Izrael i Finska predstavili jela na Festivalu nacionalnih kuhinja
Četvrti festival nacionalnih kuhinja „Fud planet” počeo je u subotu, 10. oktobra, i trajaće do utorka, 20. oktobra, na platou ispred Spensa, Sutjeska 2.
Juče su, u okviru programa, svoju kuhinju predstavili Izrael i Finska, a tokom narednih dana posetioci će biti u prilici da degustiraju tradicionalna jela deset zemalja. – Svakog dana sugrađani će moći da se upoznaju s nacionalnom kuhinjom neke od zemalja učesnica – kazala je Maja Mišković, zadužena za odnose s javnošću na Festivalu nacionalnih kuhinja „Fud planet”. – Sada se predstavila ambasada Izraela, a tokom predstavljanja indijske kuhinje, nastupiće i indijske plesačice, dok će festival u utorak zatvoriti ambasada Crne Gore. Ove godine je, zbog koronavirusa, bilo malo teže sve organizovati, ali smo postigli planirano, i uz održavanje distance i nošenje zaštitnih maski za lice.
Ambasador Izraela Njegova ekselencija Jahel Vilan kazao je da je Izrael zemlja imigranata, zbog čega se u izraelskoj kuhinji mogu naći specijaliteti iz celog sveta, a ovom prilikom predstavljena je mediteranska stana izraelskih jela – humus i falafel.
Festival nacionalnih kuhinja „Fud planet” organizuje Udruženje građana „Srcem za sve”, u saradnji s kompanijama „Kolor medija komjunikejšns” i „Ninamedija”, uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu.
U sklopu Festivala nacionalnih kuhinja „Fud planet”, sutra u 15 časova u Muzeju savremene umetnosti, Dunavska 37, biće održana projekcija filma „Babetina gozba”. Autorka „Babetine gozbe” našla se u užem izboru za Nobelovu nagradu, dok je ekranizacija te novele, koja pokazuje miran život u gradiću koji je uzburkao dolazak stranaca u grad čije meštane je od tesnih stega oslobodla nedokučiva kuvarica iz Pariza Babet, osvojila Oskara za najbolji strani film. Broj posetilaca je ograničen na 30, a svi prisutni u obavezi su da nose maske.
D. A.
Foto: S. Šušnjević