Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CRTICE IZ ISTORIJE Zimski sladoled u poslastičarnici „Siti“

25.02.2023. 20:00 20:03
Piše:
Foto: Pixabay.com

Čak i deca najosetljivijeg grla mogla su u svako doba godine da dobiju kuglu korneta, kako se zvala rashlađena mešavina, pretpostavljamo, slatke pavlake, lešnika i još poneke tajne u recepturi čuvene poslastičarnice „Siti”, stare bezmalo čitav vek.

Svoja vrata ova slatka kuća otvorila je davne 1926. godine, ali ne prekoputa Srpskog narodnog pozorišta, kako pamte savremenici, već u Ulici Kralja Aleksandra 17, gde je do 1933. nepcima otmenih gostiju udovoljavao vlasnik Ljubomir Parlać, izučivši poslastičarski zanat kod čuvenog Jakoba Dornštetera.

Hroničari su zabeležili da se pred Božić čekalo u redu za najbolje salon-bombone uvijene staniolom, koje su se kačile na jelku uz ostale ukrase, dok su uoči Uskrsa rado kupovana jaja i zečevi od šećera i čokolade. Drugi svetski rat je, doduše, promenio ponudu, jer je trebalo dovijati se pri nabavci materijala u okolini Novog Sada, te su tada sugrađani mogli da se zaslade štrudlama sa jabukama i makom, bundevarama i „ratnom tortom”, složenom od piškota namazanih domaćim pekmezom.

Godine 1978. u rad se uključila i Parlaćeva unuka Vesna Ludoški, koja je nakon dedine smrti preuzela vlasništvo. Ipak, svako ko je ušao u njihov lokal mogao je primetiti portret čuvenog poslastičara, upravo na mestu gde bi, za stolom, obitavao u svojim poznim godinama. Omiljena usputna stanica šetača je, nažalost, prazna otkad je 2021. počela rekonstrukcija Pozorišnog trga. Iako se ona poodavno završila, omiljeni „Siti” ostao je na privremenoj adresi u Ulici Janka Čmelika 26, gde se, kao nekad, može uživati u krempitama i žitu sa šlagom, kesten-pireu, minjonima, vanilicama, sladoledima, tiramisuu, doboš torti i ostalim slatkim gresima.

S. M-ć

Piše:
Pošaljite komentar