Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJVEĆA ZABLUDA JE DA HOLESTEROL SKAČE OD SLANINE I JAJA! Ove dve namirnice su glavni uzrok POZNATI NUTRICIONISTA otkriva šta zaista uništava jetru i gomila salo

18.02.2025. 14:35 14:52
Piše:
Izvor:
B92/Dnevnik
holesterol
Foto: pixabay/ilustracija

Holesterol i masna jetra su česti zdravstveni problemi današnjice. Međutim, koliko god se govorilo o prevenciji i metodama čišćenja jetre, mnogi još uvek reaguju tek kada do problema dođe.

A evo šta je glavni uzrok zbog kog i nastaju problemi sa masnom jetrom i visokim holesterolom.

Čuveni stručnjak Predrag Nenadić je jedan od naših najpoznatijih nutricionista, koji je svoje kvalifikacije sticao na prestižnim svetskim univerzitetima. Bio je predsednik Udruženja nutricionista Jugoslavije i predsednik Društva za unapređenje ishrane. Radio je i stručno se usavršavao na Univerzitetskoj klinici u Ludvigshafenu u Nemačkoj, kao dijetetičar-nutricionista, prenosi "Krstarica". On je objasnio zašto se javljaju visok holesterol i masna jetra.

Problem masne jetre ne nastaje od masne hrane. To su ogromne zablude. Tu se pecaju mnogi. Jetra višak šećera prebacuje u masno tkivo. Holin (B4 vitamina), kojeg inače ima u slanini, u jajima i mesu, raspoređuje taj holesterol i ne dozvoljava da se zadržava u jetri, nego ga šalje u masno tikvo pa dobijemo poveći stomak, uvećanu zadnjicu... E kada nema dovoljno tih zdravih masti, koje smo izbacili plašeći se da ćemo dobiti holesterol, mi onda dobijemo masnu jetru.

To je takozvana nealkoholna masna jetra. Ta masna jetra onda ne može da radi, ne može da čisti naše telo od toksina, ne može da vrši detoksikaciju. To ćemo primetiti tako što će nam na koži izlaziti akne, bubuljice, povećaće nam se perut, nokti se ljušte, svrbi nas telo, objasnio je lekar.

холестерол
Foto: pixabay/ilustracija

Ističe da je dobar holesterol neophodan organizmu kako bi odlično funkcionisao.

Holesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čoveka. Holesterol treba čoveku, iz njega se sintetišu mnogi hormoni, on stvara i ćelijsku opnu, neophodan je čoveku! Ali kada ga ima previše, onog lošeg, sa niskom gustinom – LDL holesterol – onda imamo problem.

Otkrio je i kako dolazi do povećanja vrednosti triglicerida.

"Ako imate trigliceride, niste jeli svinjetinu, jeli ste voće, mnogo hleba, peciva, rafinisanog brašna, u tome je problem", prenosi "Krstarica".

Da li je "dobar holesterol" zaista dobar?

Skriveni simptomi visokog holesterola na licu

Da li je jabukovo sirće zdravo?

Kako najbolje da očistimo jetru i organizam?

холестерол
Foto: pixabay/ilustracija

"Sve je u hrani! Veoma je važno da vodite uredan život. Unošenje dovoljne količine vode. Jetra voli mnogo vode – to je od presudne važnosti! Moramo unositi optimalne količine biljnih vlakana, i rastvorljivih i nerastvorljivih. Moramo jesti onu hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari, kao što su lincura, maslačak, koren čička i tako dalje."

Doktor savetuje da izbacite iz ishrane sve ugljene hidrate i veštačke šećere, kako biste uspeli da snizite holesterol i trigliceride.

"Jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja, namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite lososa, skušu, sve zdrave masti…). Jetra ne može da se očisti sokovima, pogotovo onim koje kupujete. Na njima svuda piše da ti sokovi sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za gojenje. Fruktoza daje slast proizvodu, ali daje i mast telu. Ta fruktoza uvećava trigliceride i holesterol u organizmu."

Posebno naglašava da to nije ista fruktoza koju unosimo iz voća.

"Proizvođači to podvlače kao voćni šećer. Jeste ista u strukturi, ali fruktoza koja se ubacuje u industrijske proizvode, ona se pravi iz kukuruza (to je tzv. glukozno-fruktozni sirup), ona nije dobijena iz voća."

Izvor:
B92/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar