Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

GOMBOCE, ALI LAŽNE Probajte omiljenu poslasticu pripremljenu na posve neobičan način (Video)

30.09.2024. 12:12 12:14
Piše:
Гомбоце
Foto: youtube prinstcrin/ Jednostavna kuhinja

Gomboce ili knedle sa šljivama, ostavimo to semantici i lokal patriotama, ali retko ko može da kaže da ih ne voli.

Evoj jednog recepta, ali posve neobičnog, toliko da se ova poslastica u ovom slučaju ne može 

Sastojci :

– 200g prezle

– 4 kašike šećera

– vanilin šećer

– 50g maslaca

Voćni fil:

– 1kg šljiva

– 5 kašika šećera

– vanilin šećer

– 3 kašike gustina

– sasvim malo vode

Griz fil:

– 1l mleka

– 13 kašika griza

– 10 kašika šećera

– vanilin šećer

– 1 jaje

– 90g maslaca

Priprema:

 U jednu činiju izmešati prezle, šećer i vanilin šećer pa tu smesu prepržiti na 50 grama rastopljenog maslaca. Ostaviti sa strane da se ohladi.

Voćni fil napraviti tako što ćete očistiti šljive i staviti ih u šerpu sa šećerom da se prokuvaju. Umutiti gustin i malo vode pa dodati već skuvanim šljivama. Vratiti na ringlu da provri pa skloniti da se prohladi.

Spremiti griz fil tako što ćete izmešati griz, šećer i vanilin šećer. Zatim ćete u mleko dodati griz i kada je skoro skuvano dodati i jedno jaje. Skloniti sa ringle i dok jako mešate dodati maslac i još mešati sve dok se ne sjedini.

Slagati u pleh prvo upržene prezle pola smese, zatim pola smese griz fila, pa celu smesu fila od šljiva i preko opet griz fil i završite sve sa prezlama. Ohladite i poslužite.

 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar