Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NA SAMO DESET KILOMETARA OD NOVOG SADA

DNEVNIK ISTRAŽUJE: Pod uticajem klimatskih promena - Fruška Gora gubi jedno jezero! TREĆE LETO DA U PODVEZIRCU nema ni kapi vode

13.10.2024. 12:42 13:06
Piše:
језера
Foto: Dnevnik/N. Perković

Kada smo u maju 2018. godine počeli u „Dnevniku” da objavljujemo serijal o jezerima Fruške gore, koristeći više dostupnih izvora, obišli smo svih 16 (šesnaest) koja se navode u literaturi.

Prvo koje smo tada posetili bilo je ujedno i najmanje od svih, Jezero Podvezirac, poznato i kao Parloško jezero. Ovo jezerce površine svega oko jednog hektara, smešteno na tromeđi bukovačkog, petrovaradinskog i karlovačkog atara, i tada smo apostrofirali kao ugroženo, zbog sve slabijeg dotoka atmosferskih voda sa okolnih brda, a sada kada već treće leto u njemu nema ni kapi vode, na žalost polako ga možemo skinuti sa spiska fruškogorskih jezera. 

Čak ni poslednje kiše nisu pomogle, osim što je dno jezera prilično vlažno pa pogoduje topolama i vrbama koje su tu nikle i čija su stabla sada već dostigla visinu od četiri-pet metara. Na nekadašnjem potoku koji je punio jezero nema tragova da je voda tekla u skorije vreme i, po svemu sudeći, veliko je pitanje da li će ikada više... 

језера
Foto: Dnevnik/N. Perković

Iako je dobro skriveno u zaraslom šumarku ispod brda Vezirac, do jezera se zapravo može stići na nekoliko načina i iz više pravaca, ali nekako sve što mu se više približite, teže ga je pronaći jer se na njega „izbija” zaraslim puteljkom kroz džunglicu koji na prvi pogled uopšte „ne obećava”.

језера
Foto: Dnevnik/N. Perković

Samo jezero je, kao i neka druga po Fruškoj gori, nastalo u nekadašnjem kopu iz kojeg se izvlačio kamen. U rupi koja je ostala nakon eksploatacije kamena pojavila se voda, a zatim je jezero spojeno sa kanalom koji odvodi atmosferske vode sa Stražilova i okolnih brda, te je time obezbeđen stalan dotok, sa namenom da se obezbedi voda za zalivanje useva i voćnjaka u ovom kraju. Međutim, kako se taj kanal godinama ne održava, do jezera stiže sve manje vode pa je i ranije u sušnim godinama Podvezirac umeo gotovo da presuši, ali se nikad nije dogodilo da ostane bez vode preko dve godine, odnosno tri leta zaredom. 

Presušio i vodopad

Nedaleko od jezera Podvezirac nalaze se i Parloški vodopadi, najistočniji vodopadi Fruške gore koji su bili aktivni tokom proleća kada se topi sneg ili ima velikih kiša. Reporter „Dnevnika” je pre nekoliko godina dva puta imao sreće i da ih vidi „na delu”, ali trenutno je do njih skoro nemoguće doći zbog gustog rastinja. Međutim, svi kanali kojima je voda oticala od vodopada su potpuno suvi, što znači da odavno nije bio aktivan.

Kada smo pre šest godina bili na ovom mestu, sreli smo čak i dvojicu pecaroša koji su nam ispričali da je nivo jezera nekada bio viši za nekoliko metara, pa je i njegova površina bila duplo veća.

Sada, gledajući suvo dno jezera obraslo već ozbiljnim šumarkom, to neverovatno zvuči, ali ovde je nekada bilo i nekoliko parkiranih čamaca, ljudi su dolazili na pecanje i kupanje, neki su ovde i naučili da plivaju.

језера
Foto: Dnevnik/N. Perković

Ima Parloško jezero i sistem za ustavljanje vode koja stiže u njega, kao i odvodni kanal za slučaj prelivanja, ali je njihova funkcionalnost više nego diskutabilna obzirom da se više ni ne naziru u obraslom rastinju, dok se svod prokopanog kanala za odvod obrušio, pa se na sred staze koja vodi ka obali sada nalazi pozamašna rupa duboka do tri metra koja može biti opasna, jer se u travi teško primećuje.

Jezero je, kako smo saznali, u privatnom posedu zajedno sa zemljištem koje ga okružuje, a pričalo se da vlasnik planira saniranje sistema i korišćenje vode za zalivanje okolnih zasada, ali, po svemu sudeći, taj plan je još daleko od realizacije. 

Tekst i foto:  Niko Perković

Izvor:
Dnevnik/N. Perković
Autor:
Pošaljite komentar