Potrošačko ćoše – pasirani i kuvani paradajz: Litar pasiranog paradajza 50 dinara, a kuvanog 150
Među prvim namirnicama koje završe na šproetu domaćica za pravljenje zimnice je paradajz.
Prodavci su ovog leta, kada su pijačne tezge obično pune sezonskog povrća, za kilogram paradajza u jednom trenutku tražili čak 180 dinara. Visoke cene su uglavnom pravdali nepovoljnim vremenskim prilikama, a najavljivali su da će paradajza biti više i da će pojeftiniti u drugoj polovini avgusta. Tako je za kilogram svežeg paradajza juče na pijacama bilo potrebno izdvojiti od 50 do 130 dinara, a na pojedinim tezgama, doduše lošijeg kvaliteta, mogao se pazariti i za 30 dinara.
Ukoliko se kupuje na veliko, većina prodavaca je spremna da se cenka i spusti cenu desetak dinara. Ipak, kupci su uglavnom primetili da se kvalitet ovogodišnjeg roda ne može porediti s lanjskim. Većina pritužbi odnosi se na sitniji plod i tvrdu koru, ali uz konstataciju da je ukus ipak dobar.
Za litar kuvanog paradajza potrebno je izdvojiti od 100 do 150 dinara, a za pasirani koji nije termički obrađen, od 50 do 65 dinara. Zanimljivo je da su se pojedinci dosetili da naprave biznis od pasiranja paradajza i svoj proizvod već godinama reklamiraju uglavnom oko pijaca. Kupci treba samo da donesu svoju ambalažu i da paradajz prokuvaju kod kuće te da ga začine po ukusu i flaširaju.
U megamarketima tokom čitave godine se može pazariti paradajz-sok, a cena je ista kao domaćeg soka na pijacama. Za pola litra obično je potrebno izdvojiti od 50 do 75 dinara, dok litar staje između 100 i 145. Naravno, treba uzeti u obzir da se ukus ne može porediti s domaćim.
Domaćice koje odluče da zasuču rukave i da sok od paradajza pripreme kod kuće, moraju da se opreme raznim pasirkama, koje su na pijacama i u megamarketima već godinama u ponudi. U prodaji najviše ima plastičnih crvenih pasirki koje se pričvršćuju za sto – potrebno je izdvojiti oko 1.500 dinara, a metalna je oko 2.500. Uz opremu i paradajz, potrebno je nabaviti flaše, ali i izdvojiti vreme, trud, uračunati potrošnju struje, ali domaće je - domaće.
Tekst i foto: S. Kovač