Šta novosadski kafići nude za doček Nove godine
Kuda ćeš za Novu godinu? Čuveno pitanje koje se postavlja već krajem novembra, a ovih dana je svakodnevica.
Većina Novosađana već odavno planira provod za najluđu noć. Neki će Novu godinu dočekati u krugu porodice ili otputovati, drugi na trgovima, a mladi se uglavnom provode po klubovima i kafićima u užem centru grada.
Već nekoliko godina popularne su takozvane dnevne žurke, koje počinju oko podneva i traju do 18 ili 19 časova. Mnogima su takvi provodi draži jer, kako kažu u novosadskim lokalima, žurke su jednako dobre kao i sam doček, ali uz mnogo manje potrošenog novca pošto je ulaz uglavnom besplatan, a neophodno je rezervisati samo sto. Pića se nude po uobičajnim cenama, a za dobru atmosferu su najčešće zaduženi di-džejevi.
Naravno, ponuda za sam doček je raznovrsna, ali ulaz na proslavu Nove godine u većini klubova i kafića staje oko deset evra, a neki lokali dodatno naplaćuju rezervaciju stolova i separea. Cene pića u tom slučaju su uobičajne, ali ipak neki nude promotivne cene ukoliko se naruči boca žestine.
Manji broj klubova proslavu Nove godine naplaćuju od 15 do 30 evra. U tu cenu je uračunata rezervacija stola, hrana u vidu kanapea, brusketa i sireva, piće tokom cele večeri ili samo koktel dobrodošlice, a osim toga, za goste su organizovane tombole. Interesantno je da nekoliko lokala naplaćuje ulaz deset evra, mađutim, ako se želi separe, potrebno je naručiti jednu ili dve boce strane žestine koja, naravno, dostiže cenu od nekoliko hiljada dinara. Tokom večeri za dobar štimung su zaduženi popularni novosadski di-yejevi, bendovi, tamburaši, a u ponoć tradicionalno će se začuti zvuci trube.
Za one koji nisu dovoljno plesali za doček, već tradicionalno mnoga mesta popularna za izlaske u gradu organizuju reprizu Nove godine. Ulaz na te žurke je obično besplatan ili se plaća minimalan iznos, a na programu su di-yejevi i živa svirka.
Osim kafića i klubova, restorani takođe organizuju proslavu najluđe noći. Najniže cene su oko 3.000 dinara, što obuhvata rezervaciju mesta i večeru, a mogu se naći i ponude od 60 i više evra, u koje je uračunat kompletan novogodišnji meni (hladno ili toplo pređelo, glavno jelo, desert) kao i neograničeno domaće piće. Ugostitelji u tom slučaju najčešće obezbeđuju živu muziku, tamburaše, trubače, a najzaiteresovaniji su stariji sugrađani.
S. Kovač