Prva „Šargarepijada“ održana u Begeču
Prva „Šargarepijada“, uz bogat kulturno-umetnički program i izlagače sa različitim proizvodima od šargarepe, održana je danas u Begeču.
Program je pratilo takmičenje u kuvanju gulaša sa begečkom šargarepom, a manifestacija je imala i humanitarni karakter, te je sav prihod namenjen za lečenje četvorogodišnje Ane Milić. Naselje Begeč odavno je poznato po proizvodnji čuvene šargarepe, koja je jedan od tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom sa teritorije Novog Sada.
- Kada jedna manifestacija dočeka svoje rođenje, onda to predstavlja njeizbrisivi trag, koji ostaje urezan u sećanje i dugo pamćenje - poručio je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović. - S druge strane, postoji obaveza da ova manifestacija preraste u tradiciju, što ne dovodim u sumnju, jer Begeč je mesto u kojem se uzgaja najbolja šargarepa, ne samo u ovom regionu, već i šire. Šargarepa je postala brend ovog kraja, zaštitni znak prelepog Begeča, i ona postaje deo identiteta. Zato će Novi Sad, koji je uvek znao da prepozna prave vrednosti, ovaj festival kontinuirano podržavati. Brojke od 30.000 tona šargarepe prve klase i 13 gazdinstava koja se bave proizvodnjom šargarepe sa zaštićenim, i još osam bez zaštićenog geografskog porekla, za ovo malo mesto govore same za sebe.
Posetioci manifestacije imali su priliku da probaju proizvode od povrća i šargarepe, a Poljoprivredno gazdinstvo "Pešić" već dve godine od ovog kultnog begečkog brenda pravi rakiju i po tome je jedinstveno.
- Povrtarstvom se bavimo već četiri decenije, a proizvodnjom šargarepe oko 25 godina - navodi Ružica Pešić, čiji je sin Goran preuzeo gazdinstvo, a u proizvodnji učestvuje i pomaže cela porodica. - Muž i ja smo uzgajali svo povrće, dok nije sin preuzeo, a i unuk je ostao na imanju. Proizvodnja šargarepe se uglavnom isplati kad je velike količina, a ove godine je bilo teže zbog izuzetno velike suše. Pravimo rakiju od šargarepe, a šargarepu izvozimo i prodajemo na Kvantašu. Na ideju za rakiju od šargarepe došao je suprug. Na salašu imamo dunje i kajsije od kojih peče rakiju, pa se setio da proba da je pravi i od šargarepe. Interesovanje je veliko, baš je ljudi vole, a i zdrava je. Cela porodica je u tome, a sad polako ostaje i na mlađim generacijama.
Manifestaciju su organizovali Zemljoradnička zadruga „Begečki povrtari“ i Kulturni centar „Begeč“.
B. Pavković