Potrošačko ćoše: Cena junetine dostigla 850 dinara
Sugrađane koji su proteklih dana posetili mesare dočekao je još jedan skok cena svežeg mesa. Kilogram junetine se teško može naći ispod 800 dinara, i to samo na akcijama, koje nude uglavnom megamarketi.
Kako su nam rekli u novosadskim mesarama, tokom leta kilogram junećeg mesa koštao je oko 750 dinara, međutim trend rasta cena proteklih meseci je nastavljen pa je sada prilikom pazara iz yepa potrebno izvući još 100 dinara. Razlog za poskupljenje je, kako su nam objasnili u mesarama koje smo posetili, u višoj otkupnoj ceni junetine. Ipak, mesari kažu da ne brinu jer su građani zainteresovani za druge vrste mesa koje se dobro prodaju, a da je interesovanje za junetinu za sada neznatno opalo.
Mesare i prodavnice ujednačile su cene svežeg mesa. Juneća rebra mogu se pazariti za oko 600 dinara kilogram, plećka za 800, dok je za juneći but potrebno izdvojiti čak 850 dinara.
Iako je i svinjsko meso poskupelo prosečno 30 do 50 dinara po kilogramu, kupci u pojedinim mesarama najčešće merkaju svinjski vrat i mleveno meso. Kilogram svinjskog vrata staje oko 400 dinara, karea od 500 do 600, a za but treba dati od 420 do 550 dinara.
Novosađani se i dalje najradije odlučuju za piletinu jer ima najpristupačniju cenu i lako se priprema, a i često je na sniženju, uglavnom u megamarketima. Najpristupačniji je pileći batak, koji košata od 210 do 290 dinara, te grudi, koje staju oko 250 do 320 dinara, a najskuplji je file, koji u pojedinim prodavnicama dostiže gotovo 600 dinara.
Tekst i foto: S. Kovač
Da li uprkos poskupljenju kupujete junetinu?
Vladimir Vučković, pica majstor:
– Cena junetine je visoka, ali nekad mogu da se počastim. Jasno je da cena mesa utiče na kućni budžet. Ovo novo poskupljenje, uzimajući u obzir primanja, sigurno neće naići na oduševljenje građana.
Smilja Trkulja, trgovkinja:
– Nisam upućena u to da je opet povećana cena tog mesa. U mojoj kući to neće ništa promeniti. Svakako je juneće meso zdravije, tako da sam spremna da platim i više kada mi bude potrebno.
Stevan Plavanjac, nezaposlen:
– Svinjetina se najviše jede u mojoj kući jer volimo masnije meso. Retko kad kupujem junetinu. Zbog toga ovo poskupenje neće uticati na kućni buyet, ali ni na odabir proizvoda u mesari.
Nevenko Pavlović, radnik:
– Zdravstveni problemi mi ne dopuštaju da konzumiram previše masnih i kaloričnih proizvoda. Iz tog razloga u većini slučajeva kupujem pileće meso, a za junetinu se odlučujem samo u retkim prilikama.
Tekst i foto: B. B. – J. V-ć – M. Z.