Potrošačko ćoše: Najtraženije paprike i kornišoni
U sezoni pripreme zimnice mnogi se odlučuju da sastojke potraže na Kvantaškoj pijaci, koja važi za jednu od najpovoljnijih u gradu i gde su prodavci uvek raspoloženi za cenkanje.
Osim toga, za razliku od ostalih tržnica, na Kvantašu se povrće može kupiti na veliko, što je idelno za one koje pripremaju veću količinu i raznoliku zimnicu, te se mnogi, čak i iz prigradskih naselja, upućuju tu da pazare, a vikendom su gužve najveće. Ipak, početak radne nedelje i jučerašnji tmuran dan izgleda nisu bili povoljni za pazar, pa se tek poneki kupac mogao sresti u delu pijace gde se prodaje povrće.
Na yakove se može pazariti krompir, a za deset kilograma trgovci traže od 300 do 400 dinara, za pet kilograma crnog luka od 150 do 200, ista količina šargarepe staje 100, dok je za gajbu paradajza potrebno izdvojiti 400 dinara, što je mnogo povoljnije nego pre nekoliko nedelja. Zanimljivo je da smo na jednoj tezgi pronašli prodavca koji je izložio zeleni paradajz, koji je nezamenjiv u turšijama, a kilogram je malo skuplji od zrelog, te staje oko 70 dinara.
Priprema ajvara je u punom jeku pa je tako crvena paprika roga juče preovladavalla na tezgama Kvantaške pijace. Trgovci su je nudili po 40 dinara kilogram, dok su za kutiju tražili 75 dinara. Ljute papričice raznih sorti su se prodavale po 150 dinara kilogram, a babure za 125. Po rečima prodavaca, osim paprika, građani najviše kupuju krastavce, koji staju oko 30 dinara, te kornišone, za koje je potrebno izdvojiti od 100 do 130, kao i patliyan, čija cena se kreće oko 150 dinara. Tek na ponekoj tezgi može se naći cvekla za 25 dinara kilogram i karfiol, koji „drži” cenu od 100 dinara kilogram.
Sezona kiseljenja kupusa je još daleko te se to povrće moglo naći tek po kojoj tezgi po 50 do 70 dinara kilogram, ali, po rečima prodavaca, uskoro će se „pijačne boje” promeniti, a yakovi svežih zelenih glavica kupusa popuniti veći deo tržnice.
S. K-č