Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Po četvrti put

(FOTO, VIDEO) BILA I OSTALA SIMBOL VOJVOĐANSKE RAVNICE Sveže štrudle po izvornim receptima okupile sladokusce u srcu Novog Sada

26.09.2024. 17:56 11:56
Piše:
štrudla
Foto: Dnevnik

Novosadska štrudlijada danas je na platou Spensa četvrti put okupila proizvođače i sve koji žele da pokažu svoje kulinarsko umeće u pravljenju ove tradicionalne vojvođanske poslastice, koja je bila i ostala jedan od simbola vojvođanske ravnice.

Posetioci do 22 časa imaju priliku da osete izvorni gastronomski doživljaj, zasnovan isključivo na svežim i kvalitetnim namirnicama po izvornim receptima, dok su izlagači dobili mogućnost da na jedan drugačiji način prikažu svoje proizvode koje su pripremili sa mnogo ljubavi i truda.

"Master štrudla" iz Rume donosi šest vrsta ručno pravljenih domaćih štrudli - maka, rogač, orasi, bundeva, višnja i jabuka. 

štrudla
Foto: Dnevnik

Bavimo se ovom proizvodnjom deset godina, štrudle su bez aditiva - objašnjava Dalibor Mišić. - Ređamo jabuku, bundevu, meljemo mak i orahe... Uživamo u svemu i to radimo srcem, jer bez srca nema ni štrudle. Ljudi zaista vole štrudle, neki godinama dolaze kod nas da ih kupe, tako da su nam već postali prijatelji. Svi smo kao jedna velika porodica. 

Manifestaciju organizuje Društvo održivog razvoja „Dunav“, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za privredu.

 

štrudla
Foto: Dnevnik

Ovakve manifestacije su značajne jer okupljaju ljubitelje dobre hrane i zabave, a naša ideja je da na ovakav način skrenemo pažnju na štrudlu, kao jedan od simbola Vojvodine - istakla je portparolka Društva održivog razvoja „Dunav“ Tijana Teslić. - Pozivamo sve da dođu, probaju naš tradicionalni specijalitet i zabave se. Ovde će svako pronaći nešto za sebe. 

Prema rečima organizatora, cilj manifestacije je da popularizuje proizvodnju domaćih gastronomskih specijaliteta, što će dovesti do razvoja preduzetničkih i zanatskih radnji, s posebnim osvrtom na žensko preduzetništvo.

 

Sve je započela moja svekrva pre oko 20 godina u Somboru, a onda smo to preneli u Novi Sad - otkriva Dunja Rakić Nađ u ime Poljoprivrednog gazdinstva "ŠtrudlAna Domaće štrudle". - Radimo po receptu bake moga muža, koji datira iz 70-ih godina prošlog veka. Nismo ništa menjali, samo smo dodali nove ukuse. Pored tradicionalnih - maka, rogača i oraha, uveli smo čokoladu i višnju, koje su naišle na izuzetno dobar odziv, najnovija vrsta nam je kajsija-orah, a u najavi su novi ukusi, poput maline-bele čokolade. Ovakve manifestacije nam znače, jer nama, malim proizvođačima, pružaju podršku da prikažemo naše proizvode i ljudi lakše dolaze do nas. Izuzetno smo zadovoljni.

Tekst i foto: B. Pavković

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
NAKON POSLA PRAVAC NA "NOVOSADSKU ŠTRUDLIJADU" Na platou Spensa čekaju vas MAKOVNJAČE, SAVIJAČE S ORASIMA, DŽEMOM...
Strudla

NAKON POSLA PRAVAC NA "NOVOSADSKU ŠTRUDLIJADU" Na platou Spensa čekaju vas MAKOVNJAČE, SAVIJAČE S ORASIMA, DŽEMOM...

26.09.2024. 09:29 09:38
GASTRONOMSKI DOŽIVLJAJ NA PREDSTOJEĆOJ "NOVOSADSKOJ ŠTRUDLIJADI" Manifestacija posvećena čuvenoj savijači sledećeg četvrtka na platou Spensa
Штрудла

GASTRONOMSKI DOŽIVLJAJ NA PREDSTOJEĆOJ "NOVOSADSKOJ ŠTRUDLIJADI" Manifestacija posvećena čuvenoj savijači sledećeg četvrtka na platou Spensa

18.09.2024. 10:52 11:52
Štrudla kraljica stola: DRUŠTVO „SUVAČA” OBELEŽILO 21 GODINU RADA

Štrudla kraljica stola: DRUŠTVO „SUVAČA” OBELEŽILO 21 GODINU RADA

23.04.2024. 12:40 12:44
BIĆE I ZA ŠTRUDLU Na banatskim poljima ŽETVA MAKA završena ranije nego inače! Paori poručuju: Važno da rod NIJE PODBACIO

BIĆE I ZA ŠTRUDLU Na banatskim poljima ŽETVA MAKA završena ranije nego inače! Paori poručuju: Važno da rod NIJE PODBACIO

Žetva maka na oranicama u južnom i srednjem Banatu počela je i završila se dve nedelje ranije nego što je to uobičajeno.
08.07.2024. 19:54 20:03