Ah, taj kuglof!
Vinski sa suvim grožđem i smokvama, takozvani alzaški sa suvim kajsijama i bademom, čokoladni sa naranyom ili jafa kuglof, čokoladni u kombinaciji sa
višnjama, korom naranye, kandiranim voćem, kokosom, lešnikom, limunom i makom, bananom, jabukama i orasima, malinama... Nabrajanju nikad kraja. Kažu i sami proizvođači da ovaj tradicionalni kolač specifičnog izgleda pruža neograničene mogućnosti za eksperimentisanje sa sastojcima, ukusima i aromama.
Centar Karlovaca je ovog poslednjeg junskog vikenda 15. put u znaku te poslastice, koju je Festival kuglofa otrgao od zaborava i pretvorio u novi brend Sremskih Karlovaca. I više od toga. Mnogi su u kuglofu prepoznali mogućnost za biznis i posvetili se njihovoj proizvodnji.
Ove godine je više nego inače proizvođača kuglofa na toj manifestaciji koju organizuje Fondacija Zavičajna kuća iz Sremskih Karlovaca. Domaćim, karlovačkim proizvođačima ovog puta pridružilo se više njih sa strane. Tako su dve dame došle iz Obrovca prvi put. Jedan od njih, Danijela Vranješ Gajić osnovala je radionicu za izradu kuglofa i nazvala je “Petica” po broju svojih kćeri, koje joj smišljaju ukuse i odlučuju koji je najbolji. - To mi je jedan od hobija – kaže ta mlada žena. - Dostupni su mi domaći materijali za spravljanje kuglofa kao što su jaja, mast, voće,tako da su svi domaći i uvek sveži. Obilazim veće manifestacije, izlažem i prodajem svoje proizvode na njima, tako da su one postale moja preokupacija. Prvi put sam na Festivalu kuglofa u Karlovcima. Nisam se usuđivala da izlažem ovde, jer su ovdašnje žene u tom poslu više od desetak godina, a ja nisam bila sigurna da sam dostigla njihov kvalitet, ali se sad već osećam ravnopravnom. Intenzivno se kuglofima bavim godinu dana i oni su kulminacija mog znanja iz kulinarstva.
Da ljudi vole kuglof, svedoči Mirjana Švarc iz Sremskih Karlovaca, dugogodišnja učesnica festivala i koju svake subote i nedelje posetioci mogu videti u centru Karlovaca da prodaje svoje kuglofe, od kojih se najviše traže čokoladni sa višnjom, orasima, lešnikom i čokoladom, bermetom, kandiranim voćem...
Festival se ove godine održava u dva termina, tako da će ljubitelji kuglofa i sledećeg vikenda biti u prilici da u centru Karlovaca uživaju u njima.
Tekst i foto: Z. Milosavljević
Prva i treća nagrada u rukama Karlovčanki
Za ocenjivanje ove godine prijavljeno je 10 kuglofa. Pobedu je odnela Mirjana Švarc iz Sremskih Karlovaca, koja je pripremila mramorni kuglof. Ljiljana Milojević iz Zemuna osvojila je drugu nagradu za svoj zemunski kuglof, a treću takođe Karlovčanka Snežana Švarc Janić za kuglof sa orasima i čokoladom.
Pobednice su kao nagradu dobile umetničke slike.