Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KONCEPT IZNAJMLJIVANJA OPSTAJE JER SE NE RAZMIŠLJA O ODRŽAVANJU VOZILA Lizing u Srbiji dostiže čak milijardu evra

23.10.2024. 13:05 13:33
Piše:
Foto: R. Hadžić

BEOGRAD: Lizing u Srbiji bi, kako se očekuje, do kraja godine mogao da dostigne rekordnih milijardu evra u vrednosti finansirane robe, a najveći deo tog iznosa koristiće se za razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetnika, rečeno je danas na konferenciji o lizing industriji "Lizing i budućnost mobilnosti".

Na tom skupu održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS) istaknuto je i da lizing u Srbiji najzastupljeniji vid finansiranja novih vozila (44 odsto), ali i da se na taj način finansira i modernizacija javnog gradskog prevoza, standardizacija taksi vozila, elektrifikacija kurirskih službi, kao i kompanijske flote.

Naglašeno je i da je u prvih devet meseci 2024. za 30 odsto veća vrednost novozaključenih ugovora na lizing u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Lizing je inače, kako je rečeno, preferirani način finansiranja MSP klijenata u čitavoj Evropi što se kako su se složili svi učesnici konferencije odražava na dalju ekspanziju lizing industrije.

Očekivanja učesnika su i da će u narednih nekoliko godina dve trećine svih lizing ugovora biti potpisano digitalnim putem.

Predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) Ivan Jauković naveo je da je 70 odsto korisnika lizing usluga u Srbiji ali da je to trend i u svetu, iz sektora malih i srednjih preduzeća (MSP).

On je dodao i da se na ovaj način u narednom periodu očekuje modernizacija autobusa, tramvaja i trolejbusa, ali i poboljšanje kvaliteta mobilnosti.

"Današnji ciklus upotrebe vozila je takav da se ona koriste kraći period i menjaju češće. Samim tim, korisnik ima mogućnost da vozi najnoviji model, da izbegne periode češćih kvarova i većih servisa. Osim toga, primetno je pomeranje fokusa sa koncepta vlasništva na koncept iznajmljivanja, jer savremeni vozači ne žele da razmišljaju o vozilu i održavanju vozila, već samo o njihovom korišćenju", kazao je Jauković.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Vladimir Arsenović rekao je da se svet suočava sa brojnim izazovima,od klimatskih promena do brze digitalizacije i da je Srbija kao deo globalne zajednice prepoznala potrebu za održivim razvojem i inovacijama i da u tom kontekstu lizing  kao finansijski instrument igra važnu ulogu.

"Finansijski lizing je jedan od načina finansiranja ulaganja u osnovna sredstva i predstavlja poželjnu alternativu za novoosnovana MSP i preduzetnike, ali i sve korisnike sa slabijom kreditnom sposobnošću, odnosno one koji ne raspolažu sredstvima koja bi mogli da ponude na ime obezbeđenja kredita", rekao je on.

Arsenović je objasnio da lizing zamenjuje sopstvena sredstva, bankarske kredite i zaduživanju putem emitovanja dužničkih hartija od vrednosti i da uUpravo iz te činjenice proističe značaj lizing kuća kao učesnika na finansijskom tržištu.

"Lizing omogućava preduzećima i pojedincima da lakše dođu do ekološki prihvatiljivih tehnologija i rešenja bilo da se radi o električnim vozilima, obnovljivim izvorima energije ili energetski efikasnim mašinama. Lizing olakšava pristup ovim tehnologijama bez značajnih početnih ulaganja", kazao je državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Arsenović je naglasio i da naša budućnost zavisi od sposobnosti da se prilagodimo promenama i iskoristimo nove tehnologije za dobrobit svih građana.

Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević rekla je da je automobilska industrija jedna od najdinamičnijih industrija i da ima ogroman uticaj na globalnu ekonomiju u svakom segmentu.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Međutim, kako je dodala, automobilska industrija se trenutno nalazi u periodu najveće transformacije u svojoj istoriji.

"Automobilska industrija zapošljava skoro 13 miliona ljudi i godišnje uplaćuje ogromne sume na ime poreza", rekla je ona.

Đurđević je dodala i da su prognoze da će se do kraja ove godine prebaciti nivo broja prodatih vozila iz 2020. u EU, ali da smo još dosta ispod nivoa prodaje pre Covida.

Što se tiče tržišta Srbije, kako je navela, ono pokazuje "fine signale" i prebacili smo dvocifrenu brojku rasta, odnosno ona je do sada 12,6 odsto.

Ona je kazala i da kada je reč o prodaji, u Srbiji su prošle godine 84 odsto činila polovna, a 16 odsto nova vozila.

Navela je i da je na 1.000 stanovnika broj vozila u Srbiji 362 i da u poređenju sa zemljama regiona imamo još prostora za rast.

Današnju konferenciju o lizingu tokom koje su bila održana i dva panela - Trendovi koji oblikuju budućnost mobilnosti i Budućnost lizinga kroz inovacije, organizovao je ALCS u saradnji sa PKS.

Izvor:
Dnevnik/Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar