NE PODNOSE JABUKE I BANANE, ALI OBOŽAVAJU ŠEĆER Evo kako da produžite svežinu ovih prolećnih lepotica
Lale spadaju u najlepše prolećno cveće, ali, nažalost, kratko traju u buketima i cvetnim aranžmanima.
Obično posle nekoliko dana njihove stabljike počinju da venu, a latice gube svežinu. Ipak, postoje jednostavni načini da im produžite životni vek za čak dve nedelje.
Da bi vaše lale što duže opstale u vazi, primenite isprobane trikove kojima su su služile još naše bake.
Pored toga što je važno da stabljike zasečete ukoso da bi bolje apsorbovale vodu, važno je i mesto na kom držite vazu sa ovim prolećnim cvećem. Iako mnogi stavljaju vazu sa lalama na trpezarijski sto, blizu činije u kojoj stoji voće, to je velika greška.
Većina voćki, a na prvom mestu jabuke i banane, emituju gas etilen, koji ubrzava proces uvenuća lala i skraćuje im životni vek.
Ukoliko želite da vaše lale traju duže, držite ih podalje od voća. Ujedno, možete da primenite starinske trikove kako bi vam ovo prolećno cveće što duže opstalo u rezanom stanju.
Šećer kao omiljena hrana za lale
U vazi sa vodom razmutite kašiku kristal-šećera (na litar vode stavite supenu kašiku), ostavite pet minuta da se rastopi, pa tek onda stavite cveće. Šećer hrani lale i čini da one duže traju.
Aspirin za održavanje svežine lala
Najefikasniji način da produžite svežinu lalama jeste da u vodu dodate pola tablete aspirina. On, naime, pomaže u sprečavanju stvaranja bakterija, koje opet mogu da spreče apsorpciju vode. Zahvaljujući aspirinu, lale će duže zadržati svežinu, a latice neće početi brzo da blede.
Limuntus protiv truljenja stabljika
Pored šećera i aspirina, naše bake su koristile i limunsku kiselinu u prahu kako bi lale trajale što duže. Prstohvat limuntusa dodat u vazu sa vodom za lale sprečiće truljenje stabljika, sniziti pH vode i pomoći lalama da duže ostanu sveže.