Kobasicijada u Turiji od 25. do 27. februara
Promocija kobasice iz Turije, ali i poznate manifestacije “Kobasicijada” održana je juče u mesarskim kućicama na Trgu republike. Prema rečima majstora i člana Organizaconog odbora te manifestacije Vojislava Mirkovića, o kvalitetu turijske kobasice svedoče Novosađani koji čekau u dugim redovima kako bi je pazarili.
– Mi taj kvalitet stalno unapređujemo, pa je naša kobasica svake godine sve bolja – rekao je Mirković. – U receptu za kobasicu nema puno filozofije, meso mora biti kvalitetno, a začini prirodni i domaći. Dakle, paprika treba da je dobra, dodaje se i beli luk, so i biber, nikako aditivi i drugi veštački začini.
Kobasica se pravi s ljubavlju, kazao je Mirković i dodao da je zapravo ljubav ključni sastojak koji njihov specijalitet čini posebnim. Sveže kobasice juče su mogle da se kupe po ceni od 500 dinara po kilogramu, dok su dimljene i prosušene koštale 700, a roštilj kobasice za jelo 200 dinara. Vojislav Mirković pozvao je one koji još uvek nisu probali tu čuvenu kobasicu ili žele da osveže sećanje, da posete Turiju od 25. do 27. februara, kada će biti održana 38. “Kobasicijada”.
– Svake godine na “Kobasicijadi” obaramo Ginisov rekord, koji smo postavili 2013. godine kada nas je Ginisova ekipa posetila i verifikovala našu kobasicu i od tada, mi je svake godine produžavamo za jedan metar, pa će ona ovo godine biti dugačka 2.038 metara – objasnio je Mirković. – Kobasica za Ginisa se pravi iz jednog komada i to je naše turijsko čudo koje zaista vredi videti.
Promocija te manifestacije svake godine se uoči samog događaja održava u gradovima širm Vojvodine, a ove godine, interesovanje ljudi za turijsku kobasicu veće je nego ranije, što proizvođačima znači, naročito nakon dvogodišnje pauze.
– Prethodne dve godine nismo dolazili u Novi Sad zbog situacije sa virusom korone, pa nas je zaista obradovao veliki odziv Novosađana – rekao je Željko Popić iz Organizacionog odbora “Kobasicijade”. – Već 25. februara, tokom prvog dana manifestacije, biće održan i takmičarski deo pravljenja kobasice u sportskoj sali u Turiji, gde će sve zainteresovane ekipe imati priliku da se oprobaju i nadmeću sa nama, ali mislim da nema dileme i da je jasno da mi pravimo najbolju kobasicu.
Iako sama manifestacija počinje za nedelju dana, vredni meštani Turije neumorno rade kako bi sve proteklo u najboljem redu, a nekoliko veterana “Kobasicijade”, iako rade u istoj meri kao i mladi, tu su i da ih usmere i nauče tom zlatnom zanatu.
U redu su stajali i Novosađani Brane i Slavica Živković, koji smatraju da je turijska kobasica vrhunska i da se pravi po starom, domaćinskom receptu. Jedan od kupaca Janoš Sloboda koji je došao da pazari kobasicu za prijatelja, rekao je da je cena pristupačna, kada se uzme u obzir cena svinjskog buta, slanine, začina, creva i ogromnog truda koji je, kako je rekao, jedna od najvrednijih stvari koje čine kobasicu.
D. Andulajević