Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bogatstvo s Fruške gore oduševilo Novosađane

15.10.2017. 11:24 11:30
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

Da vino treba poznavati, kako bi se u njemu istinski uživalo, dokazalo je deset eminentnih vinarija sa Fruške gore, izloživši svoje sorte na manifestaciji „Dani fruškogorskih vina“, koja se prethodna dva dana održavala u Studentskom kulturnom centru Novog Sada (SKCNS) „Fabrika“.

U intimnoj i opuštenoj atmosferi Novosađani su imali priliku da, najpre degustiraju, a onda i uživaju u različitim ukusima sorti crnog i belog vina. Kušao se merlot, roze, šardone, rizling i druga internacionalna vina, ali i autohtone sorte, specifične za fruškogorske vinare. 

Organizator iz SKCNS Nemanja Vuković objasnio je za „Dnevnik“ da je želja bila da se Novosađanima približi vinogorje koje se nalazi sa druge strane Dunava, te da se na jednom mestu okupe najbolji vinari iz različitih delova Fruške gore, sa drugačijim viđenjima vina i njegovih sorti. 

"Ono što ovu manifestaciju razlikuje od od svih drugih koje se tiču vina, jeste taj neki prisni odnos između publike i proizvođača koji smo ovde uspostavili, što je veoma važno, jer na taj način svi zainteresovani dobijaju direktne odgovore na pitanja koja ih zanimaju", rekao je Vuković, objašnjavajući da je SKCNS, kao neko ko podržava različite kulture, želeo da i negovanje kulture vina bude deo njihove delatnosti. On dodaje da se nada da će ljudi ovde shvatiti koliko je bogato fruškogorsko vinogorje i koliko toga imamo da ponudimo sami sebi. Fruška gora kao regija dobija dobre ocene i kritike na regionalnim i svetskim sajmovima vina, a mi na lokalnom nivou ne pridajemo tome toliki značaj. 

Novosadskoj publici predstavile su se vinarije iz Iriga, Male Remete, Erdevika, Sremskih Karlovaca, Surduka, Čerevića i Čortanovaca. Jedna od njih bila je i vinarija „Deurić“, na čijim se vinogradima od 2008. godine uzgaja grožđe i to na obroncima Fruške gore, na kojima su, prema rečima predstavnika te vinarije Zlatka Živanića, zasađeni prvi čokoti na Balkanu. 

"Vinarija ima 16 hektara sopstvenih vinograda i proizvodi vina isključivo iz sopstvenih zasada, a mi smo ovde doneli ceo svoj repertoar, da svi koji dođu mogu da probaju šta žele, jer kod odabira vina treba voditi računa da su ukusi različiti, pa neko želi blaže, voćno a neko barikirano", kazao je Živanić, dodajući da svakome preporučuje da proba različite vrste, jer u vino treba degustirati. 

Stručnjaci govore da je neophodno 3000 različitih boca vina probati da bi se izgradio sopstveni ukus.

Komercijalista vinarije „Kovačević“ Aleksandra Andrić pokazala nam je neke od njihovih specifičnih sorti, objašnjavajući da ta vinarija prenosi proizvodnju vina već četiri generacije.

"Vino je postalo deo nasleđa, što i jeste naš cilj, jer želimo da proširimo vinsku kulturu, zbog čega radimo razne edukacije", kazala je naša sagovornica, dodajući da je ova manifestacija odličan povod da se mladi upoznaju sa kvalitetnim pićima u kojima treba uživati.

Marko Prelo iz Fruškogorskog vinograda iz Banoštora kazao je da je ta vinarija prva na srpskom tržištu plasirala vino u staklenim bocama od dve litre, te da su za ovu priliku doneli obe linije svoje proizvodnje - „Fruškać“ i „Kvet“. 

"Vinska kultura u Srbiji još uvek nije toliko zaživela, mada ima pomaka u odnosu na prethodne godine i nadajmo se da će svaki čovek moći da priušti sebi da popije malo kvalitetnog vina uz obrok", kazao je Prelo, dodajući da bi upravo ovakve manifestacije manjeg obima mogle ljudima približiti vino.

Među posetiocima je bilo najviše mladih, a jedan od njih bio je i Holanđanin Niek ven Hes, koji nam je otkrio da je ovih dana u poseti prijateljima u Novom Sadu, te da je na manifestaciju došao jer je, kada je u prošlosti živeo u Srbiji, već probao vino s Fruške gore i njime bio oduševljen. 

"Znam da se tamo proizvode sjajna vina pa mislim da su manifestacije poput ove sjajna prilika da se ljudi upoznaju sa ovim prelepim pićem, a čaša vina je uvek opuštajuća", kazao je taj mladić, dodajući da stanovnici Holandije redovno konzumiraju vino uz hranu koja dobro „leži“ uz to piće. 

Ugođaj je upotpunila muzika 60-ih, koju je uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku izvodio Goran Polovina - Curi, ali i melodije ruskih romansi koje je izvodio Duo Nomadiko.

Testiranje u osam koraka

Osim što su mogli da degustiraju vina, posetioci su tokom prethodna dva dana mogli dosta toga i da nauče. Njih su o osnovama poznavanja vina i vinske kulture u petak kroz interesantnu radionicu upoznali predstavnici restorana „Piknik“. Oni su na šaljiv način objasnili kako testirati vino u osam koraka, te govorili o kombinovanju tog pića s hranom. Takođe, juče je održana i panel diskusija na temu „Novostvorene sorte vinove loze Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu“, na kojoj su govorili doc. dr Drgoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta i prof. dr Vladimir Puškaš sa Tehnološkog fakulteta.

Četiri vrste sira

Trapist sa ukusom bosiljka, tucane paprike i susama, ali i vojvođanski zreli sir predstavljeni su tokom maniestacije „Dani fruškogorskih vina“. Prema rečima predstavnika kompanije „Friški jazački“, koja je proizvođač autentičnog sira sa Fruške gore,  Petra Radojčića, ta namirnica i vino jesu idealan spoj. Posetioci su na njihovom štandu imali priliku da isprobaju kvalitetne sireve, čija se proizvodnja razlikuje od industrijske pa je ukus daleko bogatiji.

V. Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar