Slovakinje zavile 1.750 sarmi
Društvo kisačkih žena nastoji da sačuva tradiciju Slovaka i prenese je na mlađe.
Sinoćna priredba protekla je u znaku 95 godina od osnivanja Društva kisačkih žena i desetoj godišnjici od nastanka Asocijacije slovačkih udruženja žena. Vredne godišnjice Kisačankama su poželele gošće iz susednog Gložana, ali iz Belog Blata, Kovačice, Silbaša i drugih mesta nastaljenim Slovacima. Pre posluženja glavnog jela čuli su se zvuci narodnih pesama i igara, a posetioci su mogli pogledati izložbu narodnih nošnji, raznih predmeta domaće radinosti... Naravno tu je bilo i obilje kolača, po kojima su ove vredne žene takođe dobro poznate.
- Sarma je glavno jelo kod Slovaka prilikom svih svetovina, tokom cele godine, bez obzira na godišnje doba. Obično se priprema od svinjskog malo masnijeg mesa, a glavni ukus ovom specijalitetu daje ljuta kisačka aleva paprika, po kojoj je Kisač poznat među gurmanima - kaže predsednica Društva kisačkih žena Ljudmila Berediova Stupavska. - Bez obzira što je leto sarma iz Kisača uvek prija. Baš se trudimo da je napravimo za sve ukuse jer je dugo kuvamo u seljačkoj peći, koristimo drva za loženje i lonce ne otklapamo!
Slovakinje su za ovogodišnju priredbu zavile 1.750 sarmi. Sve su se krčkale u jednoj paorskoj peću iznutra obloženoj blatom, što daje jelu posebnu aromu - istakla je jedna od članica Društva kisačkih žena Marija Belovska. - Nas dvadesetak žena je u subotu pre podne zavijalo listove kiselog kupusa, dok je mesar napravio fil. Nigde kao u Kisaču nema takve sarme, hvali se Marija.
- Mi ih obavezno kuvamo kada je svinjokolj, od mesa koje ide u kobasice. Ovoga puta nismo ih jako zaljutile, kao što to činimo kada kuvama našim ukućanima - objašnjava Marija Belovska.
Z. Delić