Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bogatstvo različitosti na Vojvodina festu

21.10.2018. 14:42 14:45
Piše:
Foto: Vojvodina fest na centralnom platou Štranda Foto: Dnevnik.rs 

Vojvodina fest, koji svi pamte po promociji multikulturalnosti i bogatstva raz­ličitosti, posle četiri godine pauze održan je juče na centralnom platou Štranda u organizaciji JKP “Gradsko zelenilo”.

Arome detinjstva i besplatan ulaz, ali i brojni izlagači koji su sa prethodnih manifestacija zapamćeni po kvalitetu proi­zvoda, bili su povod da se poseti najlepša gradska plaža van sezone.

Gospodin Mile, Novosađanin „prebegao” u Beograd, odoleo je slanini, budući da ga kod kuće čekaju čvarci od mangulice kao specijalan sastojak dijete, ali nije i štrudli s makom, koju je pazario sa saputnicom Svetlanom. Nisu oni bili jedini koji su pod miškom nosili slasne zamotuljke ili u kanticama specijalitete pripremane na vatri, čiji se ukus ne može postići na običnom šporetu. Najduži red, iako su mušterije brzo usluživane, bio je ispred kazana srbobranskog Civilnog udruženja „Citadela”, koje redovno nastupa na novosadskim gastronomskim manifestacijama.

– Većinom nas ljudi prepoznaju i ponovo dolaze jer znaju da je sve kvalitetno – kaže potpredsednik udruženja Horvat Vince. – Kad se naveliko kuva, drugačiji je ukus. Ovog puta kuvamo ovčiji i svinjski paprikaš, prema recepturi naših prijatelja iz Mađarske, i pečemo kobasice. Osim toga, od gotovo zaboravljenih jela obično pravimo i langoš, vrstu tanke mekike koja se tradicionalno premazuje pavlakom, sirom i belim lukom.

Preko udruženja „Citadela” radi i Snežana Kočiš, koja zadnjih devet godina porodično pravi kurtoš ili, prevedeno na srpski, dimnjak. Čini ga testo spiralno obmotano oko valjka, koje se, kad se ispeče, uvalja u orahe, kokos, cimet ili druge začine.

– To je kolač koji potiče iz Transilvanije, od rumunskih Mađara – Koliko je star govori i podatak da se pravio na kukuruzovini dok nije bilo peći.

Za željne „konkretnijeg” zalogaja Sava Graorac iz Kovilja postavio je proizvode od bačko-banatske bele mangulice. Kaže: nema šta nema u bačkom fruštuku – gronika, masti, šunke, pečenice, suvog vrata, kulena, kobasice, pečene prasetine, čvaraka...

– Posetioci najviše traže slaninu – veli domaćin Sava. – Bela ili, kako je još zovu, sapunjara staje 800 dinara, a prošarana 1.200. Dolazio sam ovamo i ranijih godina, pa mi je drago što se

fe­stival ponovo održava. Prostranstvo, lepa priroda, Dunav, šta drugo vam treba?

Na Vojvodina fest, sa „sirom jakog karaktera”, došao je jer smatra da Vojvođani znaju da ocene šta je kvalitetno, a i

zbog toga što se potencira domaće, ispričao nam je Milan Trnavčević.

– Sir „belgrader” je pravljen od punomasnog kravljeg mleka podno Cera, po staroj recepturi za holandsku gaudu. Za 180 dinara može se kupiti 100 grama mlađeg sira, a za 200 dinara isto toliko malo starijeg. Proizvod je dostupan u većim trgovinskim lancima – kaže on otkrivajući nam planove koji se tiču buduće saradnje sa domaćinstvom iz Čuruga, ali i izvoza u Rusiju.  

        S. Milačić

 

Projekat „Razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva” realizovao je „Market IT Marketing and PR”,a sufinansiran je od strane Grada Novog Sada.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Piše:
Pošaljite komentar
„Vojvodina Fest” ponovo na Štrandu

„Vojvodina Fest” ponovo na Štrandu

16.10.2018. 08:50 08:52