Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVI DOGAĐAJI SA SUĐENJA UROŠU BLAŽIĆU Nedolično ponašanje optuženog, svedok u jednom trenutku KRENUO KA NJEMU

21.10.2024. 12:18 13:08
Piše:
slika s lica mesta
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Suđenje Urošu Blažiću (21), optuženom za devetostruko ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona i ranjavanje još 12 osoba nastavljeno je danas, a saslušani su oštećeni i svedoci.

- Osim Andrijane Mitrović iz Malog Orašja, koja je teško ranjena u maskaru, očekuje se i svedočenje porodice Gavrilović iz Kragujevca kod kojih se nakon zločina skrivao Uroš Blažić - kaže izvor i dodaje da su na današnje ročište pozvani i veštaci.

Inače, sudija Lidija Jovanovski odobrila je i ponovno saslušanje Miroslava Miše Todorovića, oca ubijenog Dalibora Todorvića, po njegovom zahtevu jer kako je poručio preko advokata Stefana Stefanovića, ima nova saznanja koja mogu pomoći u istrazi.

12:06 Nedolično ponašanje Blažića

Kako Kurir nezvanično saznaje, tokom svedočenja Jovana Mitrovića, brata Petra i Marka Mitrovića Uroš Blažić se nedolično ponašao.

- Kada mu se Jovan Mitrović obratio, Blažić je krenuo da bezobrazno klima glavom, ali su ga stražari smirili - kaže naš sagovornik i dodaje da su roditelji koji su videli ovako ponašanje bili besni.

- Ubio nam je decu, a ovako se ponaša.

Nakon današnjeg ročišta neke od majki napustile su sudnicu uplakane.

slika s lica mesta
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

11: 52 Suđenje završeno za danas

Pre nego što je sudija Lidija Jovanovski odložila ročište i zakazala za 14, a zatim za 25. novembar, za reč se javio i punomoćnim oštećenih Nebojša Perović koji je naveo da u zapisnik mora da uđe ponašanje Uroša i Radiše Blažića tokom svedočenja oštećenih dok su im se obraćali.

- Klima glavom sve vreme i smeje se - rekao je Perović, a to je konstatovala i sudija.

Na sledećem ročištu očekuje se svedočenje veštaka, pregled video snimaka, kao i čitanje pisane dokumentacije.


11: 48 "Vi ste mrtvi već"
Drago Milić, deda Nikole Milića, najmlađe žrtve maskara koji je nakon pucnjave otišao na mesto krvoprolića izašao je za sudsku govornicu dok je na sebi imao fotografije ubijenih žrtava.

- Ne znam šta da kažem. Bio sam gore, video sve. To je užas. Video sam tog momka, oči su mu otvorene, sedi, predavao se. Neka kaže ovaj idiot da li ga je molio da ga ne ubije, a on ga ubio. Ja sam pored mog unuka prošao dva puta, ali ga nisam video. Neki su kukali, neki nisu, Nemanju Ilića sam uhvatio za rame, pa ga pomerim, ali sam osetio da mu je polomljena ruka. Nemanja Stevanović je tražio da mu pozovemo oca, Jovan Ranković je zapomagao tražio je pomoć, malo kasnije, minut, dva došao je Miloš Jovanović ranjen u koleno kaže da je iskrvario. Šta mogu da kažem, to je nešto... On je genetski psihopata. Otac mu ništa bolji nije. Ni deda, niko od njih nije kako treba, sad mogu da kažem, da je Uroš malo veći. Može da se pohvali da je ubio dete od 14 godina, može da se pohvali. Ja bih voleo da se obratim ovim ljudima, neljudima. Vi ste mrtvi već. Šta god da vam uradimo ne vredi - rekao je on, a zatim se okrenuo kao boksu gde su okrivljeni. Njega su tada okružili zatvorski čuvari.

Incident u sudnici
Nakon svedočenja Jovan Mitrović se okrenuo ka boksu gde se nalaze okrivljeni Radiša i Uroš Blažić.

