Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDETE BELI LUK, A NE ZNATE OVO Naučnici otkrili kako da se rešite mirisa koji se zadržava danima

19.04.2025. 15:22 15:26
Piše:
Izvor:
Alo
бели лук
Foto: pixabay, ilustracija

Beli luk je poznat kao moćan prirodni lek protiv prehlade i gripa, ali i kao veliki neprijatelj svežeg daha.

Beli luk je poznat kao moćan prirodni lek protiv prehlade i gripa, ali i kao veliki neprijatelj svežeg daha. Iako jača imunitet i štiti od infekcija, miris belog luka nakon jela može da se zadrži satima – pa čak i danima.

Razlog leži u jedinjenjima sumpora koja se oslobađaju tokom varenja i dospevaju direktno u krvotok. To znači da neprijatan miris ne dolazi samo iz usta – već i iz pluća, kože, pa čak i znoja.

Osveživači daha mogu prikriti miris na kratko, ali ne rešavaju njegov unutrašnji izvor – krvotok. Zbog toga je efekat privremen, a beli luk se i dalje „oseća iznutra“.

Naučnici su otkrili da određene namirnice bogate fenolima mogu znatno ublažiti miris belog luka u dahu. Najefikasnije su:

Jabuka
Zelena salata
Nana (menta)
Cikorija
Celer
Krompir
Pečurke
Bosiljak
Peršun

Ove namirnice sadrže fenole, koji u hemijskoj reakciji vezuju sumporna jedinjenja iz belog luka i neutrališu ih.

Upotrebom masenog spektrometra, istraživači su analizirali molekule u dahu dobrovoljaca pre i nakon konzumacije pomenutih namirnica. Rezultati su pokazali značajno smanjenje nivoa sumpora, posebno kod onih koji su pojeli zelenu salatu i nanu.

Zanimljivo je da iako zelena salata sadrži manje fenola od nane, pokazala se gotovo jednako efikasnom u uklanjanju mirisa.

Ako volite beli luk, ali ne želite da to svi oko vas znaju – uz obrok pojedite malo zelene salate ili jabuku. 

Izvor:
Alo
Piše:
Pošaljite komentar