Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na Noćnom bazaru pazar i mezetluk do sitnih sati

15.07.2018. 09:29 09:41
Piše:
Foto: Dnevnik/Filip Bakić

Svojom energijom, šarolikošću i obiljem gastronomskih specijaliteta preksinoć je brojne posetioce privukao sedmi Novosadski noćni bazar, koji su na Ribljoj pijaci organizovali Udruženje „Putevima preduzetništva” i „Biznis kafe”, uz podršku Grada.

Na jednom mestu okupilo se 300 malih proizvođača i primenjenih umetnika. Ovog puta izlagači su došli iz više od 30 različitih mesta iz Srbije, naznačila je organizatorka Marija Radojčić.

– Posebno nam je drago što su ljudi spremni da prevale toliki put ne bi li se predstavili Novosađanima – rekla je Radojčićeva. – Prošli put je najudaljeniji bio Negotin, a ti isti izlagači su i sada tu. Ranije su nam dolazili iz BiH, Crne Gore, Slovenije, što znači da polako postajemo međunarodna manifestacija. Za poslednja dva-tri događaja ograničili smo broj na 300 izlagača kako bi svi imali dobru poziciju i bili zadovoljni, pa je bilo i razočaranih koji su se javili prekasno.        

Vrhunski kolači od putera, belgijske čokolade, orašastih plodova, prirodnog ulja narandže i limuna, s naznakom „KedžBodž”, u pakovanjima od 150 grama mogli su se kupiti za 200 i 250 dinara, a odnedavno se mogu probati u kafeu „Pogon” u Dunavskoj 7.

– Razlika u odnosu na industrijski keks prema ceni nije velika, ali prema kvalitetu je ogromna – rekli su Mile i Slobodanka iz Beograda, koji za svoju manufakturu kažu da se tako dobro druži kao da je porodična. – Koristimo najkvalitetnije što se može naći na srpskom tržištu. Na Novosadskom noćnom bazaru smo bili i prethodni put, a nadam se da ćemo doći opet.

Njihov sugrađanin Aleksandar Arsenoski, 27-godišnji inženjer šumarstva, odličio je da nastavi tradiciju pravljenja pekarskih proizvoda, koju je započeo njegov pradeda 1930. godine, te da zanat malo proširi i unapredi. Tako je došao do vrlo zanimljivih proizvoda kakve današnje tržište traži, a poznati su po imenu „Zrno Ra”.

– Pravimo četiri vrste beskvasnog hleba, među kojima je i bezglutenski, ali i presne namaze od suncokreta i golice, koji odlično idu uz njih. Nesvakidašnje su, recimo, posne kore za lazanje sa kurkumom, a novitet kore od čiste spelte, kakve ne postoje na srpskom tržištu – naveo je Arsenoski. – Učešće na Novosadskom noćnom bazaru postalo nam je tradicija, pa ljudi već znaju da će nas naći na tezgi 99. Pošto  nemamo prodaju u Novom Sadu, dođu pa uzmu malo više i čekaju sledeći bazar da bi se opet opskrbili. 

Iako je Gojku Cvijetiću osnovna delatnost rasad povrća, posetiocima se ovog puta predstavio začinskim biljem, među kojem su se našle i vrste kakve se ne mogu videti na svakoj tezgi: mohito, limeta, stevija, pa i veoma dekorativne ali jestive ljubičaste papričice, za koje nam je otkrio da se zovu purpurni tigar.

– Rasadnik „Gojko” u Sremskoj Mitrovici ima reputaciju, pa mi po rasad dolaze čak iz Leskovca. Relativno malu proizvodnju od oko 10.000 sadnica obavljam po svim holandskim pravilima i propisima. Za nove stvari, nažalost, nema velikog interesovanja. Ovo radim iz ljubavi, radoznalosti, pa i dokonosti – rekao je uz osmeh Cvijetić. – Pruža mi mogućnost da putujem po celoj Srbiji i upoznajem dobre ljude.

S. Milačić

Autor:
Pošaljite komentar