PROIZVODNJA ZDRAVE HRANE UZ PRIRODNA HRANIVA Kopriva kao đubrivo
U organskoj proizvodnji đubriva koja se koriste moraju da budu prirodnog porekla, a jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih „recepata” je priprema đubriva od koprive.
Za pripremu je potrebna plastična posuda (metalne mogu da izmene hemijiski sastav tečnosti prilikom vrenja), u koju se stavlja usitnjena kopriva. Iskusni baštovani preporučuju da se koristi kišnica ili barem voda koja je odstajala nekoliko dana ili sedmica na suncu. Mešavina koprive i vode se pravi u razmeri 1 prema 10.
Vrenje obično traje između deset dana i tri sedmice, uz povremeno mešanje.
Mešavina je sigurno spremna za upotrebu kada poprimi braon boju i više se ne stvara pena. Proces teče brže ukoliko se đubrivo tokom vrenja nalazi na osunčanom mestu.
Tečno đubrivo od koprive dobijeno na ovaj način može se koristiti za direktno zalivanje zemljišta i korena ili folijarno, prskanjem biljaka. Kako je reč o koncentratu, potrebno ga je razrediti. Vrtlari preporučuju da, ukoliko se koristi za zalivanje, treba ga razblažiti s vodom u odnosu 1 prema 10, a ukoliko se primenjuje folijalno, rastvor se pravi u razmeri 1 prema 20 ili 25.
Treba podsetiti i da je u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji zabranjena upotreba sintetičkih đubriva. Umesto toga, poljoprivrednici koji se bave ovom proizvodnjom se oslanjaju na prirodne i organske izvore hranljivih materija kako bi obogatili zemljište i pospešili rast biljaka. Ključni principi ovakve poljoprivrede uključuju zdravlje zemljišta, biodiverzitet i održivost. Propisi u vezi sa praksama ove poljoprivrede mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, tako da je od suštinskog značaja da se proizvođači pridržavaju lokalnih standarda i smernica za organsku sertifikaciju.
Tekst i foto: S. K.