POTROŠAČKO ĆOŠE: Ukus domaće kuhinje bez kuvanja
Gotova kuvana jela koje se mogu naručiti u pojedinim restoranima ili kupiti u marketima postaju sve popularnija zamena za brzu hranu. Novi Sad ima dobar izbor restorana koji dostavljaju kuvana jela na adresu, a najbolje ih je potražiti na internetu.
Za tu vrstu jela često se odlučuju zaposleni koji na radnom mestu žele da prezalogaje „nešto toplo” ili nakon povratka s posla nemaju vremena da pripreme kuvani obrak. Osim toga, mnogi Novosađani tokom najvrelijih letnjih meseci izbegavaju pripremu obroka pa se rado odlučuju za ukus domaće kuhinje bez kuvanja.
Najpopularnije su domaća supa i razne čorbe od povrća, za koje je potrebno izdvojiti od 80 do 200 dinara. Na meniju među glavnim jelima najpopularnije su razne vrste šnicli, pljeskavice, kobasice, ćufte, gulaši... Porcija od 300 mililitara gulaša od junećeg mesa, s 200 grama priloga, staje 360 dinara, ista porcija pasulja sa suvim mesom i kobasicama 230, dok grašak s mesom košta 320 dinara. Za porciju od 400 grama paprika punjenih krompir-pireom potrebno je izdvojiti 320 dinara, za 200 grama pohovanog belog mesa punjenog sirom uz prilog po izboru 300, za 150 grama bečke šnicle 260, a karađorđeve 330.
Mnogi restorani nude i „dnevni meni”, koji uključuje pređelo, glavno jelo i salatu, a ređe desert. Jedan od restorana za dnevni meni stavio je u ponudu domaću supu, pohovano belo meso ili bečku šniclu, kupus-salata i hleb. Sve to staje 400 dinara što je mnogo povoljnije nego kada bi se svako jelo naručivalo odvojeno.
Od priloga najzastupljeniji su pire i pečeni krompir, boranija, pirinač, spanać, grilovano povrće i šampinjoni. Dva parčeta hleba koštaju 20 dinara, 300 grama pire krompira 100 dinara a 200 grama pomfrita 80 dinara.
Porcija salate teži oko 200 grama, a za tu količinu sočnih paradajza potrebno je izdvojiti 90 dinara, za šopsku salatu 110, grčku 160, a za kupus-salatu 70.
I. Č, D. P. i S. K-č