- Radiša ti si pričao o nekim činovima, sram te bilo, pogrešio si u najvažnijem vaspitanju svoje dece. Jedan mi je ubio dva brata, a drugi mi šalje lajk kao sve je u redu što je njegov brat pobio sve njih. Sram te bilo, a ti g*vno jedno. Gledaj me, majmune jedan, gledaj me, ubio si mi braću. J***m ti sve po spisku. G*vno jedno - vikao je u sudnici Jovan dok ga je straža bukvalno iznosila iz prostorije.

11:36 "Video sam da sedi sa rupom u čelu"

Nakon rođenog brata svedočio je i Jovan Mitrović.

- Te večeri oko 22.30 sati sam gledao utakmicu, a potom sam legao sam da spovam. U tom trenutku sam čuo oca koji izlazi iz sobe, i viče "brzo pobi ih čovek". Čuo sam majku da vrišti i govori brzo na Ravni Gaj. Moja žena je probudila brata, mislio sam da je tuča, nisam znao da je ubistvo. Krenuli smo Nikola i ja, uzeo sam štap, a Nikola motku da branimo Petra, jer nismo znali šta je u pitanju. Došli smo gore stao sam nasred puta, da su tu oni što ih biju. Dejan, Nikolin otac rekao je šta je bilo, "šta je bilo pobi ih čovek ko da su kerovi". Čuli smo Petra, nikog nisam video oko njega. Ležao je na leđima pored spomenika, gledao sam, krenuo sam da lupam po nekom autu, udario me je neki adrenalin. Nismo znali da je toliko ranjen. Stavili smo ga u kola i vozio sam nekih 160 kilometara na čas. Mogli smo da poginemo, Petar je bio u krilu kod Nikole. Rekao mi je da ne može da izdrži da ga izbacimo napolje. Stigli smo od bolnice. Kad smo izašli iz kola, zagrlio me je i rekao i da ne smem da ga pustim. Pričali smo mu koliko ga volimo, lupao sam po bolnici od besa. Video sam ko nije bio živ gore, Petar je ležao sa leve strane, pored njega je ležao Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Nemanja Ilić, dok mog drugog brata Marka Mitrovića nisam video. Okrenuo sam se kada smo odlazili i video sam da sedi sa rupom na čelu. Molilo je da ga ne ubije. Marko je klečao, molio ga, a on ga je ubio. Inače, Petra samo umivali, govorili smo mu da će preživeti i da ga mnogo volimo. Da ga nećemo ostaviti i da će biti živ.

slika s lica mesta
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr


Za govornicom rođeni brat Petra Mitrovića
Nikola Mitrović, rođeni brat Petra Mitrovića došao je za sudsku govornicu u crnini.

- Bio sam kod kuće, a gore smo zatekli katastrofu. Spavao sam i snajka me je probudila, otišli smo gore. Brata smo ubacili u kola i brat od strica je bio na licu mesta, sve smo ih videli. Video sma one koji su bili najbliže vatri. Automobilom smo brat Jovan i ja došli. Dragana i Dejana Milića smo videli na kapiji, nosili su Nikolu u kola. Čuli smo Petrov glas, zatekli smo ga kod spoemnika, ležao je na leđima, telefon je bio pored njega. On je pre toga zvao tatu. Brat Marko je bio na ulazu u spomenik, ali ga nismo videli, tek kad smo krenuli da izlazimo. Sedeo je na podu ruke iznad glave, predavao se valjda. Marko je bio mrtav, imao je rupu na čelu. Nije davao znake života. Video sam onda Nemanju Stevanovića. Poneli smo Petra i otišli smo za Smederevo, videli smo policiju i Hitnu pomoć dok smo išli ka tamo - rekao je u potresnoim svedočenju Nikola Mitrović.

"Nisam bio sa Blažićem u prodavnici"
Svedok Đorđe Konradović iz Smedereva izašao je za sudsku govornicu i naveo da okrivljene Blažiće zna godina i da je radio kod njih u voćnjaku. Takođe, rekao je da je tog krvavog dana 4. maja prošle godine bio sa Urošem Blažićem.

