Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA DNEVNIKA

NOVI SAD DOBIJA NOVU TURISTIČKU ATRAKCIJU Transformacija srca Srpske Atine, Almaški kraj se sprema za novi sjaj (FOTO)

14.10.2024. 11:58 12:07
Piše:
Фејсбук „Алмашки крај”
Foto: Fejsbuk/ „Almaški kraj”

U sklopu revitalizacije i rekonstrukcije Almaškog kraja u Novom Sadu u toku je uređenje u Ulici Đorđa Jovanovića i delu Ulice Save Vukovića, gde su do sad položene podzemne instalacije, postavljene sadne jame za drveće i sproveden je zalivni sistem.

U delu ulice Đorđa Jovanovića postavljeni su kameni ivičnjaci kojim je trasiran put buduće saobraćajnice, pozicionirana parking mesta i asfaltirana je ulica u delu trotoara nakon čega će biti postavljena završna parterna obloga, odnosno kamene kocke od porfira. Tokom leta je u potpunosti završeno popločavanje kamenom kockom u Ulici Milovana Vidakovića i u Skerlićevoj i to potes od Ulice Nikole Pašića do Milovana Vidakovića.

Istovremeno u Ulici Zlatne grede su postavljene klupe i javna rasveta. Prema najavama prvi deo rekonstrukcije Almaškog kraja trebalo bi da bude završen do marta naredne godine. 

Фејсбук „Алмашки крај”
Foto: Fejsbuk/ „Almaški kraj”

Projekat obnove Almaškog kraja obuhvata prostor oivičen Alomaškom ulicom na severu, Kosovskom na istoku, Temerinskom i Trgom Marije Trandafil na zapadu i Pašićevom ulicom na jugu, koje ujedno predstavljaju glavne saobraćajne veze sa ostalim delovima grada, a koji odlikuju vremešne kuće, vijugave uske ulice, zajednički finansiraju Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad. Reč je o najstarijem srpskom delu grada iz 1718. godine i jedinstven je kvart, koji jedini svedoči o izgledu nekadašnjeg Novog Sada i životu njegovih stanovnika. 

Osim svog izgleda, Almaški kraj poznat je i po velikom broju intelektualaca i zaslužnih građana poput porodice Hadži, Laze Kostića, Đure Daničića, Jovana Jovanovića Zmaja. Prostor između današnje Almaške i Saborne crkva su od 1716. do 1718. godine, zbog sukoba sa komorskim i županijskim službenicima naselili stanovnici sela Almaš koje se pružalo između Novog Sada, Temerina, Siriga i Sentomaša( Srbobrana).

Фејсбук „Алмашки крај”
Foto: Fejsbuk/ „Almaški kraj”

Glavni potezi Almaškog kraja mogu se videti na planu Petrovaradinskog šanca iz 1745. godine. Nepravilne krivudave ulice odudaraju od ostatka Novog Sada, a stanovnici su gradili kuće i ulice po principu suve grede, prilagođene prirodnim uslovima i ostale su sačuvane do danas. Kao takav predstavlja veliki neiskorišćeni turistički potencijal i pravi skriveni biser Novog Sada. 

Spomenik Zahariju Orfelinu

Udruženja građana „Almašani” pokrenulo je inicijativu da se u Almaškom kraju podigne spomenik u čast Zaharija Orfelina, jednom od najpoznatijih srpskih kulturnih radnika, talentovanom stvaraocu u više od 20 veština, poput kaligrafije, bakroreza, književnosti, pesništva, komponovanja, a koji je živeo u Skrelićevoj ulici i koji je bio parohijanin Almaške crkve. 

U planu je da spomenik bude smešten u južnom delu raskrsnice ulica Zlatne grede, Skerlićeve, Save Vukovića i Đorđa Jovanovića, na mestu susreta ulica Zlatne grede i Skrelićeve, ispred objekta u Skerlićevoj broj 37.

