Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Štrand se polako zagreva za glavnu sezonu

12.06.2017. 18:33 10:56
Piše:
Foto: Dnevnik (Branislav Lučić)

NOVI SAD: Sunčani dani i temperature prikladne za jun konačno su postale svakodnevica pa se na novosadskim kupalištima uveliko očekuje veliki broj posetilaca. Na najpoznatijoj plaži Srpske Atine tokom prepodneva gužve nema, tu su uglavnom mlade majke ili bake i deke sa unicima, ali i omladina koja je uranila da uhvati dobro mesto ili odigra fudbal, odbojku, picigen.

Većina Novosađana stiže na Štrand tek posle tri sata, odnosno posle posla, da zauzime mesto odnosno u hladu ili pak na suncu kraj Dunava.  

U prepodnevnim satima čak ni ponuda za okrepljenje u vidu hrane i pića nije velika, ali to ne brine iskusne štrandaroše. Stariji sugrađani, dugogodišnji posetioci, ponesu sve što im je neophodno pa od „ića i pića” na plaži naprave pravu malu gozbu.

A ni od osveženja u Dunavu ne prezaju pa se za takve prilike s malim izmenama slobodno može upotrebiti poznati stih „Prvo fruštuk, ondak u vodu!”  U odnosu na to, kao i na pomenute temperature, gužve još uvek nema. Razlog je možda i školska godina, koja još za sve nije završena, kao i blizina prijemnih ispita, oko čega su angažovani i mlađi i stariji.

Ipak, sugrađani koji imaju mogućnost uživanja u suncu i plaži, svakako to obilato koriste. S obzirom na pomenuti manji broj posetilaca, oni malo aktivniji koriste slobodne prostore travnatih površina za igre loptom ili frizbijem, što u jeku glavne sezone nije baš izvodljivo.

Temperatura Dunava sigurno je prijatnija u odnosu na pre koju nedelju, o čemu svedoči sve veći broj kupača. Mokar pesak pri samom plićaku jasan je znak da se i nivo vode iz dana u dan povlači pa ako vreme i dalje posluži, a leto ne izneveri, za još koju nedelju, „novosadska Kopakabana” vrveće od tradicionalnog šarenila na koje smo svi u letnjim danima navikli.

B. Pavković

Piše:
Pošaljite komentar