Čenej u maju uz ovčiji paprikaš i vožnju fijakerom
ČENEJ: Sedma manifestacija „Čenej u maju“ protekla je u dobrom raspoloženju, kuvanju ovčijeg paprikaša, mezetluku i piću, muzici i druženju...
Mnogobrojni Čenejci, ali i gosti iz grada došli su da provedu lep dan u prirodi, da uživaju u dobroj hrani, folkloru, vožnji fijakerom ili pak razgledanju domaćih životinja. Kako su rekli oni koje smo pitali za utiske, više su nego zadovoljni ovom manifestacijom i rado je posećuju svake godine.
Organizator „Čeneja u maju“ Svetozar Murgaški zvani Cveta rekao je da svi koji su došli mogu da uživaju u razgledanju, ali i degustaciji domaćeg kulena, sira, meda, vina rakije i brojnih drugih đakonija. On naglašava da je to veoma važno za proizvođače, poljoprivredne i sve ostale, koji se tako predstavljaju i promovišu svoje proizvode. Po njegovim rečima, ovakve manifestacije su bitne i zbog toga što se na njima najbolje vidi ko ima kakve životinje, pa se na taj način pružaju neke mogućnosti slične onima na poljoprivrednom sajmu. Na ovaj način se neguju i starinski običaji, koje treba ceniti poput vožnje fijakerom, a Murgaški se našalio da magarci u današnje vreme nisu dovoljno atraktivni za jahanje, pa ih zbog toga nisu doveli.
Po njegovim rečima preko dvadeset izlagača koza i ovaca je učestvovalo na manifestaciji, a petnaest njih se takmičilo u kuvanju ovčijeg paprikaša, a svake godine se broj učesnika povećava. Za nagrade su organizatori obezbedili pehare i diplome.
Profesorica sa Poljoprivrednog fakulteta Anka Popović Dragić je bila u komisiji za ocenjivanje kozijih i ovčijih proizvoda i rekla je da joj je posebno drago što je među proizvodima bilo ovčije kiselo mleko.
„ Bilo je deset proizvoda i nadam se da će sledeće godine biti više, a ovčije kiselo mleko je bilo posebno lepo - pravo mleko, lepo se izdvojila pavlaka, lep ukus, konzistencija dobra, bez izdvajanja surutke“, rekla je Popović Dragić i dodala da je prvu nagradu upravo za ovčije kiselo dobio Zdravko Anušić iz Subotice.
Kada je reč o kriterijumima za ocenjivanje proizvoda, kako je rekla profesorica Popović Dragić dobija se 20 bodova za kvalitet mleka i mlečnih proizvoda - a najveći broj bodova dodeljuje se za ukus i miris, a onda dolazi konzistencija, objasnila je ona.
U okviru kozijih proizvoda prvu nagradu je dobila Biljana Major iz Gardinovaca.
Nikola Molar iz Novog Sada je učestvovao u takmičenju kuvanja ovčijeg paprikaša, ali kako je rekao nije tamo prvenstveno tu zbog takmičenja, već zbog druženja i izlaska u prirodu.
„Kao i za svaki paprikaš i za ovčiji se stavlja u odnosu na količinu mesa pola toliko luka, zelen, razni drugi začini kao što su na primer majčina dušica, biber, ruzmarin, slačica“, otkrio je tajnu Molar i rekao da svake godine posećuje ovu manifestaciju i da je zadovoljan.
K. Bačkalić
Foto: R. Hadžić