Riblja pijaca tokom vikenda bila u znaku organskih proizvoda
Kroz manifestaciju „Organska ulica na Ribljoj pijaci” tokom vikenda se, osim novosadskih organskih proizvođača, predstavilo i nekoliko vojvođanskih, koji su sugrađanima ponudili šarolik izbor svojih prirodnih proizvoda.
Osim onih koji godinama izlažu svoje proizvode na toj pijaci svake subote, plodove svojih gazdinstava izneli su i proizvođači koji nisu toliko poznati na lokalnom tržištu, s ciljem da se „Organska ulica” promoviše kao stalno prodajno mesto organskih proizvođača. Među njima je bila i vlasnica prodavnice „Zdravologija” Ivana Mršić, čije gazdinstvo još uvek nije sertifikovano, ali, kako kaže, u planu joj je da i sama počne organsku proizvodnju.
– Za sada imamo prodavnicu organske hrane i prirodne kozmetike, u kojoj nudimo proizvode gazdinstava iz Novog Sada, Vojvodine ali i drugih krajeva Srbije, od kojih se neka i predstavljaju na ovoj pijaci – kazala je Ivana Mršić, i dodala da na taj način podržavaju ostale proizvođače. – Sada smo izneli deo proizvodam poput testenina, zimnice i sokova, ali u prodavnici imamo još dosta toga u ponudi. Između ostalog, prodajemo žitarice, brašno, testenine, ulja, organsku junetinu, jaja i mlečne proizvode. U planu nam je da pravimo šejkove na licu mesta od organskog povrća jer nam to ljudi traže. Vodimo se time da kod nas sve bude što prirodnije i zdravije, a dosta roditelja s decom dolazi da kupuje kod nas i drago nam je što se svest kod ljudi o organskoj hrani polako menja.
Svi kupci na Ribljoj pijaci mogli su se informisati o organskoj proizvodnji uz pomoć besplatne brošure koju je delio i pripremio „Vojvođanski klaster organske poljoprivrede”. Osim toga, na mnogim tezgama Novosađani su mogli i da degustiraju prirodne sokove od voća i povrća. Tako su na tezgi poljoprivrednog gazdinstva „Dolovac” veliku pažnju privukli sto odsto prirodni sokovi od različitog voća.
– Pretežno se bavimo voćarstvom pa imamo organske kruške, jabuke, breskve, aroniju i malinu i od njih pravimo matične sokove bez šećera, aditiva i konzervansa – priča Ana Dolovac. – Za oko mesec počinjemo proizvodnju voćnih rolnica. To je fino, mleveno sušeno voće, bez dodataka, koje se može praviti s nekim začinima, poput cimeta, malina, čokolade, lešnika... Kada pojedete jednu rolnicu, poješćete zapravo tri kruške.
V. Bijelić