Urbanističko-arhitektonskim projektom uređenja prostorno kulturno-istorijske celine Almaški kraj, koji se ubraja među najznačajnije projekte u novosadskoj istoriji, obuhvaćen je prostor površine 22,58 hektara, odnosno 20 ulica i 600 objekata. U sklopu projekta planirana je rekonstruikcija celokupne vodovodne i kanalizacione mreže, postavljenjea nove rasvete i urbanog mobilijara, ulice će biti prekrivene kamenom kockom, a biće i potpuno drugačije uređen saobraćajni tok dok će kuće znamenitih Novosađana biti obeležene. Kada je reč o zelenilu, prema procenama sada u Almaškom kraju ima između 200 i 250 stabala. Njihov broj će biti udvostručen nakon obnove, što će posebno doprineti lepoti ambijenta. Zbog obimnosti i složenosti radova reč je o višegodišnjem projektu, koji će prema procenama trajati između pet i sedam godina.  Neimari rade isključivo po merama struke, zaštitara i, uz puno uvažavanje mišljenja ljudi koji žive u tom delu grada. Sve kuće koje su u režimu zaštite biće sanirane, odnosno radovi će obuhvatati obnovu krovova, zamenu oluka, uređenje fasada, a u nekim slučajevima i zamenu stolarije.

Фејсбук „Алмашки крај”
Foto: Fejsbuk/ „Almaški kraj”

Zbog svoje jedinstvenosti, starosti (pojedine sagrađene još u 19. veku), ali u nekim slučajevima i neodržavanja svaki objekat zahteva poseban pristup. U to su se neimari uverili kada su krajem januara počele da se urušavaju dve kuće u Skerlićevoj ulici zbog izuzetno plitkih i nestabilnih temelja, što je u međuvremenu sanirano. Završetkom ovog projekta Novi Sad će dobiti još jedan centar, ili deo pešačke zone.

Podsetimo, predstavnici novosadske firme „DBA”, predvođeni direktorom Đorđem Bajilom, autori projekta urbanističko-srhitektonskog uređenja prostorne kulturno-istorijske celine – Almaškog kraja u Novom Sadu, prošle godine su u Parizu primili prestižnu nagradu „Architizer A Award“, u kategoriji „Unbuild landscape“. Projekat se izvodi uz nadzor projektanata i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uz koordinaciono telo, koje čine predstavnici Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Srpske pravoslavne crkve, Matice srpske i Udruženja „Almašani“.

S. Kovač

Foto: Fejsbuk „Almaški kraj”

Izvor:
Dnevnik/ Silvia Kovač
Autor:
Pošaljite komentar
(VIDEO) DRON SNIMA RADOVE U ALMAŠKOM KRAJU Sređuju se još dve ulice, evo gde će biti PARKING MESTA
Алмашки крај

(VIDEO) DRON SNIMA RADOVE U ALMAŠKOM KRAJU Sređuju se još dve ulice, evo gde će biti PARKING MESTA

10.10.2024. 07:45 09:54
KONTEJNERI KAO PREPREKA Zbog radova u Almaškom kraju uklonjeni nadzemni kontejneri

KONTEJNERI KAO PREPREKA Zbog radova u Almaškom kraju uklonjeni nadzemni kontejneri

15.08.2024. 13:07 13:29
(FOTO) DNEVNIK U ALMAŠKOM KRAJU Pogledajte kako trenutno izgleda najstariji deo grada; Radovi na obnovi u punom jeku

(FOTO) DNEVNIK U ALMAŠKOM KRAJU Pogledajte kako trenutno izgleda najstariji deo grada; Radovi na obnovi u punom jeku

27.06.2024. 09:03 10:26
Pogledajte kako izgledaju ZAVRŠENE ULICE u ALMAŠKOM KRAJU Pametna ulična rasveta, zelenilo, a na snimku iz DRONA se tačno vidi i šta je još OSTALO da se uradi (VIDEO)

Pogledajte kako izgledaju ZAVRŠENE ULICE u ALMAŠKOM KRAJU Pametna ulična rasveta, zelenilo, a na snimku iz DRONA se tačno vidi i šta je još OSTALO da se uradi (VIDEO)

Po prvi put Almaški kraj dobija i zelenilo, trenutno su u toku završni radovi na popločavanju ulica kamenom kockom – porfirom.
01.06.2024. 15:32 15:38