Po četvrti put
(FOTO, VIDEO) BILA I OSTALA SIMBOL VOJVOĐANSKE RAVNICE Sveže štrudle po izvornim receptima okupile sladokusce u srcu Novog Sada
Novosadska štrudlijada danas je na platou Spensa četvrti put okupila proizvođače i sve koji žele da pokažu svoje kulinarsko umeće u pravljenju ove tradicionalne vojvođanske poslastice, koja je bila i ostala jedan od simbola vojvođanske ravnice.
Posetioci do 22 časa imaju priliku da osete izvorni gastronomski doživljaj, zasnovan isključivo na svežim i kvalitetnim namirnicama po izvornim receptima, dok su izlagači dobili mogućnost da na jedan drugačiji način prikažu svoje proizvode koje su pripremili sa mnogo ljubavi i truda.
"Master štrudla" iz Rume donosi šest vrsta ručno pravljenih domaćih štrudli - maka, rogač, orasi, bundeva, višnja i jabuka.
Bavimo se ovom proizvodnjom deset godina, štrudle su bez aditiva - objašnjava Dalibor Mišić. - Ređamo jabuku, bundevu, meljemo mak i orahe... Uživamo u svemu i to radimo srcem, jer bez srca nema ni štrudle. Ljudi zaista vole štrudle, neki godinama dolaze kod nas da ih kupe, tako da su nam već postali prijatelji. Svi smo kao jedna velika porodica.
Manifestaciju organizuje Društvo održivog razvoja „Dunav“, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za privredu.
Ovakve manifestacije su značajne jer okupljaju ljubitelje dobre hrane i zabave, a naša ideja je da na ovakav način skrenemo pažnju na štrudlu, kao jedan od simbola Vojvodine - istakla je portparolka Društva održivog razvoja „Dunav“ Tijana Teslić. - Pozivamo sve da dođu, probaju naš tradicionalni specijalitet i zabave se. Ovde će svako pronaći nešto za sebe.
Prema rečima organizatora, cilj manifestacije je da popularizuje proizvodnju domaćih gastronomskih specijaliteta, što će dovesti do razvoja preduzetničkih i zanatskih radnji, s posebnim osvrtom na žensko preduzetništvo.
Sve je započela moja svekrva pre oko 20 godina u Somboru, a onda smo to preneli u Novi Sad - otkriva Dunja Rakić Nađ u ime Poljoprivrednog gazdinstva "ŠtrudlAna Domaće štrudle". - Radimo po receptu bake moga muža, koji datira iz 70-ih godina prošlog veka. Nismo ništa menjali, samo smo dodali nove ukuse. Pored tradicionalnih - maka, rogača i oraha, uveli smo čokoladu i višnju, koje su naišle na izuzetno dobar odziv, najnovija vrsta nam je kajsija-orah, a u najavi su novi ukusi, poput maline-bele čokolade. Ovakve manifestacije nam znače, jer nama, malim proizvođačima, pružaju podršku da prikažemo naše proizvode i ljudi lakše dolaze do nas. Izuzetno smo zadovoljni.
Tekst i foto: B. Pavković