Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kuglofi svih fela za jelo, razgledanje, ali i pravljenje

26.05.2019. 15:39 15:43
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Na platou ispred Patrijaršijskog dvora i Saborne crkve u Sremskim Karlovcima juče je 15 izlagača iz Dolova, Obrovca, Neradina, Novog Sada, Inđije, Karlovaca, izložilo svoje kuglofe u okviru “Kuglof festa” , manifestacije posvećene toj tradicionalnoj poslastici, koju je prethodnih 17 godina organizovala Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa podunavskih Švaba „Zavičajna kuća”.

Ovog puta proizvođače i ljubitelje kuglofa na dva dana u Sremske Karlovce okupila je tamošnja Turistička organizacija nastavljajući tu tradicionalnu manifestaciju.

Posetiocima su izlagači ponudili više od 60 vrsta kuglofa, čija cena je bila u rasponu od 300 do 1.500 dinara, u zavisnosti od težine i vrste. Prvi put publika je imala priliku i da prisustvuje pravljenju tog kolača. Doajeni u proizvodnji kuglofa u Sremskim Karlovcima Katica Biber Šnur i Snežana Janić, koje su se uključile i u organizaciju manifestacije, demonstrirale su kako se pravi tradicionalni i kuglof s bermetom.

- Zamislili smo da onaj ko prati kako se prvi kuglof, nakon što ga ispečemo, prisustvuje i njegovoj degustaciji na istom štandu – kaže Katica Biber Šnur.-  Dok ga pripremamo, objašnjavamo postupke i otkrivamo im neke od naših kulinarskih caka. Svi učesnici festivala imaju priliku da se na ovaj način predstave tokom oba dana festivala.

Katica Biber kaže da se posetioci najčešće  raspituju za tradicionalni kuglof, koji se pravi od kiselog testa, ali najviše kupuju one s čokoladom, bademima, lešnicima. Ovaj kolač, to je pokazala manifestacija posvećena njemu u Sremskim Karlovcima proteklih godina, poslastica je u kojoj do izražaja dolazi mašta i kreativnost onog ko je pravi. Svake godine izlagači dolaze s novim ukusima, pa tako i ovog puta.

Među kuglofima na izlagačkim štandovima, ali i među onima u trci za nagradu, našli su se i oni sačinjeni od sirovih namirnica. Na štandu „Banstolke” Gorana Vukas prvi put ponudila je kuglofe koji se ne peku, a sastoje se od indijskog oraha kao glavnog sastojka, semenski, koštunjavog voća...Ne sadrže jaja, a umesto šećera imaju u sebi urme.


Eva Šnur pobednica

Pred ocenjivačkom komisijom našlo se ovog puta 15 kuglofa, među kojima je najudaljeniji stigao iz Vranja. Pobedu je odneo kuglof Eve Šnur iz Sremskih Karlovaca. Drugo mesto pripalo je Karlovčanki Snežani Švarc Janić, a treće Udruženju žena „Dolovka” iz Dolova. Specijalna nagrada dodeljena je Gorani Vukas iz Inđije za sirovi kuglof, napravljen bez jaja, šećera i brašna. Pred ocenjivačkom komisijom našlo se ovog puta 15 kuglofa, među kojima je najudaljeniji stigao iz Vranja. Pobedu je odneo kuglof Eve Šnur iz Sremskih Karlovaca. Drugo mesto pripalo je Karlovčanki Snežani Švarc Janić, a treće Udruženju žena „Dolovka” iz Dolova. Specijalna nagrada dodeljena je Gorani Vukas iz Inđije za sirovi kuglof, napravljen bez jaja, šećera i brašna.


U poslepodnevnim satima na bini nastupili su  dečji hor „Cvrkutići”, hor penzionera „Karlovačka jesen” i

hor Rimokatoličke crkve Presvetog Trojstva. Nakon proglašenja najlepšeg kuglofa usledio je i koncert ansambla „Tamburaški sastav“.

„Kuglof fest” traje danas do 20 sati.

Z. Milosavljević

Piše:
Pošaljite komentar