- Nisam se dogovorio da se vidim sa Urošem, već sam krenuo sa suprugom i detetom po delove za auto. Usput sam svratio u prodavnicu u Duboni, koja se nalazi preko puta škole. Postoji i snimak sa kamere da sam bio. Sa mnom je bio i drug. Kada sam krenuo ka Mladenovcu, video sam neko društvo kod spomenika to je bilo oko 19 sati, ne sećam se tačno. Vratili smo se nakon nekih sat vremena i video sam neki automobil - rekao je svedok i naveo da je krenuo ka Malom Orašju.

Hteo sam da kažem da ja nisam bio u kolima sa Urošem Blažićem. Ni u autu, ni u prodavnici. To može da potvrdi i kamera u prodavnici - rekao je svedok.


11:04 Ujna Uroša Blažića svedoči


Nakon njega za govornicu je izašla Milanka Gavrilović, ujna Uroša Blažića. Navela je da ostaje pri svemu što je do sada rekla u tužilaštvu, a tužilac je imao nekoliko pitanja za nju.

Ivan Konatar: Kako ste se viđali sa Urošem i Radišom?

Milunka Gavrilović: Od slave do slave smo se viđali. Imali smo obaveze, ali smo bili u dobrim odnosima.

Ivan Konatar: Da li je Biljana nekada žalila na Uroša?

Milunka Gavrilović: Nikada mi se nije žalila, da ima neki problem.

Ivan Konatar: Ko je sređivao kuću u Šepšinu?

Milunka Gavrilović: Radio je Radiša koliko se sećam.

Ivan Konatar: Da li je Uroš dolazio sam kod vas?

Milunka Gavrilović: Nikada nije dolazio sam, uvek je dolazio sa svojima.

Ivan Konatar: Da li se pucalo kad njih na slavama?

Milunka Gavrilović: Mi smo išli kod njih za Svetog Jovana i tada se nije pucalo, a sad za Đurđevdan, ne znam jer nismo išli. I mi slavimo tu slavu.

Nebojša Perović: Da li ste bili u kontaktu sa Bilajnom Blažić?

Milunka Gavrilović: Čujemo se telefonom. Došla je da obiđe oca. Nismo pričali o ovome. Žalila se, žao joj roditelja.

Nebojša Perović: Svega par rečenica o ovakvom događaju se priča. Da li vam je pričala, da li su nakon događaja, selidbu ili prenos imovine?

Milunka Gavrilović: Nije mi poznato.

Ivan Konatar: Nadovezao bi se na ovo, čije je oružje koje je nađeno?

Milunka Gavrilović: Verovatno je Uroševo, nismo ni znali za sve to. Tri, četri puta sam se čula sa ćerkom. Rekla mi je da Radiša nema nikakve veze sa oružjem, ali da ima neko oružje sa dozvolom.

Sudija Lidija Jovanovski: Odakle novac Urošu Blažiću za to?

Milunka Gavrilović: Ne znam, radio je.

Sudija Lidija Jovanovski: Toliko je dobro zarađivao da može da kupi toliko oružja?

Milunka Gavrilović: Stvarno ne znam. Samo da izjavim saučešće porodicama, žao mi je i dece. Ne znam šta da kažem.

10:53: Svedoči deda Uroša Blažića
Dragan Gavrilović, deda Uroša Blažića i tast Radiše Blažića sada svedoči.

- Ostajem pri svemu što sam ranije rekao - rekao je Dragan.

Nakon toga za reč se javio glavni tužilac Ivan Konatar koji ga je ispitivao.

Ivan Kontar: U kakvim ste bili odnosima sa Urošem i Radišom?

Dragan Gavrilović: Bili smo u dobrim odnosima. Unuk nije dolazio, možda pet puta svega. Ja sam kod njega bio samo jednom. Možda je i Uroš dolazio ali ja nisam bio u kući.

Ivan Kontar: Da li je Radiša bio lovac?

Dragan Gavrilović: Ne znam ja ništa o tomre.

Ivan Kontar: Da li znate da li je posedovao neko oružje?

