Sajam zimnice na Spensu
Sajam zimnice, zdrave hrane i zanatskih proizvoda, kao i do sada, održava se, u nešto smanjenom obimu, na prvom spratu Spensa.
Na ovogodišnjem sajmu učestvuju proizvođači iz cele Srbije, koji posetiocima, osim zimnice, nude med, suhomesnate proizvode, čajeve, sapune, kao i ručno rađene proizvode. Po rečima portparolke Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina” Slobodanke Brankov, tokom manifestacije zanatlije i proizvođači imaju priliku da predstave proizvode velikom broju građana te će svi proizvodi pronaći svog kupca.
Jedna od učesnica sajma Verica Gunjić u naš grad doputovala je čak iz Kraljeva da bi Novosađanima predstavila „ukus pravog ajvara s juga”. Osim toga, ona se već deset godina bavi proizvodnjom voća i povrća na tradicionalan način. Kako kaže, voli uličnu prodaju jer tako najbolje može predstaviti proizvod.
– Ako se kupac odluči za kilogram domaćeg ajvara, moraće da izdvoji 600 dinara, ali neće se razočarati jer se oseti razlika domaće paprike i one iz supermarketa – kazala je Verica Gunjić, i dodala da joj je jedina zamerka to što je manifestacija nedovoljno medijski propraćena, ali da uprkos tome kupaca uvek ima.
Cene zimnice iz domaće radinosti nešto su više od onih u prodavnicama. Za pet kilograma turšije potrebno je izdvojiti 800 dinara, za teglu kiselih krastavaca 170, dok tegla domaće cvekle staje 180 dinara. Bogat izbor domaćih proizvoda pronaći će i sladokusci. Na štandu na kojem su izloženi samo proizvodi od maline, 700 grama yema košta 450 dinara, a pola litra likera od tog voća staje 1.200, dok je orahovača 400 dinara jeftinija. Za kilogram meda kupci treba da izdvoje 1.000 dinara, za različita slatka od 250 do 300, a za džemove od 200 do 400 dinara.
Sajam zimnice, zdrave hrane i zanatskih proizvoda traje do subote, 17. novembra, a od 8 do 18 časova posetioci će moći da uživaju u muzičko-zabavnom programu.
A. A. – V. P. – S. C.