Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Potrošačko ćoše: Priprema zimnice u punom jeku

31.08.2021. 11:28 11:34
Piše:
Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

NOVI SAD: Kraj avgusta i početak septembra, Novosađani su rezervisali za kupovinu namirnica neophodnih za spremanje zimnice, te tako Futošku pijacu, uprkos aktuelnoj situaciji u vezi s koronom, na dnevnom nivou poseti veliki broj naših sugrađana.

Cene gotove zimnice, za one koji je kupuju u prodavnicama i mega i mikro marketima, variraju od 170 do 260 dinara kada govorimo o kornišonima, dok se cena paprike u teglama kreću od 240 do 300 dinara po kilogramu.

Prodavac na Futoškoj pijaci, koji godinama unazad prodaje paradajz i papriku za zimnicu, kaže da su njegovi kupci mahom stariji Novosađani. Mladih skoro da i nema jer im, kako objašnjava, bake i deke nisu posvetili vreme da ih nauče kako da naprave kvalitetnu zimnicu, kao i da su mladi u današnje vreme previše zaokupirani drugim stvarima i sigurni su da će o zimnici razmišljati njihovi najstariji.

Na tezgama Futoške pijace cena ceđenog paradajza je 100 dinara po litru, dok je cena svežeg paradajza od 60 do 100 dinara po kilogramu.

Prema podacima na sajtu “Oglasi.rs” litar sveže ceđenog paradajza je 50 dinara, dok je litra kuvanog paradajza 120 dinara.

Još jedno neizostavno povrće bez kojeg domaća zimnica ne bi uspela jeste, svakako, i šargarepa čija se cena kreće od 100 do 130 dinara po kilogramu.


Da li zimnicu pripremate ili kupujete?

Miloš Milovčević, vozač:

Ranije je supruga pravila, a sada gotovo kupujem u marketima jer je sve na jednom mestu.

Nije da ne verujem prodavcima na pijaci, već mi je lakše da kad idem u kupovinu ostalih namirnica, kupim i ono što mi je potrebno za zimnicu.

Stoja Rokvić, penzionerka:

Ne pravim zimnicu, nemam od čega. Nekada sam pravila paradajz čorbu, papriku i ajvar, a sada ne jer nemamo uslova.

Kad sam bila mlađa mogla sam i volela sve da jedem, začinjeno, ljuto i masno, a sada ne mogu ništa.

Slobodan Medić, radnik:

Volim sam da kiselim kupus i pečem papriku. Kupujem na Futoškoj pijaci jer je najjeftinija u gradu.

Imam svoje trgovce ovde sa kojima sarađujem i kojima verujem jer znam da je kod njih najbolje povrće za zimnicu.

Ljubinka Josipović, trgovac

Što se tiče zimnice, nešto kupujem, a nešto sama pravim. Volim da pravim zimnicu od paradajza, krastavaca, a naročito da kuvam džem od kajsija.

Retko kad kupujem nešto od zimnice u marketu, eventualno samo kada mi nešto zafali.


Sa druge strane, oni koji odluče da kupe teglu paprika u marketu platiće od 240 do 360 dinara, dok kilogram sveže paprike na Futoškoj pijaci iznosi od 70 do 150 dinara.

Kupus je jedino povrće neophodno za zimnicu čija je cena identična i u marketu i na pijaci i ona iznosi 100 dinara po kilogramu.

Z. Nikoletić - T. Lacko

Piše:
Pošaljite komentar
POTROŠAČKO ĆOŠE Skočile cene povrća, „krpice” niko ne gleda

POTROŠAČKO ĆOŠE Skočile cene povrća, „krpice” niko ne gleda

24.08.2021. 12:58 13:03