Dragan Gavrilović: Nisam, nisam video ništa.

Ivan Kontar: Da li je Radiša pričao nekad nešto o oružju? Da li ste vi imali lovačku pušku?

Dragan Gavrilović: Pušku sam dobio u firmi "Zastava" tamo sam radio, nudili su nam na četri meseca ili šest da se uzme puške jer nije moglo da se plaća.

Ivan Kontar: Da li ste pričali sa Radišom o oružju?

Dragan Gavrilović: Čudna stvar, ali nisam pričao sa Radišom o oružju.

Ivan Kontar: Da li ste bili na svadbi kad se Marko ženio?

slika s lica mesta
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Dragan Gavrilović: Jesam, verovatno se pucalo, ali se ne sećam ko je pucao, i iz kojeg oružje. Svira muzika ne znam zaista.

Ivan Kontar: Jedan svedok je rekao da se ovde pucalo iz rafalne paljbe, da li vi to znate?

Dragan Gavrilović: Ne znam ja za to.

Ivan Kontar: Zašto je otišao kod vas nakon maskara?

Dragan Gavrilović: Ne znam, nisam pametan. Možda je dolazio pre dve godine, na Svetog Luku, pre toga nisam siguran.

Ivan Konatar: Da li se ikad pucalo na slavi?

Dragan Gavrilović: Ne sećam se, nije se pucalo.

Ivan Konatar: Da li su imali probleme, da li vam se Biljana žalila da imaju probleme?

Dragan Gavrilović: Nisam znao za to, da je bilo nekih problema.

Ivan Konatar: Gde je vaša lovačka puška, jesu li vam je oduzeli?

Dragan Gavrilović: Nije predao sam je, nemoćan sam pa zato. Šta će mi.

Ivan Konatar: Kada ste ga videli poslednji put?

Dragan Gavrilović: Za slavu, pre tri godine. Nisam imao ni njegov broj telefona.

10:37 Todorović odlučio da ne svedoči
Milosav Miša Todorović, otac ubijenog Dalibora Todorovića izašao je za govornicu nakon povređenje Anrijane Mitrović.

- Imam primedbu na suđenje. Vi ste previše blagi prema svemu što se dešava kod nas. Svedok, da bi stekli imovinsku pomoć za stan i da sužava je njima refundirala milion dinara i to želim da uđe u zapisnik. Oni što su izbegli suđenje prošli put želim da se po zakonu kazne 150.000 dinara kako i piše na pozivu - rekao je Todorović, ali ga je predsednica veća Lidija Jovanovski prekinula navodeći između ostalog da neće da sluša kritike na račun suđenja, i da dopuni svoje svedočenje, ali je Todorović odlučio da ne svedoči.

slika s lica mesta
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

10:32 Svedoči Andrijana Mitrović
Andrijana Mitrović koja je teško ranjena u masakru stala je za sudsku govornicu.

- Došla sam sa dve drugarice u Dubonu, ali sam prethodno bila kod spomenika Ravni Gaj. Kratko smo se zadržale i otišle smo da se družimo kod škole u Duboni. Tu su bili Milan, Kristina Panić, Dalibor, Anđela Stevanović i Nemanja Ivanović. Sedeli smo tu nekih 10 minuta, a onda smo čuli pucnjavu. Mislili smo da neko nešto slavi, a Dalibor se našalio i rekao "ajmo da vidimo ko slavi". Nike prošlo ni 10 minuta, on je došao do nas. Parkirao se kod kapije. Rekao je "ruke uvis", stao autom i kod kapije je rekao ruke uvis i lezite, pucaću. Krenuo je da puca, a ja sam pala i pravila sam se mrtva. Posle sam izgubila svest i ne se sećam se ničeg više. Probudila sam se, na dva metra od nas je pucao i to rafalno, a posle je bilo pojedinačno. Pucao je po nama iz puške, izlazile su neke varnice, koliko se sećam. Čula sam kako je drugarica vrištala, on je to čuo, pala sam na stomak i vraćao se pojedinačno da puca u nas.

9: 27 Stigli ožalošćeni članovi porodica
Na današnje ročište Urošu Blažiću koje je 4. maja prošle godine počinio masakr došli su ožalošćeni članovi porodica. Biljana Mirović, majka ubijenog Petra i Dragana Vujadinović, majka Nikole Milića rekle su "da je sramota što ih je prilikom dolaska na današnje suđenje policija zaustavila na auto-putu kako bi Blažići prošli".

Inače, na suđenje su došli roditelji Petra Mitrovića, Nikole Milića, Marka Mitrovića, kao i povređena Andrijana Mitrović koja bi danas trebalo da svedoči.

Takođe, došli su i Saša i Zorica Panić, roditelji Kristine i Milana Panića koji su ubijeni u dvorištu seoske škole u Duboni kod Mladenovca. Suzana Ranković i Danijela Vujić, sestra i majka Dalibora Todorovića koji je nažalost, takođe preminuo od zadobijenih povreda na putu do bolnice došle su zajedno u majicama na kojima su likovi ubijene omladine.

Došao je i Daliborov otac Miša Todorović koji je preko punomoćnika Stefana Stefanovića zatražio da dopuni svoj iskaz. Pa da podsetimo, on je tada u crnini za sudskom govornicom rekao da je njegov sin poznavao svog ubicu.

- Moj Dalibor je sa njim igrao 2022. godine fudbal na nekom turniru u Šepšinu, trebao im je jedan igrač i primili su ga u ekipu, branio im je u timu. Priča da mu je žao za ubistvo, a dečku je izbio mozak. Njemu treba glava da se odseče i da se okači na Trgu Republike za primer svima, dečko debil treba da se ubije - rekao je u avgustu Todorović.

Na današnje ročište kao podrška je došao i Anđelko Aćimović, otac devojčice Angeline koja je ubijena samo dan pre masakra u vračarskoj školi, kada je njen drug iz razreda ubio još devet žrtava.

Kurir

Izvor:
Kurir
Autor:
Pošaljite komentar
NASTAVAK SUĐENJA UROŠU BLAŽIĆU Ubica pred PREŽIVELIMA I RODITELJIMA UBIJENIH U MASAKRU U DUBONI
Suđenje

NASTAVAK SUĐENJA UROŠU BLAŽIĆU Ubica pred PREŽIVELIMA I RODITELJIMA UBIJENIH U MASAKRU U DUBONI

21.10.2024. 07:32 09:50
TREBA LI OPET MENJATI ZAKON? Advokat Stefanović se založio za doživotnu kaznu zatvora I ZA MLAĐE OD 21 GODINE

TREBA LI OPET MENJATI ZAKON? Advokat Stefanović se založio za doživotnu kaznu zatvora I ZA MLAĐE OD 21 GODINE

03.10.2024. 18:19 11:12
DRAMA NA SUĐENJU UROŠU BLAŽIĆU: Masovni ubica zaplakao kad je video majku; Svedok se onesvestio; Govorila i devojka optuženog! „Kod njih se uvek pucalo”
Суђење за масакр у Дубони

DRAMA NA SUĐENJU UROŠU BLAŽIĆU: Masovni ubica zaplakao kad je video majku; Svedok se onesvestio; Govorila i devojka optuženog! „Kod njih se uvek pucalo”

27.09.2024. 11:53 13:09
ČUO SAM DRUGARE KAKO ZAPOMAŽU, KUKALI SU OD BOLOVA! Potresno svedočenje mladića koji je preživeo MASAKR, sada ne može ni da sedi
Суђење за масакр у Дубони

ČUO SAM DRUGARE KAKO ZAPOMAŽU, KUKALI SU OD BOLOVA! Potresno svedočenje mladića koji je preživeo MASAKR, sada ne može ni da sedi

Čuo sam drugare kako zapomažu, kukali su od bolova - ispričao je svedok Nemana Ilić kojeg je Uroš Blažić u masakru 4. maja prošle godine ranio, pa ga je u Specijalni sud U Beogradu dovezao sanitet, a on je sve vreme bio na štakama.

27.09.2024. 09:31 11:10