Pekari na crno loš hleb mese
Neka se pekari prvo pozabave kvalitetom hleba pa onda traže poskupljenja, poručila je Nacionalna organizacija potrošača Srbije pre nekoliko dana, kada je Unija pekara, savim neopravdano, zatražila od države
da uredbom podigne cenu najvažnije namirnice.
– Polovina te industrije je u sivoj zoni, mesi i posluje mimo zakona pa samim tim i ne postoji redovna kontrola tih objekata, a hteli bi da nam prodaju hleb još skuplje – kaže za „Dnevnik” predsednik te organizacije Goran Papović.
Potrošači se NOPS-u žale na kvalitet hleba jer vekna, znamo svi, često ume biti naduvana, živa, prazna, gnjecava, lakša od pola kilograma... Iza takvih štruca, vele stručnjaci, najčešće stoji brašno slabijeg kvaliteta, ali i to što se aditivi koriste odoka, što u najvećem broju malih pekara nema tehnologa, što nisu tehničko-tehnološki opremljene... A opet, iza svega toga je rad na crno na milnarsko-pekarskom tržištu, koji sve te propuste aminuje i obara kvalitet hleba.
– Pekare su posebna tema u okviru prodaje hrane, čiji se ukupan neregistrovan promet procenjuje i na dve milijarde godišnje – kaže za „Dnevnik” ekonomista Dragan Radović, koji se i kao stručnjak te branše i kao preduzetnik bavi problematikom sive ekonomije na srpskom tržištu. – Najsmešnije je kada pekari kažu da rade s gubitkom, a od kilograma brašna najčešće naplate i do 500 dinara od napravljenih pogačica i ostalih proizvoda. Brojne pekare do prošle godine nisu bile u sistemu PDV-a, a promet od četiri miliona dinara su ostva-
rivale mesečno. Kod mnogih se sve radi na crno, od nabavke sirovina pa do prodaje.
Po njegovim rečima, čak svaka druga vekna hleba je proizvedena i prodata na crno te je, naglašava, neophodno da inspekcija sprovede brze, desetominutne kontrole pekara u svim gradovima, i po nekoliko puta u istim objektima, s proverom pazara, prijava zatečenih radnika i ugovora o zakupu. Pomenimo, u Srbiji je registrovano 6.180 pekara, što malih, što industrijskih, a ukupna potrošnja hleba je 650.000 tona godišnje.
I slovenačka kompanija „Don Don” upozorila je juče na to da rad malih pekara na crno obara kvalitet hleba u Srbiji, navodeći da je hleb u našoj zemlji, po nedavnoj oceni Udruženja za zaštitu potrošača, sve lošijeg kvaliteta. To se može zaključiti i po izgledu vekne, koja je daleko od standardizovane, ukazuju iz „Don Dona”, napominjući da se ta konstatacija pre svega odnosi na male proizvođače jer se izgled, ukus i kvalitet vekne u istoj pekari tokom samo jedne nedelje menja i po nekoliko puta. Po istraživanjima, na tržištu Srbije više od 60 odsto pekarske industrije čine male pekare, koje, kako se tvrdi u saopštenju „Don Dona”, u najvećoj meri posluju u sivoj zoni u kojoj ne postoji redovna kontrola sirovina i finalnog proizvoda. Mnogi od njih ne poštuju ni minimum propisanih standarda proizvodnje.
– Razlika u kvalitetu hleba je vidljiva i samim okom – izjavio je direktor za razvoj u kompaniji „Don Don” Nenad Đorđević. – Ako prođemo kroz sve procese proizvodnje, od nabavke sirovina do konačnog proizvoda shvatićemo zašto je to tako. Kao veliki proizvođači, mi moramo da vodimo računa o zaokruženom procesu dobijanja hleba i peciva.
Mali proizvođači, kako tvrdi, brašno nabavljaju iz sive zone, od takozvanih uslužnih mlinara, i na taj način izbegavaju plaćanje PDV-a, poreza na dobit, doprinosa – sve ono što veliki industrijski proizvođač mora da plati.
U Ministarstvu poljoprivrede pak naglašavaju da je hleb na tržištu Srbije zadovoljavajućeg kvaliteta. To su pokazali rezultati 908 kontrola Poljoprivredne inspekcije u 2014. godini, zaključno s oktobrom. U 239 slučajeva utvrđena je određena nepravilnost, koja se odnosi pre svega na deklarisanje i uslove za proizvodnju, objavljeno je na sajtu Ministarstva.
S. Gluščević
Ispod žita u Vojvodini
– Između 50 i 60 odsto pekara u Vojvodini je u sivoj zoni. Tako je i u Novom Sadu, i u Kuli, i u drugim mestima – kaže za naš list vlasnica pekare „Trivit” Vera Šćepanović. – One su u privilegovane u odnosu na industrijske pekare jer ne plaćaju poreze i druge obaveze, ne prijavljuju radnike, ne poštuju propise...