Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) „Ljute papričice su naša strast “ BOBANOVI IZ BEČEJA kupcima nude zdravu hranu POSEBNO su ponosni na OVAJ njihov proizvod

08.12.2024. 11:04 11:14
Piše:
Izvor:
Dnevnik
бечеј
Foto: Dnevnik

Beata i Zoltan Boban iz Bečeja na svom poljoprivrednom gazdinstvu gaje povrće i voće, a onda to što proizvedu prerade i prodaju na sajmovima, vašarima i manifestacijama širom Vojvodine.

U ponudi imaju slatku i kiselu zimnicu, džemove, pekmeze, turšiju, kiselu papriku, prirodne i hladno ceđene sokove, sirupe, ali ono što ih izdvaja od drugih jeste široka paleta proizvoda od ljutih papričica.

- Ljute papričice su naša strast i posebna ljubav. Do sada smo sejali 20 vrsta čili papričica, a sada se pripremam da uvedem još jednu, čisto da probam, pa ako dobro prođe, onda će ih biti 21 - priča Zoltan Boban.

бечеј
Foto: Dnevnik

Papriku proizvodi od semena, preko rasada, do odraslih biljki. Do ove godine, paprika je bila na otvorenom, a od sledeće će se naći u plasteniku.

-  Nabavio sam jedan plastenik što će mi olakšati proizvodnju, jer sam do sada rasad proizvodio u kući, u prozorima, pa onda u improvizovanom stakleniku. Sada ću prozore prepustiti ženi za cveće, a ja se selim u plastenik – uz osmeh kazuje Zoltan.

Kaže i da uzgaja samo papričice koje je moguće konzumirati i preraditi ih bez razblaživanja.

- Narodski rečeno, proizvodim paprike koje su ljute ali jestive. Najljuća vrsta mi je papričica habanero, a ostale su po ljutini ispod nje - ističe Zoltan.

Štand veseo i šaren

Štand Bobanovih je veseo, šaren i prepun zdravo uzgajanog i prerađenog voća i povrća. „Sad su aktuelni adventski novogodišnji sajmovi, posle idu razne “ijade” i već kupci znaju gde nas mogu naći. Volimo to što radimo, proizvodimo zdravu hranu, kvalitetno je prerađujemo i imam utisak da se to sve više ceni”, ističe Zoltan Boban.

Bobanovi papričice prerađuju na različite načine.

- Ostavljamo ih kao turšiju, sušimo, meljemo. Ponosan sam na kajensku papriku koju sušimo, jer je ljudi kupuju bukvalno za lek. Moje papričice može da jede svako ko iole voli ljuto i kome baš ne smeta zbog nekih želudačnih problema - naglašava Zoltan.

Ponosni su Bobanovi i na svoj namaz od belog luka.

-  U pitanju je pasta koja se može mazati na hleb, može se i ukuvati u jelo po izboru. Ja je dodajem u supu - kaže naš sagovornik.

U svojoj ponudi imaju sezonske proizvode, ali i one koje je moguće nuditi i tokom cele godine. Bečejci i Bačvani, baš kao i Banaćani, već dobro ih znaju, pa Bobanovi svoje proizvode prodaju i sa kućnog praga, ali i na vašarima, sajmovima i manifestacijama širom Vojvodine.

Najbrže im se “razgrabi” guščija mast, koja je ukusna i zdrava, a koju su proizveli, kako kaže naš sagovornik, od viška iz sopstvenog dvorišta. Međutim, nemaju vremena da se bave i guščarstvom. No, kako je ova mast sve traženija, primećuje da se u Bečeju i okolnim selima sve više ljudi vraća ovim lepim i korisnim životinjama.

Tekst i foto: Željko Balaban

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar