je vidljivo pomoću podataka uplate boravišne takse koje TONS poseduje.
- Boravišna taksa u septembru je iznosila 2.350.000 dinara, dok je u oktobru ona prešla nešto više od 2.800.000 dinara – otkriva Tihana Putin. - Vidi se boljitak ako poredimo sve mesece od završetka vanrednog stanja, dakle od maja, kada smo zabeležili nešto više od 400.000 dinara boravišne takse, do oktobra kada smo zabeležili nešto više od 2.800.000 dinara. Naravno da je to neuporedivo malo u odnosu na prošlu godinu, ali pored izuzetno jakog uticaja epidemije na privredu možemo da kažemo da ne postoji za sada, prema poslednjim podacima iz oktobra, zastoj u turističkim kretanjima.
Kada je u pitanju situacija sa turističkim posetama u novembru, situacija je drugačija i lošija, a Tihana Putin navodi kako je definitivno primetno manje turista u Novom Sadu, dok su i posete info centrima TONS-a smanjene. Ona ističe kako Novi Sad u novembru posećuju uglavnom domaći turisti, dok je do pre nekoliko dana bilo velikog broja turista iz Izraela. Što se tiče regiona, najveći broj turista u info centrima i u smeštajnim kapacitetima su uglavnom turisti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Turske, Rumunije, Slovenije, Nemačke, Ruske federacije i Bugarske.
- Ova teška epidemiološka situacija u toku poslednjih nekoliko dana takođe je uticala i na neodržavanje planiranih manifestacija za ovaj period – kaže Tihana Putin. - One manifestacije koje imaju mogućnost da se održe onlajn, održavale su se i održaće se na taj način do kraja meseca. Na primer, konferencija „Mekst” će biti održana hibridno što znači da će oni koji su u mogućnosti prisustvovati uživo predavanjima, dok će oni koji nisu, imati mogućnost da predavanja prate onlajn. Takođe se brojni sajmovi na koje smo inače navikli da se održavaju u ovom periodu godine neće održati, a jedan deo sajamskih aktivnosti će biti održan onlajn.
Promocija TONS-a putem društvenih mreža i sajta ostaje jedan od glavnih zadataka te organizacije jer, kako naša sagovornica kaže, trenutno nisu mogući sastanci, a ni dolasci turoperatora i novinara iz zemlje, regiona pa i celog sveta. Ipak, pre više od dve nedelje uspeli su ugostiti ekipu emisije „Domaćinske priče” kada su govorili o gastronomskoj ponudi u okolini Novog Sada, ali i u samom centru gde su primat imali restorani sa fuzijom različitih kuhinja, kao i stari tradicionalni recepti na salašima. Tihana Putin savetuje da se sugrađani u ovom periodu prepuste gastronomskim užicima te da se opuste uz ukuse dunje, kruške i bundeve uz napomenu na odgovornost i poštovanje svih epidemioloških mera.
- Samo zdravi i zadovoljni ćemo moći da uživamo u čarima koje Novi Sad pruža – naglašava Putin i dodaje kako su posete muzejima i galerijama ograničene na pet osoba u grupi te da zainteresovani sve informacije, kako o tome, tako i o jesenjim predlozima za uživanje u Srpskoj Atini, mogu pronaći na njihovom sajtu. - Akcenat ovomesečne kampanje „52 vikenda u Novom Sadu” je na sjajnim mogućnostima za boravak u prirodi. Naš moto je: „Nema lošeg vremena samo nismo dobro obučeni”, tako da preporučujemo da se što više boravi na otvorenom, u prirodi, da se prošeta centrom grada, skrivenim pasažima i da se na taj način obogate saznanja o kulturno istorijskim znamenitostima, arhitekturi i spomenicima našeg grada. Takođe preporučujemo da se posete manastiri u okolini, kao i nacionalni park Fruška gora, koja je ovih dana obeležila 60 godina postojanja. Osim toga, završena je berba grožđa te pozivamo sve da ulepšaju svoj dan čašom dobre autohtone sorte vine uz sumiranje utisaka sa porodicom i prijateljima.
K. Ivković Ivandekić