Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DAN KISAČKE SARME Zamirisalo oko 1.700 sarmi

01.09.2019. 19:18 19:21
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Tradicionalna manifestacija „Dan kisačke sarme - Sarmijada Kisač“ održana je po 14. put u tom prigradskom mestu, ali ove godine na novoj lokaciji - na terenu Fudbalskog kluba „Tatra.

Za tu priliku napravljeno je oko 1.700 sarmi od 100 kilograma mesa i bilo je gusto da li će svaki posetilac i gost imati priliku da okusi taj slovački specijalitet. Događaj organizuju Društvo kisačkih žena i Udruženje građana „Integra 21” uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

- Novi prostor je korak kako bi se omasovila čitava manifestacija i mislim da smo na dobrom putu - rekla je Milana Arnjaš iz UG „Integra 21”. - Sarma se prodala u rekordnom roku, a imamo i štandove gde su izložene rukotvorine. Takođe, u toku dana je bila i prodajna izložba rukotvorina, kao i prodaja tradicionalnih slovačkih kolača.

Učešće u manifestaciji je uzelo 16 udruženja žena iz Vojvodine, a koje su članice Asocijacije slovačkih udruženja žena. Iako čitav događaj nije imao takmičarski karakter, gošće su došle da se zabave i druže, a ne da kuvaju i rade.

- Počeli smo sa idejom da pravimo štandove i da ga svako udruženje ima, ali žene to ne žele, hoće da dođu da se vesele i zabavljaju, a ne da donose hranu i da kuvaju - objasnila je predsednica Društva kisačkih žena Ljudmila Berediova Stupavska. - Meso se peklo u seljačkoj pećki i to je poseban šminc naših sarmi. Još jedna tajna je ta što koristimo kvalitetnu domaću papriku i ne stavljamo mnogo pirična.

L. Radlovački

Foto: S. Šušnjević

Autor:
Pošaljite komentar