Američke poslastice mlade Novosađanke Tijane Ivković
Veliki broj ljubitelja neuobičajenih poslastica i jela od sira svakodnevno prati miris dobre hrane i s osmehom na licu pristižu u „Kukičino”. U strogom centru grada ih čeka uvek raspoložena Novosađanka Tijana Ivković, koja je pomoću neverovatnih ideja, mnogo truda i rada, ali i velike podrške porodice, uspela da stvori sladak i neobičan prostor s raznovrsnom ponudom američkih poslastica.
Devojka koja je, uglavnom mlađu populaciju, već osvojila svojim zanimljivo-korisnim videima na svom Jutjub kanalu „Kuvanje bez recepta” i duhovitim snimcima, poznata je pod imenom „Pivokosa” te joj se tako poneke mušterije i veselo obraćaju. U ponudi njenog slatko - slanog carstva je „Mac and Cheese”, odnosno makarona s pet zanimljivih ukusa, nekoliko vrsta bejglova, peciva sličnih kuvanom đevreku, „Cookie dough”, slatke torta-pice, „Brownie”, kao i raznovrsne i brojne vrste mini-keksića, ali i domaćinskih. To sve i još mnogo toga krasi izloge koje Novosađani, ali i gosti našeg grada dugo posmatraju dok ne donesu konačnu odluku.
Iako je Tijana na Akademiji umetnosti završila Smer produkcija za audio-vizuelne medije i bavila se kratko tim poslom, preovladala je ljubav prema kuvanju, prisutna od malih nogu.
– Zahvaljujući mami i njenom kuvanju i ja sam zavolela spremanje slava i rođendana, a od malih nogu sam u kuhinji – rekla je Tijana. – Fascinirana sam Amerikom i smatram sebe najvećim fanom, a obožavam seriju „Prijatelji” koja se uvek pušta i u mom lokalu. U toj seriji sam prvi put videla kako jedu „oreo” i čokoladne američke keksiće i onda sam i ja htela to da probam jer toga ovde uopšte nema. Našla sam milion recepata i isprobavala sam ih mnogo dok nisam našla ovaj koji je savršen.
Tijana je svoje kolačiće prvo pravila prijateljima za rođendane, a kada je primetila da su ljudi bili oduševljeni, odlučila je pre oko dve godine da otvori mali lokal u Dunavskoj ulici. Nakon šest meseci samostalnog rada, bila je primorana na to da ga, zbog velike potražnje i velikog obima posla, zatvori. Nakon toga seli se u veći lokal u Svetozara Miletića 4, gde u šarenom, nežnom prostoru preovlađuju roza boja, jednorozi, dečje šare, pribor za jelo u roza i plavoj boji, kao i plišane igračke.
– Htela sam da se gosti osećaju kao kod svoje kuće ili kao da su došli u sobu kod drugarice na kafu – kazala je Tijana. – Kod nas je atmosfera opuštena i domaćinska, gosti sami uzimaju sokove i čaše i sami donose tanjire. Imamo i plastične tanjiriće i čaše u boji jer želim da se svi osećaju kao malo dete od pet godina, da se igraju plišanim igračkicama, da jedu slatko i da se zezaju. Nema nikakve negativne energije ili prepotentnosti.
Tijani sada mama pomaže s kuvanjem, tata s nabavkom, a ima i dve radnice. Za naš list otkriva da joj najviše dolaze srednjoškolci, studenti, kao i mladi roditelji i parovi. Iako mnogi pretpostavljaju da u „Kukičino” muškarci ne dolaze zbog dizajna i roze ukrasa – greše. Tijana ističe da dolazi mnogo genijalnih ljudi te da im ništa ne predstavlja problem nego uživaju u ambijentu i fotografišu se. Ipak, najviše reakcija dobija ono najvažnije – hrana.
– Uglavnom svi govore da je sve preslatko, i lokal i hrana, a za hranu kažu da su porcije jako velike i jake – navela je Tijana. – Svi su oduševljeni hranom, a meni je slatko da budem ovde jer se sad već svi znamo i znam kad koji student ima ispit i kad srednjoškolci imaju prazan čas.
Tijana je prošle godine posetila Ameriku i lično se uverila u ponudu „American Comfort Food”-a te se vratila s novim idejama, receptima, specijalitetima, ali i s novim uverenjem.
– Razlike u američkim i mojim keksićima ima, ali ja sam napravila keksiće na američki fazon, ali na neki bolji način, prilagođeniji nama – zaključila je sa smeškom Tijana.
Tekst i foto: K. Ivković Ivandekić